.

.

 

.

De Gazelle bezoekt de Broeklanden

“De koolmeesjes hebben het toch maar mooi getroffen”, kon de Gazelle niet nalaten te zeggen. “Ze hebben dit jaar de slaapplaatsen voor het uitkiezen en hun kostje is met al die smakelijke rupsjes ook wel gegarandeerd. Een walhalla is het voor die beestjes”.

De Gazelle heeft gelijk. Waar we ook langskomen, overal zien we splinternieuwe nestkastjes als een soort bed and breakfasts aan bomen vastgespijkerd. Het doel is duidelijk: laat de meesjes alstublieft die vervelende jeukrupsen opvreten. Of het een succes wordt, dat moet nog blijken. In ons eigen kastje hebben we in ieder geval nog geen vogeltje gesignaleerd.

Benneveld
Benieuwd wie en wat we zullen tegenkomen, trappen we de Gazelle deze donderdagmiddag het fietspad op naar Benneveld. We zien nog net het geel van een ambulance het terrein van de brandweerkazerne opdraaien. Sinds kort heeft UMCG Ambulancezorg hier een extra post geopend, vooral vanwege de strategische ligging van Sweel, lezen we in OEK. Voorlopig nog wel beperkt tot een avonddienst van 15.00 tot 23.00 uur. Dat u het maar weet!

Benneveld oogt vandaag als vanouds: mooi en prettig stil. Halverwege de Bennevelderstraat wordt onze aandacht getrokken door een soort fruitkist met daarin een aantal jonge boompjes. Meidoorns horen we even later. Het is niet de kist en niet de inhoud wat ons intrigeert, maar meer de waarschuwing ”niet om mee te nemen”. Dat vraagt om uitleg. Die krijgen we van tekstschrijver Dick Venhuis. Anderhalf jaar woont hij nu alweer met zijn gezin met veel plezier in Benneveld. Die boompjes, vertelt Dick, zijn bedoeld voor de nieuwe meidoornhaag bij zijn boerderij. De waarschuwing is meer uit voorzorg. Het spul staat nu nog tijdelijk op zijn oprit dicht bij de straat, voor je het weet denkt een voorbijganger “dat is mooi om mee te nemen”. Niet dat dit ooit eerder is gebeurd, maar je weet maar nooit.

Even buiten Benneveld maken we dankbaar gebruik van het bankje bij het infobord van Bloeiend Benneveld om stilletjes te genieten van het natuurgebied van landgoed De Klencke.

Versleten knieën
Aan het eind van de Bennevelderstraat gaan we linksaf richting Sleen om vervolgens een eindje verderop rechtsaf de Broeklanden in te draaien. Even voorbij de boerderij van de fam. Koops kiezen we rechts het fietspad naar Oosterhesselen. Links en rechts van ons kleuren de weilanden oneindig groen, geel en wit. Loom herkauwende koeien, een koekoek die erop los koekoekt en het Drostendiep maken het natuurschilderij compleet.

Een wat oudere man met nordic walking stokken komt ons tegemoet. “Zonder die stokken lukt het niet”, vertelt hij. “Twee versleten knieën meneer. Ik moet in beweging blijven zegt mijn huisarts. Dus loop ik elke dag trouw zo’n 1,5 uur. Ik ga nu verder. U ook?”

Fantaseren op de Oude Tolhuisweg
Langs de Boksloot fietsen we naar de Oude Tolhuisweg. De majestueuze bomen aan beide kanten, afgewisseld met groene open stukken en het fraaie oude Tolhoes, geven deze weg zowel een sprookjesachtige als ook een geheimzinnige uitstraling. Wij zouden niet verrast zijn als plotseling roofridder Thunaer hier voor onze neus zou opduiken, achterna gezeten door boze Geeser boeren, Harm Dijkstra en Jan Kruimink. Vandaag blijft het bij fantaseren.

Oosterhesselen is best een leuk dorp, maar het is natuurlijk geen Sweel, dus snel door naar het fietspad naar Oud Aalden. Bij de Wethouder Willem Nijhoving Hoek staat als vanouds het gras kniehoog. Wij kennen wethouder Nijhoving niet en weten dus ook niet of hij groenonderhoud in zijn portefeuille had, maar mocht dat zo zijn, dan zou hij, denken wij, onmiddellijk in actie zijn gekomen. Misschien had hij de zeis zelf wel ter hand genomen.

Het landschap rondom het fietspad naar Aalden is mooi, maar ook nu valt ons de stilte weer op. Waar zijn die vogels, waar zijn die reeën? Ooit hoorden we van een kennis, dat je naast hart ook oog voor de natuur moet hebben. Gelukkig zien we aan het eind van het fietspad nog een paar koeien en hoera, een ooievaar hoog op zijn nest.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 26 mei 2020

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel