Artikel
“Wat moet ik doen deze zomer……?”

Medewerkers TIP-kantoor in Aalden geven het antwoord! Geen verre reis naar het buitenland dit jaar: Nederlanders blijven deze zomervakantie massaal in eigen land. Dat is ook goed te merken bij het Tourist Info Punt (TIP) van Magisch Drenthe aan de Aelderstraat in Aalden. Maandenlang bleef de deur van het kantoor vanwege alle coronamaatregelen gesloten, maar gelukkig konden de vrijwilligers begin juni weer aan de slag.

Druk, druk....
En het is druk…….Door de kans op uitbraken van het virus in populaire vakantiegebieden, blijven beduidend meer Nederlanders deze zomer lekker in ons kikkerlandje. Toeristen komen van heinde en verre naar de voormalige gemeente Zweeloo, maar is er nog wel een plaatsje op de overvolle campings en vakantieparken……? 

‘Binnenlanders’ soms onvoorbereid de hort op 
Voor de vrijwilligers van het TIP-kantoor in Aalden is het een bijzonder jaar en een bijzondere gewaarwording. ‘Binnenlanders’ die onvoorbereid de hort op gaan om bijvoorbeeld te kamperen of te overnachten in een vakantiehuisje, klopten de afgelopen weken veelvuldig aan bij het kantoor. Ook de redactie van O.E.K. nam even poolshoogte...wat volgde was een zeer geanimeerd gesprek met twee betrokken vrijwilligers Marja Hendriksen en Anke Kamman. 

Toeloop vakantiegangers
Marja geniet zichtbaar van de reuring en toeloop van de vakantiegangers. “Heerlijk al die drukte, maar soms wel lastig voor de toeristen wanneer er - vanwege corona -  niet meer dan twee gasten ons kantoor mogen betreden. Het is voor mij overigens moeilijk om qua drukte een vergelijking te trekken met voorgaande jaren, ik ben namelijk nog maar net een jaartje als vrijwilliger bij het TIP-kantoor actief.”

'Leuk vak'
Anke Kamman heeft dat beeld wel. “Ja. de bezoekers weten ons meer dan ooit te vinden! Stukken meer dan in voorgaande jaren. Minder voorbereid ook, dus staan wij ze met raad en daad terzijde.” Anke is nu voor het derde jaar vrijwilliger en ze noemt het een leuk ‘vak’ om bezoekers enthousiast te maken over haar woonomgeving en de regio. Duidelijk is dat veel informatie al digitaal wordt opgezocht. “Vakantiegangers doen dus al hun voorwerk, maar men komt ook graag even bij ons binnen om wat  te snuffelen, brochures ophalen en van ons te horen wat er verder nog te doen en te zien is in de omgeving”, laat Marja weten. En Anke vult aan….” Juist de finesses, daar zijn wij voor. Er is veel vraag naar wandelkaarten en de nieuwe fietsknooppuntkaarten. Daarop zoek je toch wat gemakkelijker dan via internet. Het wandel routeknooppuntennetwerk wordt momenteel uitgerold, in het najaar komt daar een kaart van.” 

Folders en brochures
‘Nee’ verkopen komt volgens Anke en Marja eigenlijk niet voor. “Wij boeken namelijk geen accommodaties voor de toeristen. Dat gaat rechtstreeks via de toeristenbranche.” Om de drukte te duiden laat Marja weten dat ze wel gasten, ook na vele telefonische pogingen, heeft moeten teleurstellen dat er in de hele regio geen slaapplaats meer te vinden was.” Ook de verschillende attracties hebben in deze coronatijd zo hun maatregelen moeten treffen. "Vooraf even informeren over de bezoekmogelijkheden is dus aan te bevelen.“ En qua folders en brochures: daarvan delen de vrijwilligers van TIP uiteraard graag uit! Ook de betaalde routes en folders én de souvenirs gaan als warme broodjes over de toonbank…!” 

Als gegoten
De rol van TIP-vrijwilliger zit Marja als gegoten. “Fantastisch toch…., want wat is er fijner dan een toerist blij ons kantoor te zien verlaten en op pad te sturen in onze schitterende omgeving. En hoe kan ik, sinds anderhalf jaar woonachtig in Zweeloo,  Drenthe op deze wijze beter leren kennen..? Ik zou ik het overigens best leuk vinden als er in het hoogseizoen, wanneer restaurants op dagen dat ze gesloten zijn, er een leuke en terugkerende culinaire activiteit op touw wordt gezet. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een foodplein op de brink: een foodtruck en barretjes in een cirkel om het foodplein heen…Het is maar een idee...” 

Feedback
Aan Anke tenslotte de vraag wat volgens haar bij de toeristen het meest populaire en favoriete plekje is “Ik heb echt geen idee, want het zijn er ook zoveel….. ! Wij sturen de toeristen in ieder geval altijd goed geïnformeerd op pad, maar feedback krijg je meestal niet…. Meestal, want afgelopen donderdag tijdens het baantjes zwemmen in Zwembad Zweeloo sprak een eveneens zwemmende vakantieganger mij vriendelijk aan: “Dat was een mooie route die u ons adviseerde…..!” 

De familie Van Zanten uit Zuid-Holland bracht – net als vele andere toeristen – een bezoek aan het TIP-kantoor van Magisch Drenthe in Aalden. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Magisch Drenthe heeft naast Aalden ook Tourist Info Punten in Gees, Sleen en Coevorden. Het vrijwilligersteam van het TIP-kantoor in Aalden bestaat uit: Hanne van Bruggen, Gerda Sijssens, Aly Siegers, Ria Kamps, Giny Sulman, Hennie Verschelling, Hilly v.d. Giezen, Anke Kamman, Dies Mogesomp en Marja Hendriksen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 augustus 2020

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Roelof Hegen neemt afscheid van ‘zijn’ kaartclub De Jachthut

Ook met 90 jaar kan je opnieuw met pensioen gaan! Roelof Hegen heeft vrijdagmiddag afscheid genomen van kaartclub De Jachthut. De 90-jarige Aaldenaar, een van de oprichters van de club, vindt h...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Handwerkcafé

Breit of haakt u ook graag en vindt u het leuk om ervaringen en patroontjes uit te wisselen? Of wilt u graag (beter) leren breien of haken? Dan is het han...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Marsstukken: Een parel in beschermd landschap

Sommige inwoners uit ons dorp zijn dermate verknocht aan hun huis en straat dat ze al ruim 45 jaar in hetzelfde huis wonen. Dat geldt ook voor Jan en Rika Kruimin...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto