Artikel
Imker Jans Vos fluitend naar 50-jarig jubileum

Jans Vos uit Meppen viert dit jaar zijn vijftig jarig jubileum als lid van de Bijenvereniging Oosterhesselen & Omstreken. De 80-jarige bevlogen imker werd door burgemeester Bert Bouwmeester verrast met een eervolle onderscheiding van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV).

De in 1912 opgerichte bijenvereniging Oosterhesselen & Omstreken – die voortkwam uit de afdelingen Zweeloo, Oosterhesselen en Sleen - kende in de eerste decennia een bescheiden groei. De komst van Jans Vos in 1970 bracht de vereniging naast vakmanschap ook vrolijkheid. Jans is een rasoptimist. Naast zijn opgeruimde karakter is hij ook communicatief sterk. Niet voor niets was hij dan ook jarenlang actief als bestuurslid van de bijenvereniging.

Ietwat stekerig
Jans Vos kan na een halve eeuw lezen en schrijven met bijen, maar kan ook goed omgaan met mensen. In zijn beleving is er eigenlijk niet zoveel verschil in de manier van omgang tussen mens en bijen. "Wanneer een imker zijn bijenvolk behandelt met ruwe en schadelijke strategieën, worden de bijen ietwat stekerig en zal je het als imker op je brood krijgen. Met mensen is het niet anders."

Klaasje
Jans geldt ais een zeer trouw en betrokken lid van de bijenvereniging. Alleen zijn vrouw Klaasje wint het van de bijen. Zijn trouw blijkt verder ook uit zijn inzet voor de zangverenigingen De Loozangers en The Sweel Singers uit Zweeloo, waar hij vele jaren in zijn rol als tenor aan verbonden was. Tevens heeft Vos zich jarenlang ingezet voor de landbouworganisaties en de Boermarke.

Relatie met bijen
Naast leverancier van honing, is Jans Vos vooral bekend als fluitist. Met zijn mond als instrument. Inmiddels wordt hij ervan verdacht via dat fluiten een bepaalde relatie met zijn bijen te hebben ontwikkeld. Want welke imker houdt het vijftig jaar vol met al die stekende insecten? Kenners denken dat hij de bijen kan betoveren met zijn fluit, waardoor Vos slechts een paar keer per jaar gestoken wordt. Terwijl de gemiddelde imker toch zeker heel wat meer steken per jaar mag incasseren.

Uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester ontving Jans Vos afgelopen week de eervolle onderscheiding van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De 80-jarige Meppenaar is liefst vijftig jaar actief als imker.

 Oes Eig'n Kraantien d.d. 10 maart 2020

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Vernieuwde fietsknooppuntennetwerk ook verkrijgbaar bij TIP punten Magisch Drenthe

Het fietsknooppuntennetwerk is vernieuwd. Na 15 jaar is deze vernieuwing afgelopen winter doorgevoerd. Met deze fietsknooppunten kom je nog steeds langs de mooiste en bijzonderste plekken in Drenthe...

dinsdag, 2 juni 2020

Lees verder

Gevonden:

In Aelderstraat, tussen Meppen en Aalden. Zwarte pet, merk NY van (jonge?) jon...

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder

Overlast op wandelroute Aalden Rondomme

Het laatste half jaar is er langs de wandelroute Aalden Rondomme sprake van overlast: routepaaltjes die verdwijnen of vernield worden! Daar kwam in de Coronatijd andere overlast bij, groepen jongeren maken gebruik van de pick...

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder
Willekeurige foto