Artikel
Van ver naar Zweeloo: Martine en Gertjan Ponstein

Van Mokum naar Sweel: Martine en Gertjan Ponstein. Heimwee naar het Westen hebben ze beiden niet.  “Als je voorbij Hilversum bent ruik je de kerosinelucht van Schiphol al,” zegt Gertjan Ponstein. Bovendien is Amsterdam allang niet meer dezelfde leuke  stad waarin hij opgroeide.

Zijn vrouw Martine lacht en geeft toe dat de lucht hier echt schoner is als in de Randstad. Maar het is ook vooral de rust en de ruimte en de gezellige sfeer die hen naar Zweeloo trok. Gertjan kwam hier vroeger als kind met zijn ouders vaak op vakantie en hield hier goede herinneringen aan over.

Hoe de vonk oversprong Ook Martine had al goede herinneringen aan Drenthe. Van haar 5e tot haar 12e woonde ze met haar ouders in Hoogeveen. Ze verhuisden daarna naar Amstelveen waar ze uiteindelijk Gertjan tegenkwam. Martine kreeg een baan als balie-medewerkster bij de plaatselijke Rabobank waar Gertjan filiaalhouder was. De vonk sprong al snel over en in 1984 gingen ze samenwonen in Amsterdam.

Het Jawoord in de sneeuw Gertjan bleef werken bij de bank, en Martine, met haar diploma van de Pedagogische Academie op zak, werd juf op een basisschool in Amsterdam. In februari 1987 trouwden ze. Niet in Nederland maar, vergezeld door de naaste familie, in Oostenrijk. Boven op de berg met de voeten in de sneeuw. “Een bijzondere herinnering, ik vergeet deze dag natuurlijk nooit”, zegt Gertjan lachend. Ook niet zo gek trouwens, want zijn verjaardag is tegelijk ook hun trouwdag.

Gezinsuitbreiding Terug naar Amsterdam. In 1988 werd het leven van Martine en Gertjan verrijkt door de komst van hun eerste zoon Robin, gevolgd in 1990 door Sjoerd en in 1992 door Jasper. Het gezin was compleet. Door de groei van het gezin verhuisden ze een aantal keer naar een steeds grotere woning in Amsterdam. Maar zoals dat gaat met kinderen, op enig moment vliegen ze uit, en werd het grote huis ineens wel erg groot. Daarom verhuisden ze naar een klein 3 kamer appartement in Amstelveen. Dat echter bleek een te grote overgang, want beiden verlangden toch naar wat meer ruimte. En toen ze vier jaar geleden tijdens een korte vakantie in een B&B in Meppen even het drukke stadsleven achter zich konden laten, ontstond het idee om op termijn te verhuizen naar deze contreien. Gertjan ging eens Googlen en via Funda kwam hij erachter dat er een paar Finse bungalows te koop stonden op het vakantiepark de Bronzen Emmer in Meppen. Het echtpaar trok de stoute schoenen aan en ging op bezichtiging. Eén van de huisjes viel dusdanig in de smaak en ze kochten het. Wel met het idee dat het ter overbrugging zou zijn tot ze een ander “echt” huis in de buurt zouden vinden.

Forensenleven Twee jaar lang leefden ze een forensenbestaan waarbij ze met name tijdens de weekenden in de bungalow in Meppen verbleven, en midweeks in het appartement in Amstelveen. Gertjan was toen al met werken gestopt, maar Martine werkte nog vier dagen per week op haar school. Toch verkochten ze hun appartement in Amstelveen. Martine had tijdelijk onderdak gevonden en ging in de kost bij een oma van één van haar leerlingen van de school waar ze werkte. Door omstandigheden kon Martine uiteindelijk ook vroeger stoppen met werken. Dit gaf hen de gelegenheid om vanaf dat moment hier in de omgeving veel rond te fietsen en te zoeken naar een geschikte woning.

Geworteld Sinds ruim een jaar hebben ze hun plekje gevonden aan de Kruisstraat in Zweeloo en zijn ze tot volle tevredenheid “fulltime Sweeler”. ‘Toen we eenmaal verhuisd waren begonnen we gelijk met “inburgeren”, grapt Martine. En na een opsomming van alle aktiviteiten is duidelijk dat beiden inmiddels behoorlijk geworteld zijn in Zweeloo. Martine bood zich als vrijwilliger aan bij het appelproject Pluk&Deel in Zweeloo, en begon een cursus bij Klei met Kleur in Meppen. Ze hielp fanatiek mee met het maken van de straatversiering voor het Zuidenveld feest, ging meezingen bij de Loozangers, en zwom afgelopen zomer samen met Gertjan ook mee met de “zeven uur-half acht” groep van zwembad Zweeloo. De inburgering van Gertjan had enigszins een valse start. Een paar weken na de verhuizing stond er de ambulance voor de deur, wat uiteindelijke resulteerde in een galblaasoperatie in het voorjaar. Terwijl hij net daarvoor had aangegeven dat hij wel penningmeester van de Historische Vereniging Zweeloo wilde worden. Pas begin juli kon hij daadwerkelijk het stokje overnemen.

Zijn er nog wensen ? Ja, Martine zou graag haar kennis en ervaring als Remedial Teacher ook in Zweeloo weer willen inzetten. ‘Ik kan basisschoolkinderen die moeite hebben met rekenen, taal of spelling met bijlessen helpen. Ik heb dit vroeger veel gedaan en zou dat hier in Zweeloo en omgeving weer graag willen oppakken. Dit alles tegen een schappelijke vergoeding. Dus als er ouders zijn die voor hun kind wat extra ondersteuning in de lesstof willen, mijn email adres is Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Elke dag vakantie Het mooiste aan wonen in Zweeloo? ‘Het vakantiegevoel dat we hier nog steeds elke dag hebben. Er gaat bijna geen dag voorbij dat we niet tegen elkaar zeggen hoe heerlijk het is om hier te wonen. En dan pakken we de fiets omdat er nog steeds veel te ontdekken valt.’

Foto’s: Jansje Brands

Oes Eig'n Kraantien d.d. 24 maart 2020

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Vernieuwde fietsknooppuntennetwerk ook verkrijgbaar bij TIP punten Magisch Drenthe

Het fietsknooppuntennetwerk is vernieuwd. Na 15 jaar is deze vernieuwing afgelopen winter doorgevoerd. Met deze fietsknooppunten kom je nog steeds langs de mooiste en bijzonderste plekken in Drenthe...

dinsdag, 2 juni 2020

Lees verder

Gevonden:

In Aelderstraat, tussen Meppen en Aalden. Zwarte pet, merk NY van (jonge?) jon...

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder

Overlast op wandelroute Aalden Rondomme

Het laatste half jaar is er langs de wandelroute Aalden Rondomme sprake van overlast: routepaaltjes die verdwijnen of vernield worden! Daar kwam in de Coronatijd andere overlast bij, groepen jongeren maken gebruik van de pick...

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder
Willekeurige foto