.

.

 

.

't Hoes van Hol-An : Oud-Aalden heel bijzonder

'Zie holt er het olde in aere, zodat oez' volk wat holt, dat 't anhollen waerd is'. Aldus de nog bij velen bekende Drentse dichter/schrijver Roel Reijntjes op 1 september 1972 in een gedicht, dat hij een 'speulderiegien op de verschillende betiekenissen van het woord anhollen' noemde. Bas Been, eigenaar en uitbater van de Oud-Saksische Koffie- en Pannenkoekboerderij 't Hoes van Hol-An in Oud-Aalden laat het mij ingelijst en wel vol trots zien. Hij heeft nog veel meer te tonen. Bij de ingang, bij de 'underschoer' (de inpandige baander), staan op de veldkeien bestrating onder andere een strohakselaar, een hakselmachine voor bieten en een 'kafmeul', waarmee het kaf van het koren gescheiden werd.

Binnen is nog veel bij het oude gebleven. De koestal rechts met de houten palen en de hilde daarboven, de ruwhouten deuren, de 'slieten' zolder met de oude, nu elektrisch brandende, olielampen zijn er nog allemaal. De lemen scheidingswand tussen de deel en de woonkeuken met daarin nog de bedsteden en de schouw compleet met 'hanghaol', waaraan de ketel boven het vuur gehangen werd: het herinnert nog allemaal aan vroeger. De wanden van de keuken zijn zelfs nog rood geverfd, zoals men dat in het verleden met ossenbloed deed. Aangepast aan de restauratiefunctie zijn de tegelvloer van de deel en de doorbraak in de linkerwand, plaats biedend aan de bar, aldus voldoend aan moderne eisen. Maar de tentoongestelde agrarische gebruiksvoorwerpen wekken weer heel veel historische belangstelling, waarvoor ook Bas heel gevoelig is. Met plezier laat hij mij de leren en de houten paardentrippen voor gebruik in het veen zien, de 'hooi-rief'(-hark) en een vleeshaak, waarmee de worsten en de hammen uit de 'wiemel' (aan de zolder bij de schouw) gehaald werden. Mede door deze bijzonderheden is de oude hoeve als pannenkoekboerderij altijd in trek gebleven en het is dan ook geen wonder, dat Bas en zijn vrouw Kim deze status nooit hebben veranderd. Zelfs het recept voor het beslag is hetzelfde gebleven. In 2000 namen ze het besluit het Hoes van Hol-An van Bas' ouders over te nemen. Vader Piet Been was 60 jaar geworden en zijn vrouw Trijnie en hij wilden rustiger gaan leven. Ze waren begonnen in het familiebedrijf, het bekende Hotel Been, daarvoor het Hotel Mensingh met het uithangbord met de postkoets en het onderschrift 'Koevers Postwagen'. In 1986 kochten ze het Hoes van Hol-An en zetten ook hun eigen hotel-café-restaurant voort. Twee horecaondernemingen uitbaten bleek toch wel wat te veel en dus verkochten ze na enkele jaren Hotel Been om zich helemaal aan de pannenkoeken te wijden in de eeuwenoude boerderij.

Inderdaad eeuwenoud, want volgens overlevering dateert hij van 1668 en hij droeg toen de naam 'Schreuringe Erve'. In 1797 was Albert ter Haar van De Haar bij Dalerveen eigenaar. Vijftien jaar later verkocht hij de boerderij voor 1.000 gulden aan timmerman Hindrik Kamps, die in 1813 trouwde met Geesje Huijing. Het echtpaar kreeg zes kinderen. Toen Hindrik in 1866 overleed, ontstond onenigheid over de erfenis en daarom werd de boerderij verkocht aan de familie Lanning. Die bleef tot 1962 eigenaar. Tot dat jaar bewoonden diverse pachters zoals de families Nijmeijer, Sanders, Van der Spoel en Koen de boerderij. In 1962 kocht de gemeente Zweeloo de boerderij in het kader van de nieuw verkregen status van Oud-Aalden als beschermd dorpsgezicht. Burgemeester Greebe had graag via de Stichting Oud-Aalden subsidies willen verkrijgen voor de realisatie van een museumdorp, maar het rijk gaf de voorkeur aan Orvelte. De nieuwe status van de boerschap sloeg echter ook bij de bewoners wonderwel aan en men vond het dus belangrijk de eeuwenoude hoeve voor het nageslacht te bewaren.
In 1964 vond een volledige restauratie plaats en vervolgens begonnen de heren Bulten en Veening de pannenkoekboerderij. Bulten nam het horecagedeelte voor zijn rekening en Veening organiseerde exposities met zelfbeschilderde diorama's. Hierna pachtten 'Pa en Moe Kok' de boerderij. Ze kenmerkten zich door een gemoedelijk optreden en een wat onzakelijk beheer, waardoor het bedrijf in 1986 uiteindelijk failliet ging. Piet en Trijnie Been konden toen de boerderij van de gemeente kopen.

Bas en Kim voeren nu met vier fulltime medewerkers en zo'n dertig parttimers een verre van onzakelijk, maar zeker ook betrokken beleid. Van 1 december tot 1 maart is 't Hoes van Hol-An gesloten. In de overige maanden heeft het bedrijf ruimschoots aftrek. Vooral augustus is erg druk. Dan komen veel toeristen met kinderen. De liefde voor het verleden brengt ook het gebruik van boekweitmeel met zich mee. 'Echte boekweitpannenkoeken hebben 'een wat aardse' smaak!', zegt Bas en dus wordt bij deze speciale baksels zowel boekweit als bloem gebruikt. De menukaart biedt een overvloed aan soorten pannenkoeken, waarop die met zigeunersaus, knoflooksaus of overjarige Drentse kaas met bieslook wel heel speciaal zijn. Overigens zijn er ook andere gerechten te bestellen. Sta er eens een moment bij stil of laat u eens verwennen in dit eeuwenoude monument. (Bron: Coevorden HuisAanHuis / Kon. Boom Uitgevers)
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel