Artikel
Adriana Hoeve heeft ook in coronatijd cliënten niet uit oog verloren

Klaartje Schouten: “Het was best spannend allemaal, maar we hebben onze weg erin gevonden”. Bij de Adriana Hoeve in Meppen haalden ze de afgelopen maanden alles uit de kast om invulling te geven aan wat de cliënten en hun mantelzorgers nodig hebben in deze zorgelijke tijden van de coronacrisis. 

Voor Klaartje Schouten en haar medewerkers is er een “nieuwe tijd ” aangebroken en dat is even wennen. “De persconferentie van premier Rutte op 23 maart staat nog helder op mijn netvlies. En nu……? Dat was mijn eerste gedachte nadat het hoge woord over de verstrekkende corona maatregelen er uit was bij premier Rutte. Aanpassen aan een onwerkelijke nieuwe werkelijkheid. Wat te doen nu de informele zorg plots helemaal wegvalt. Er werd uitgesproken dat groepsvorming voorlopig niet meer mag. Dat legde voor mijn gevoel alles even stil.”

Persoonlijke situaties
De gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen drongen bij Klaartje aanvankelijk nog niet helemaal door. “Onze dagbesteding is eerst wel dicht gegaan, maar vanaf dag 1 van de crisis hebben wij onze cliënten en mantelzorgers goed in beeld gehad en hebben we steeds zo goed mogelijk ingespeeld op de persoonlijke situaties.”

Creatieve oplossingen
In beginfase van de crisis stond bij de Adriana Hoeve de vraag centraal wat cliënten en hun mantelzorgers nodig hadden. Ondanks de beperkingen van de anderhalvemeter-samenleving leverde het creatieve oplossingen op voor dagbesteding, ondersteuning en begeleiding. “Dat was ook nodig, want ondanks alle beperkingen door de corona blijft persoonlijke ondersteuning natuurlijk noodzakelijk. De wens van onze cliënten om thuis te blijven wonen doet daar helemaal niet aan af”, legt Klaartje uit.

Korte lijnen
Ze vervolgt: “Dat is ook de reden dat we steeds gezegd hebben dat we er voor onze mensen willen/moeten zijn. Uiteraard wel alles conform de richtlijnen van de RIVM. Korte lijnen zijn er met onze cliënten en de familie, waardoor wij iedere hulpvraag kunnen beantwoorden.  Niet alle cliënten willen overigens een begeleider thuis ontvangen. Door hun dementie voelt dat niet altijd veilig, maar dat de thuissituatie weet dat we er wel voor hun zijn.

Frequent contact
Er was steeds frequent telefonisch contact met de cliënten: voor de één was dit dagelijks en voor een ander was een paar keer in de week voldoende. Na vier weken werden de signalen echter wel verontrustend. waarop wij aanboden dat wij gerust even een wandeling met de partner konden maken. Het was best spannend allemaal, maar we hebben onze weg erin gevonden.

Richtlijn dagbesteding
Halverwege april werden de nieuwe richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgevaardigd. “Op dat moment werd het echt duidelijk wat er van ons werd verwacht.De Richtlijn dagbesteding geeft aan dat de dagbesteding zoveel mogelijk door moet gaan. Uiteraard moest dit wel veilig gebeuren, voor de naaste familie, de medewerkers en bezoekers. Dat is wel zo dubbel met alle signalen van Blijf thuis….! Het is onze plicht om crisisopname te voorkomen door vereenzaming of overbelasting van de mantelzorger, want alle ziekenhuizen en verpleeghuizen zaten op slot.”

Uitdaging
Het voelt goed dat Adriana Hoeve - dankzij de goede personele bezetting - voor een ieder zorg op maat kon leveren. Er is nu weer sprake van een redelijk normale situatie. “Zes dagen in de week ontvangen wij nu weer onze cliënten. Nog niet op volle sterkte, maar alle ondersteuning die we moeten bieden kunnen we realiseren. We merken dat we ook hier onze draai in konden vinden. En toen kwam het moment dat we voor het eerst weer gezamenlijk gingen wandelen. Dat deed ons zo goed! De afstand overal in bewaken is een uitdaging die vaak wordt opgelost met een coronagrapje. Wat zijn we dankbaar dat wij voldoende ruimte en personeel hebben zodat we ons kunnen houden aan de richtlijnen en er kunnen zijn voor onze cliëntenen familie”, aldus Klaartje.

Duofiets
De duofiets, die Zwaagstra Sierbestrating twee jaar geleden aan de Adriana Hoeve schonk, is nu voorzien van een beschermingsscherm waardoor er weer uitstapjes door de omliggende dorpen kunnen worden gemaakt. De cliënten genieten tijdens de fietstocht en wandelingen van de bloemenpracht langs weilanden en met het steeds weer het vertrouwde eindpunt : Adriana Hoeve aan de Mepperstraat 22 in Meppen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 juni 2020

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto