.

.

 

.

Niet maaien, maar zaaien ...

  ... werpt zijn vruchten af in berm Barkmeerweg Meppen. “Dit is een prachtig voorbeeld hoe we de natuur kunnen redden”. Stichting Bloeiend Landschap in Coevorden zet zich sinds jaar en dag in voor een ecologisch bermbeheer.

Gelukkig is de gemeente Coevorden sinds een aantal jaren ook bezig met een aangepast maaibeleid.

Bermbeheer Meppen draagt dit initiatief een warm hart toe en plant daarnaast bloembollen in de dorpsbermen. Zo kon de berm van de Barkmeerweg - in goed overleg met de huurder van het aangrenzend landbouwperceel – in oude luister worden hersteld.

Bij traditioneel bermbeheer wordt de berm meerdere keren per jaar gemaaid en blijft het maaisel liggen. Daardoor komen de voedingsstoffen uit het maaisel in de bodem terecht. Die voedselrijke grond wordt al snel overwoekerd door snelgroeiende beplanting zoals gras, distels en brandnetels.

In plaats van om de veertien dagen de boel glad maaien worden de bermen - waar de situatie het toelaat – slechts maximaal twee keer per jaar gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd, waardoor de grond verschraalt en de berm bloem- en kruidenrijk wordt. Dit biedt een aantrekkelijke leefomgeving voor (wilde)bijen, vlinders en andere insecten. De zaden en insecten vormen weer voer voor vogels.

Bermbeheer Meppen is content dat de berm van de Barkmeerweg – aan de dorpsrand van Meppen – binnenkort weer rijk bloeiend zal worden. Stichting Bloeiend Landschap heeft zaaizaad ter beschikking gesteld en vorige weekend is de berm door dorpsbewoners ingezaaid.

Deze zomer zullen de eerste eenjarige bloeien en volgend zomer komen daar de meerjarige bij. Bijen en vlinders zullen er volop rond vliegen. Komt dat zien!

Een speciaal woord van dank aan Geert Nijhoving. Zonder zijn inzicht en de John Deere was het niet zo mooi geworden!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 18 mei 2021


 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel