Artikel
Heldendaad ? !

hel·den·daad de; v(m) -daden dappere daad (bron: www.vandale.nl)

heldendaad (zn): bravourestuk, huzarenstukje, krachttoer, prestatie, tour de force, wapenfeit (bron: synoniemen.net)

De wandeling op Nieuwjaarsdag, in en rond het besneeuwde dorp, was mooi, maar werd opeens wreed verstoord door de confrontatie met het vernielde kunstwerk van de Dichtersroute nabij de Mr. Benninkstraat in Aalden.Ik ga hier niet prevelen over het slechte gedrag van de jeugd, dat is al voldoende gedaan in het verleden. Het is tenslotte maar een enkeling, die dit durft en op zijn geweten heeft. Deze enkeling is kennelijk op zoek naar de helden-status, om zijn dominantie binnen een groep te bepalen. En die heldenstatus is alleen te verdienen met een heldendaad. Een heldendaad is het teken van kracht, lef en dapper handelen. Het geeft de held een belangrijke rol en aanzien in de groep. De rangorde, binnen de groep, wordt veelal door de heldendaden bepaald.

Dit alles is een positief proces, voor de held en voor de groep waar de held zich aan verbonden heeft. Maar waarom is er dan, in het dorp, zoveel onbegrip voor deze held, die de heldendaad verricht heeft en zijn aanzien kennelijk heeft versterkt binnen zijn groep leeftijdsgenoten?

Ik zou graag een voorstel willen doen aan deze held. Om het onbegrip bij de gemeenschap om te zetten in aanzien. Om zich tot de held der helden te verheffen, bij vriend en vijand. Ik zou hem graag oproepen zich te melden en het kunstwerk weer in ere te herstellen of te laten herstellen. Pas dan is deze held, de held der helden!

Het dorp zal trots kunnen zijn op deze held, omdat ie verantwoording heeft genomen voor zijn 'heldendaad'. Zoals het hoort bij echte helden. Hij zal een voorbeeld zijn voor zijn leeftijdsgenoten, die ook helden-aspiraties hebben en zich laten inspireren door alle helden. Ik wil iedereen een mooi, gezond en een voorspoedig 2010 wensen. Vooral alle helden, die verantwoording durven te nemen voor hun heldendaden!

Bijschrift foto: Een triest plaatje van domme vernielzucht. Eén van de borden van de Dichtersroute is door een 'held' aan diggelen geslagen. Heeft deze held ook zoveel moed om zich te melden....? (Foto: Ruud Janse Fotografie)


 

Reacties  

 
#1 2010-01-11 12:56
Wat u wilt dat u niet geschiedt, doe dat ook de ander niet.

Gewoon afblijven van andermans spullen. Slepen met oudejaarsavond is normaal, mits de spullen heel blijven. Maar dingen kapot maken hoort niet meer bij baldadigheid.
Quoting
 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Indienen aanvraag dorpsbudget Aalden 2019/20

Wederom heeft Dorpsbelangen Aalden van de Gemeente een budget van € 20.000,-- ontvangen ter verdere verbetering van de leefbaarheid in het dor...

dinsdag, 28 januari 2020

Lees verder

Marcel Zantingh gastspreker Historische Vereniging Zweeloo (HVZ)

Tijdens Algemene Ledenvergadering geeft schrijver inkijkje in “Zweeloo, een Drentse gemeente in oorlogstijd”. “Zweeloo, een Drentse gemeente in oorlogstijd”, zo luidt de ondertitel van het boek “Wel gebogen, maar niet gebroke...

dinsdag, 28 januari 2020

Lees verder

Harm van Dalfzen (82) heeft fascinerende en onverwoestbare band met Genemuiden

Voetbalveteraan uit Aalden heeft rijk voetballeven achter de rug. Als voetballer moest Harm van Dalfzen altijd naar zijn lichaam luisteren, maar nu hij de tachtig is gepasseerd gaat dat steeds zwaarde...

donderdag, 23 januari 2020

Lees verder
Willekeurige foto