Artikel
Schaapherder Paula Wijtmans uit Wezup werkt bij Stadsbegrazing Assen

“Band met de dieren is hecht, niets is mooier dan van je passie je werk kunnen maken”. Toen scheper Jans Reinders rond 1900 zijn boerderij bouwde in Wezup kon hij niet vermoeden dat daar ruim 100 jaar later opnieuw een schaapherder zou wonen. Toeval of karma? 

Het moet rond de vorige eeuwwisseling zijn geweest toen Jans Reinders de boerderij aan de Wezuperstraat 25 bouwde. Hij werd door de Boermarke aangesteld als scheper van Wezup en trok tot 1920 met een kudde van circa 300 schapen, die vanuit de verschillende boerenerven in het dorp bijeen werd gebracht, het veld in rond Wezup. Sindsdien is er veel veranderd, maar bijzonder is wel dat een schaapherder ook nu in datzelfde pand woont.  

Van manager tot schaapherder

Paula Wijtmans en Dries de Vries kwamen in 1993 aan de Wezuperstraat wonen, ze kochten de boerderij van de familie van Jans Reinders. Dries begon op de voormalige deel zijn klokkenmakerij. Paula werkte in de gezondheidszorg, is hobbymatig schapenhouder en al ruim 17 jaar vrijwillig schaapherder bij Het Drentse Landschap. Inmiddels heeft Paula haar carrière als manager van meerdere huisartsenposten definitief verruild voor een baan als schaapherder. Zij gaat drie dagen per week met 300 schapen vanuit Loon op pad naar de Landjes in Marsdijk bij Assen. Daar heeft de gemeente Assen de begrazing van het beekdallandschap uitbesteed aan Landschapsbeheer Witterveld, bij wie Paula nu als stadsherder in dienst is.

Buitenlucht

“Een beetje zoals Jans Reinders dat dus ook ooit gedaan heeft. Een geweldige ervaring, om samen met je honden in de natuur te werken, de hele dag in de buitenlucht met een kudde schapen in een prachtig gebied. De band met de dieren is hecht, niets is mooier dan van je passie je werk kunnen maken”, zegt Paula.

Echte werkhonden

De kennismaking met het vak van schaapherder werd ooit gemaakt bij de kudde van Balloo met de komst van Rusty, haar eerste Working Kelpie, een schapenhondenras dat afkomstig is uit Australië. Omdat het werken met schapen en honden zo'n belangrijk aspect van haar plattelandsleven was geworden, werd de Kelpie Bailey uit zijn geboorteland geïmporteerd, net als later Rick en drie jaar geleden ook Ned, de honden waarmee Paula momenteel werkt. “Het zijn echte werkhonden, ze doen niets liever dan werken met schapen.” 

Paula met haar Working Kelpies Rick en Ned

Paula schepert samen met haar honden wekelijks een dag op het Hijkerveld de kudde van 350 Schoonebeeker heideschapen. In het voorjaar komen daar de lammeren bij en is de kudde dus bijna twee keer zo groot. In de winterperiode vertoeven zij bovendien regelmatig op de Dwingelder hei om vanuit de schaapskooi in Ruinen met de kudde Drentse Heideschapen het veld te begrazen. “Het is prachtig om dit seizoen als stadsherder in Assen te mogen werken. Weer een heel andere kudde – bestaande uit kruisingen van Poll Dorset en Charollais schapen–  en andere omstandigheden. Het beekdal in Assen is slechts 18 hectare groot, dat is dus heel anders herder en dan op de uitgestrekte heidevelden die vele honderden hectaren beslaan. Bovendien ligt het gebiedje tegen een woonwijk aan, dus kom je vaak omwonenden tegen die er hun hond uitlaten. Maar dat gaat altijd goed, men houdt rekening met onze aanwezigheid.”

De schapen gaan allemaal over de fietsbrug van het NoordWillemskanaal

Begrazingsseizoen

In Assen loopt de stadskudde dagelijks vanuit de nachtweide in Loon een route naar het begrazingsgebied. Om daar te komen gaan de schapen onder begeleiding van de herder en de honden over de openbare weg onder een spoortunnel door, langs het Noord Willemskanaal en over een houten brug. 's Morgens heen en 's middags weer terug. “Een flinke klus voor de honden, maar die doen het graag.” Tijdens hun werkzaamheden dragen de Kelpies veiligheidshesjes om op te vallen in het stadsverkeer. “Bedrijfskleding zeg maar. Automobilisten zouden de honden over het hoofd kunnen zien als ze aan het werk zijn. Met de hesjes aan zijn ze beter zichtbaar.” Als het begrazingsseizoen eind oktober wordt beëindigd trekt de hele kudde een laatste keer dwars door de stad Assen op weg naar de winterstalling.

Wie de dagelijkse belevenissen van de stadskudde wil volgen kan dat op Facebook doen via Stadsbegrazing Assen.

Op weg naar de landjes over het zandpad

Oes Eig'n Kraantien d.d. 30 juni 2020

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto