.

.

 

.

Annelot Jaarsma uit Wezup bekommert zich ...

 ... met veel liefde over de opvang van kittens. “Het is erbarmelijk om te zien dat mensen hun kittens dumpen”. In 2006 toen Annelot Jaarsma nog in Utrecht woonde, wilde ze wel vrijwilligerswerk gaan doen. Van huis uit was ze  - op een enkele goudvis na - niet met dieren opgegroeid. Nadat Annelot bij andere Utrechters meer in contact kwam met huisdieren en inmiddels twee katten rijker was, besloot ze zich aan te melden bij een dierenasiel in Utrecht. “Ik werkte daar voornamelijk met honden, maar zag in het voorjaar een  hele stroom aan kittens binnenkomen. Kleine hulpeloze diertjes, soms ziek, soms zonder moeder, soms doodsbang voor mensen. Ik heb me nog jarenlang ingezet voor kittenopvang bij twee andere asielen.”

Annelot's inzet is erop gericht om de kittens weer een thuis te bieden
Nadat Annelot in Wezup is komen wonen, heeft ze zich meteen aangemeld voor kittenopvang voor het asiel in Beilen (Drents Dierentehuis Beilen). Inmiddels doet ze daar al twee jaar de kittenopvang voor. Het verschilt enorm in welke hoedanigheid zij de kittens aantreft. “Er zijn namelijk diverse vormen van opvang. Je kunt te maken hebben met kittens die ziek en/of verwaarloosd zijn of hun moeder hebben verloren of gedumpt zijn en als gevolg daarvan vaak ondergewicht en groeiachterstand hebben.”

Kittens zonder moeder, zogenaamde flessenkittens  moeten met de  hand grootgebracht worden. Flesjes geven aan zulke kleine diertjes klinkt heel leuk en schattig - en dat is het ook -, maar dat moet wel iedere p uur, ook ’s nachts. En tot slot zijn er nog de schuwe kittens. Deze zijn in de eerste weken van hun leven niet in aanraking met mensen geweest en hebben een belangrijk deel van de socialisatie gemist. Je kunt dan zeggen dat ze wild zijn. Deze kittens hebben veel tijd en aandacht nodig in een rustige omgeving waar ze kunnen wennen aan alle dingen en geluiden die bij een huishouden horen. Op die manier maken ze veel meer kans om geplaatst te worden.”

Annelot Jaarsma geeft de fles aan een van de opvangkittens  (Foto: Jos Grootscholten)

Plaatsing van de kittens na de zorgperiode in Wezup
In principe mag een kitten van 9 weken geplaatst worden mits  ze groot genoeg en gezond zijn. Als dat niet het geval is blijven ze gewoon langer tot ze dat wel zijn. Met schuwe kittens verschilt dat natuurlijk weer. Annelot had onlangs een nestje van 2 zusjes en een broertje. Een zusje en broertje gingen snel vooruit en konden al geplaatst worden. Het andere zusje bleef heel lang angstig en woont nog bij Annelot. Inmiddels gaat het aanmerkelijk beter. Ze durft zich nu vrij te bewegen in gezelschap met mensen. Ze kan nu naar het asiel en hopelijk wordt ze snel opgenomen in een fijn huis. “van de 18 kittens en drie moederpoezen die ik dit seizoen heb mogen opvangen heb ik er zelf 8 kunnen plaatsen bij bekenden of via via en als het mij zelf niet lukt dan gaan ze naar het asiel en worden ze vanuit daar geplaatst.”

De kittens krijgen iedere drie uur 10 tot 15 ml melk. (Foto: Jos Grootscholten)

Schrijnende gevallen
Vaak zijn de verhalen afschuwelijk! Annelot verzorgt nu een moederpoes met twee kittens, die in kratten, vastgebonden met tie wraps  opgesloten zaten en langs de kant van de weg waren gedumpt. “Als je om wat voor reden dan ook niet meer voor je huisdier wilt of kunt zorgen heb dan het lef en de verantwoordelijkheid om er op legale wijze afstand van te doen bij een asiel” Haar advies is dan ook om je huisdier te laten chippen, castreren of steriliseren. Een poes krijgt gemiddeld 3 tot 6 kittens en kan meerdere nestjes per jaar krijgen dus reken maar uit! Opvallend is wel dat er dit jaar veel meer wilde kittens zijn, die zijn ook in het wild geboren. Een relatie met het Coronavirus lijkt Annelot niet aannemelijk.

Schrijnende foto van de gedumpte kratjes met kittens in de berm van de weg. (Foto: Annelot Jaarsma

Oes Eig'n Kraantien d.d. 22 september 2020

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel