Artikel
Cursus muziek luisteren in Hesselerhof

Menigeen hoort wel eens muziek op radio of televisie die herinnert aan een feest, een ontmoeting, een vakantie of een andere gebeur-tenis uit het verleden. Die activiteit is in het geheugen verbonden geraakt aan de muziek die er toen klonk; anders gezegd de activiteit en de beleving versterken het luisteren.

Met dit uitgangspunt  is de cursus ‘Actief Muziekbeluisteren’ opgezet: er wordt naar muziek geluisterd, terwijl er iets gedaan wordt in de vorm van kaartjes leggen, een steen doorgeven, iets opschrijven of tekenen, maat tikken, turven, een quiz, enz.
De activiteiten zorgen ervoor dat er scherper wordt geluisterd. Tegelijkertijd zijn de activiteiten gericht op het vergroten van de kennis en  vaardigheden van maat, ritme, toonhoogte, instrumenten, structuur, betekenis en sfeer van muziek (algemene muziekleer).

De muziek die wordt beluisterd is van alle tijden, van Janequin en Beethoven tot en met Kraftwerk en Queen. Het is een kennismaking met onbekende muziek en een verdieping van bekende muziek. Programmamuziek – muziek met een verhaal of een beeld – heeft de overhand.

De cursus zal bestaan uit 6 bijeenkomsten en kan desgewenst worden uitgebreid.
Het vindt plaats in de Hesselerhof te Oosterhesselen, op de woensdagochtend van 9.45 -12.00 uur (inclusief koffiepauze). Het minimum aantal deelnemers is 10 personen. Voorkennis is niet nodig.
De deelnamekosten zijn + € 90 (€ 15 per bijeenkomst) bij een deelname van minimaal 10 personen. Dit is inclusief huur lokaliteit, koffie en materiaalkosten. De cursus start in oktober, mits de coronaperikelen dat toelaten.
Op 19 september is er nog een open dag in de Hesselerhof waar meer informatie wordt gegeven.
Op het moment van dit schrijven moeten nog een aantal zaken worden geregeld.  
U kunt uw interesse wel alvast melden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Jan Kruimink
muziekpedagoog, voorheen Pabo-docent aan NHL Stenden in Emmen

Artikel geplaatst 1 september 2020

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Premiere “Ede Staal Anders” uitgesteld

Vanwege de Corona maatregelen is de Première van Ede Staal Anders in de Grote Kerk Emmen, die op zondag 25 oktober om 16.00 uur zou plaatsvinden, uit...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Toeteren en schuiven, Fleur Kregel (10) uit Meppen kan er geen genoeg van krijgen

Het liefst speelt Fleur Kregel op haar trombone niet solo, maar samen. Vandaar dat ze snel haar opwachting hoopt te maken bij muziekvereniging BOM. “Naast mijn papa in het korps mog...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Open dag Theater Hofpoort geannuleerd

De aangescherpte maatregelen rondom het corona-virus, zoals deze gisteravond door de regering bekend zijn gemaakt, hebben ook voor Theater Hofpoort grote gevolgen. Vandaag is besloten om de open dag die voo...

dinsdag, 29 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto