Artikel
Geslaagd, de vlag kan uit!

Veel middelbare scholieren vieren feest. Tijdens een ‘coronarondje’ wandelend in de buurt werden vlaggen gespot. Vlaggen met tassen. Want ja, het is weer eindexamentijd geweest…. Of beter gezegd: dat was het niet…. Geen centraal schriftelijk eindexamen dit jaar, ook een gevolg van de coronamaatregelen.

Maar dankzij goede schoolonderzoekresultaten - en na laatste toetsen - zijn toch veel scholieren met een goed gevolg aan het einde van hun middelbare school loopbaan gekomen.

Geen eindexamenstunts, geen feesten, andersoortige diploma-uitreiking. Maar wél: een stukje in O.E.K, met ook dit jaar de titel “DE VLAG KAN UIT….in gesprek met….” Dat gesprek heeft in digitale vorm plaatsgevonden, met een aantal jongeren in de directe omgeving. Zij komen hieronder aan het woord.

De vlag werd in de buurt gezien bij Frank en Alex Kleinheerenbrink, Maaike Feunekes, Amina Qadiri en Kelvin Zwiers. Alle vijf wilden ze wel meewerken aan een ‘vlag-uit-stukje’.

Frank en Alex Kleinheerenbrink (16)
In huize Kleinheerenbrink was het dubbel feest: 2 tassen in top à de 16-jarige tweeling Frank en Alex rondden hun HAVO-opleiding af. Ze deden hun schoolopleiding op het Carmelcollege in Emmen. Ze hadden voor verschillende profielen gekozen, alleen de lessen bedrijfseconomie volgden ze gezamenlijk.

Frank schrijft: “Door de uitbraak van het coronavirus is het laatste gedeelte van het examenjaar heel makkelijk gegaan. ik heb een paar toetsen thuis gemaakt en na de laatste toets die ik begin april moest maken had ik eigenlijk al vakantie.” Frank heeft een duidelijk toekomstbeeld voor ogen: hij wil graag basisschooldocent worden, en gaat daarom na de zomer de PABO in Emmen doen.

De reactie van Alex op de vraag naar hoe dit laatste stukje schooljaar is gegaan en wat zijn toekomstplannen zijn, omschrijft hij als volgt: “Het laatste gedeelte van school vond ik wel raar, want vlak voordat Corona begon was ik nog druk bezig met de voorbereiding op het examen, maar dat was niet meer nodig toen bekend werd dat het examen niet door ging. Omdat mijn cijferlijst prima was maakte ik mij ook niet meer zo veel zorgen over de laatste online toetsen. Dat online toetsen vond ik wel raar, want ik had het idee dat ik constant bekeken werd. Alsof in het echt iemand tijdens een toets de hele tijd voor je tafel gaat staan, dat vond ik wel irritant.” Hij meldt dat hij geen droombaan in gedachten heeft en nog niet weet welke vervolgopleiding hij zal gaan doen. Daarom gaat Alex na de HAVO het VWO doen

Maaike Feunekes (18)
Maaike deed eerst MAVO (waarbij ook een stage hoorde), waarna zij nog 2 jaren HAVO deed, allebei op het Hondsrug College in Emmen. Maaike schrijft: “Ik vond het best vreemd om in de examenklas te zitten tijdens de coronaperiode. En jammer dat ik niet het eindexamen heb kunnen doen. Want zo heb ik het eigenlijk nog niet echt afgerond zoals het hoort.” Van het halen van de cijferlijst maakte de school een feestelijk gebeuren: “We kregen een vlag en een geslaagd-hoed. Ook kregen we een Hondsrug taart. Deze is wel gesneuveld door het fietsen:) .” Ook is haar verteld dat er nog een bijzondere afsluiting door school georganiseerd zal worden.

Gevraagd naar Maaike’s toekomstplannen schrijft zij: “Ik neem een tussenjaar om mezelf voor te bereiden om bij de politie te gaan. Zoals conditie opbouwen en ook kracht.”

Amina Qadiri
Amina stak de vlag met tas in top, toen zij gebeld werd door school, het Esdal College, dat alle cijfers  bij elkaar meer dan voldoende waren om tot het predicaat ‘geslaagd’ te komen. “Het laatste gedeelte van het schooljaar was door de corona toestand wel gek, ik had helemaal geen examen gevoel, omdat ik online tentamens moest maken in plaats van examens in de gymzaal. Heel anders dan ik me had voorgesteld. Ook is bijvoorbeeld het gala afgelast, maar de diploma uitreiking gaat gelukkig wel door, in een kleinere groep.”

Amina heeft een maatschappelijke stage gelopen bij LOL Kinderopvang. Haar vervolgstudie gaat een heel andere kant op: “Volgend jaar ga ik aan de hbo-opleiding ‘Fashion and Textile Technologies’ beginnen in Enschede. Mijn droombaan is dan ook iets in de mode industrie. Ik heb dan ook, naast mijn havo, een paar maanden een stylingcursus in Amsterdam gevolgd. Hierna heb ik backstage meegewerkt aan modeshows tijdens bijvoorbeeld Amsterdam Fashion Week, en de Paris Haute Couture Week. Dit heeft mij de bevestiging gegeven dat ik later echt verder wil in de mode.”

Kelvin Zwiers (17)
Kelvin Zwiers sluit dit stukje af. Hij schrijft: “De afgelopen zes jaar ben ik bezig geweest met het behalen van mijn VWO-diploma aan het Carmelcollege in Emmen. Wegens de coronacrisis heb ik de laatste schoolexamens via een online klaslokaal gemaakt, wat natuurlijk erg bijzonder en nieuw was. Gelukkig waren de resultaten goed. Daarnaast kon ook het gala wegens de crisis niet doorgaan, wat ik erg jammer vind. Ik had natuurlijk, net als mijn medeleerlingen, gehoopt op een mooi eindfeest.”

Kelvin heeft vastomlijnde toekomstplannen: Aan de Rijksuniversiteit Groningen Economics and Business Economics studeren, met daarna een master om zich verder te verdiepen. En na zijn studietijd zou hij graag willen werken bij een internationaal bedrijf dat zich bezig houdt met nieuwe technologieën.

Wie volgt…..

En wie het ook leuk vindt haar/zijn eindexamen- en toekomstverhaal te delen: stuur een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ! Dan krijg je een format met vragen toegestuurd en na ontvangst wordt daarvan weer een OEK-stukje gemaakt.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 juni 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto