Artikel
Jannie van der Weide neemt afscheid van ‘haar’ basisschool
“Werken in het onderwijs betekent eigenlijk dat je nooit klaar bent” Na 43 jaar nam juf Jannie van der Weide afgelopen week in stijl afscheid van ‘haar’ basisschool De Anwende. “Ik ben een vrij nuchter persoon, maar dit doet me wel wat. Het is echter goed zo, ik vind het belangrijk om nu ook andere dingen te gaan doen.” 

Voor een job in het onderwijs volstaat het niet om alleen maar van kinderen te houden. Er komt heel wat meer bij kijken. Voor Jannie van der Weide was het vak van leerkracht een roeping. “Jarenlang ging ik met plezier naar mijn werk. Het lesgeven aan kinderen, de momenten met collega's en de contacten met ouders waren voor mij altijd heel belangrijk. Ik kijk dan ook met een heel gelukkig en tevreden gevoel terug.”

Veranderingen

Jannie verstond de kunst om een ruime interesse aan de dag leggen en in teamverband te kunnen werken, maar ook met alle veranderingen – zoals digitalisering - binnen het onderwijs om te gaan. Over de grootste verandering in al die jaren is ze klip en klaar: de komst van de computers in het onderwijs. “De instructie voor de lessen wordt nu vanaf een digibord gegeven. Niet meer met krijt op een schoolbord, maar met behulp van de computer op een digibord. Een groot voordeel is dat je bij heel veel lessen ook filmpjes kunt laten zien om het allemaal nog duidelijker te maken. Een ander voordeel van het digitaal werken is dat de leerkracht het werk van de leerlingen tijdens de les kan volgen en gerichte hulp kan bieden.”

Computers

De eerste computers deden al hun intrede in periode op de Aelder Hooghe. Dat was dus voor 2000. “Eerst was het natuurlijk heel spannend om met een computer te werken, alleen al bij het aan- en uitzetten moest je heel erg nadenken. Gelukkig waren er steeds cursussen om te zorgen dat je het werken met de computer steeds beter onder de knie kreeg. Ook de groepscomputers voor het oefenen van rekenen en taal in de klas kwamen vrij snel de school binnen. Nu weten de kinderen niet anders meer, ze maken het grootste deel van het werk op hun chromebook.”

Groepen 4 tot en met 7

De meeste jaren heeft Jannie als leerkracht doorgebracht in de groepen 4 tot en met 7. “Deze groepen spreken mij qua leeftijd en leerstof het meest aan. De kinderen iets leren en ze laten ontdekken hoe je zelf iets kunt leren, het was voor mij steeds weer een uitdaging. Ik vind de omgang met kinderen fijn en besef dat elk kind verschillend is." (Vervolg op pagina 3)

Hulp geboden

Toen Jannie in 1977 als schooljuf begon te werken was er weinig aandacht voor kinderen die problemen hadden met lezen of rekenen. "Te snel werd de conclusie getrokken dat iemand het niet kon. Nu wordt er bij problemen met de leerstof gekeken wat de oorzaak is en wordt er hulp geboden. Behandelingen voor problemen bij lezen, spelling en rekenen – in het vakjargon dyslexie en dyscalculie - zijn niet weer weg te denken in het huidige onderwijs. En gelukkig is er voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis veel aandacht. In 1977 was er voor bijvoorbeeld ADHD weinig aandacht terwijl er toen ook wel kinderen waren die hulp konden gebruiken."

Altijd actief

Als leerkracht was Jannie altijd actief, want het hield voor haar nooit op. “Werken in het onderwijs betekent eigenlijk dat je nooit klaar bent. Als de kinderen om 14.00 uur naar huis gaan, is het tijd voor de niet lesgevende taken zoals evalueren, voorbereiden en vergaderen. Met de komst van het digitale onderwijs kost het minder tijd om het gemaakte werk van de leerlingen te corrigeren. Dit scheelt heel veel uurtjes correctiewerk. Maar er moet veel in documenten vastgelegd worden, dus je hoeft je niet te vervelen. Ik heb al dit werk altijd met veel plezier gedaan. En iets doen wat je leuk vindt, geeft ook energie. In de maanden dat de school gesloten was in verband met het coronavirus, konden de lessen gewoon vanuit huis gegeven worden. Een hele ervaring om vanaf je werkkamer de lessen te geven en met de kinderen in contact te zijn."

In essentie gaat het er volgens Jannie om kinderen iets bij te brengen. “Ieder kind wil graag leren. De capaciteiten om iets te leren zijn bij ieder kind verschillend. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen de kans krijgen zich op hun eigen niveau te ontwikkelen. Niet een cijfer is belangrijk, maar de prestatie die je geleverd hebt. Het zien van kinderen die trots op zichzelf zijn is iedere keer weer een bekroning op je werk."

Zus Truida

Ze heeft veel leerkrachten zien komen en gaan. “Er zijn inderdaad heel veel collega's waar ik mee samengewerkt heb. De samenwerking was altijd goed. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar maar je hebt een gezamenlijk doel : “Het welzijn van de kinderen.” Speciaal waren natuurlijk wel de jaren dat ik met mijn zus Truida samengewerkt heb. En onderwijs blijft in het bloed zitten bij oud-collega's. Kom je met een oud-collega in gesprek, dan heb je het altijd weer heel snel over ”de school.”

Leuke randactiviteiten

Voor Jannie zijn er talrijke herinneringen. “Natuurlijk aan de mooie momenten in de klas, maar ook de randactiviteiten vond ik heel belangrijk. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan onze alternatieve Elfstedentocht op de Aelderstroom, de survivals in de zomer en de lustrumvieringen. Momenten waar ik genoot van de stralende gezichten van de kinderen.”

Genieten van kleinkinderen en vrije tijd

Met een dubbel gevoel neemt Jannie nu afscheid. Ze laat een imposante carrière achter zich. “Het is een voorrecht om afscheid te kunnen nemen van iets wat je al die jaren met veel plezier hebt gedaan. Daarom een bijzonder woord van dank voor alle kinderen, ouders en collega's: “Dank jullie wel voor alle goede jaren!” 

De vrije tijd zal ze samen met Geert moeiteloos invullen. “Het lijkt me erg fijn om gewoon te kunnen doen wat je leuk vindt. Natuurlijk is dat de rol als oppas-oma, maar ook zal er nog voldoende tijd overblijven om te wandelen, te fietsen en te lezen. Er zijn nog een aantal steden en musea die we willen bezoeken. Dus we zullen ons niet vervelen.”

Na een prachtige loopbaan trekt juf Jannie van der Weide de deur van obs De Anwende achter zich dicht. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)  

Juf Jannie trakteerde haar leerlingen donderdag op een ontbijt. De traktatie werd zeer gewaardeerd. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

 

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 juli 2020

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tou...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Strikzitt’n

Zweeloo maakt opnieuw kennis met een bijzonder kampioenschap: Strikzitt’n. Zaterdag 29 augustus a.s. vanaf 19.30 uur bij grand-café LiBo in Aalden gaat het gebeuren…..! Zo bizar als Finland met zijn kampioe...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder

Vier schuurwoningen en zes appartementen op terrein Auto Mekkes

Op het voormalig terrein van Auto Mekkes verrijzen vier schuurwoningen en zes appartementen. Henk en Dini Mekkes zijn dit afgelopen week met bouwbedrijf Bekman uit Erica overeengekomen. Dankzij het ambitieus bouwpla...

dinsdag, 11 augustus 2020

Lees verder
Willekeurige foto