Artikel
Tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’

In 2020/2021 viert Theater Hofpoort (Coevorden) haar 10e seizoen. N.a.v. dit jubileum organiseert Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’. De tentoonstelling is een ode aan Cultureel Coevorden. De geschiedenis, ontwikkeling en het bestaansrecht van een theater in een kleine stad worden toegelicht.

Cultuur maken we samen en kan niet bestaan zonder wisselwerking. Er is aandacht voor de theatrale en culturele geschiedenis van Coevorden om Hofpoort in een breder context te kunnen plaatsen. Daarnaast zijn een aantal artiesten gevraagd om hun eigen ode aan Coevorden te schrijven. Dit zijn Piepschuim (muzikaal cabaret), Vuile Huichelaar (muzikaal cabaret) en Elke Vierveijzer (zangeres). Hun odes worden via een filmpresentatie getoond in de tentoonstelling. Zo worden een stukje Coeverdense geschiedenis en hedendaagse cultuur met elkaar verbonden.

‘Licht uit, spot aan!’ laat zien dat cultuur altijd aanwezig is geweest in Coevorden. Eeuwen geleden gaf straattheater op de markt vermaak. Later was het bij de rederijkers goed om jezelf te ontplooien en in het openbaar te leren spreken. Naar de film in Bioscoop Holman was een volledig nieuwe sensatie, in het donker zitten zwijmelen en onbekende werelden bezoeken. Daarnaast verrijkten de plaatselijke verenigingen het leven van jong en oud met toneel, zang, muziek en dans.

Theater Hofpoort biedt in de unieke zaal in het gemeentehuis van Coevorden steeds weer een uitdagend programma aan een trouw publiek. Artiesten, zowel professioneel als amateur, laten elke keer weer de waarde van cultuur voelen. Haar functie als sociale, maatschappelijke en economische spil in de samenleving is en blijft onmisbaar.

Het jaar waarin Hofpoort haar jubileum viert, is ook het jaar waarin Covid-19 de wereld volledig verandert. Deze situatie is een onverwacht een eye opener: samen lachen, je verbazen, meezingen en geraakt worden door kunst en cultuur is onvervangbaar. Daarom raakt fotograaf Rudi Huisman met de foto van tattoo-koning Henk Schiffmacher en zijn vrouw Louise precies de juiste snaar: we willen kijken, maar het kan niet. Sinds de coronacrisis is het theater noodgedwongen gesloten. Op 3 oktober start Theater Hofpoort op een alternatieve locatie, in de oude machinefabriek. Hofpoort bewijst hiermee opnieuw de veerkracht van cultuur.

Gelijktijdig met de opening van De Fabriek start ook de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’ op 3 oktober en houdt het museum een open dag. Van 9.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 is het museum gratis toegankelijk. Er wordt geadviseerd om de entree te reserveren via de website van het museum (www.museumcoevorden.nl) vanwege het maximum toegestane aantal van 15 personen. Er is hiervoor een speciale Open Dag Hofpoort reserveringsknop aangemaakt. In het museum is de gelijknamige tentoonstellingsgids te verkrijgen. Daarnaast ontvangen de eerste honderd bezoekers van de tentoonstelling een klein presentje ter viering van het jubileum van Theater Hofpoort.

Daarnaast geeft fotograaf Rudi Huisman, wiens werk ook te zien is in de tentoonstelling, van 14:00 tot 14:45 een lezing in De Fabriek. De lezing gaat over ‘Het portret’ binnen de wereld van de fotografie. Rudi’s foto’s worden gekenmerkt door een bijzondere stijl, waar hij uitleg over zal geven tijdens deze lezing. De lezing is gratis toegankelijk en ook hiervoor adviseren wij vooraf te reserveren, vanwege het maximum toegestane aantal personen. U kunt reserveren via de website van Theater Hofpoort (www.theaterhofpoort.nl).

De tentoonstelling loopt tot en met 28 maart 2021. Diverse instellingen en personen hebben hun objecten beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling, zoals: Theater Hofpoort, Rudi Huisman, P. Holman, Esselien de Groot, Theater vanBeresteyn, Rijksmuseum Amsterdam en Gemeente Coevorden.

 

Tentoonstellingsposter ‘’Licht uit, spot aan!’’, Henk en Louise Schiffmacher, foto door Rudi Huisman.

 

Agenda:

Stedelijk Museum Coevorden, Haven 4, 7741 JV Coevorden, T 088-0128315, mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , open di-za 9:30-17:00 zo 12:00-17:00, ‘Licht uit, spot aan!’, 3 oktober 2020 t/m 28 maart 2021.

De Fabriek, Sint Jansstraat 4, Coevorden, www.theaterhofpoort.nl, ‘Het portret’ (lezing), 3 oktober 2020 14:00-14:45 door fotograaf Rudi Huisman.

Artikel geplaatst 22 september 2020

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Premiere “Ede Staal Anders” uitgesteld

Vanwege de Corona maatregelen is de Première van Ede Staal Anders in de Grote Kerk Emmen, die op zondag 25 oktober om 16.00 uur zou plaatsvinden, uit...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Toeteren en schuiven, Fleur Kregel (10) uit Meppen kan er geen genoeg van krijgen

Het liefst speelt Fleur Kregel op haar trombone niet solo, maar samen. Vandaar dat ze snel haar opwachting hoopt te maken bij muziekvereniging BOM. “Naast mijn papa in het korps mog...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Open dag Theater Hofpoort geannuleerd

De aangescherpte maatregelen rondom het corona-virus, zoals deze gisteravond door de regering bekend zijn gemaakt, hebben ook voor Theater Hofpoort grote gevolgen. Vandaag is besloten om de open dag die voo...

dinsdag, 29 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto