.

.

 

.

KOM OP WEZUPERBRUG!!

Een rondje langs de dorpen, hoe staat het met de Zuidenveldstemming?

Nog iets minder dan 5 maanden… en dan is al zover: het grote Zuidenveldfeest. Van 16 tot en met 19 juni 2011 zullen Zweeloo en de omliggende dorpen 4 dagen lang (letterlijk) in de schijnwerpers staan. Vier dagen lang zal worden geëtaleerd hoe creatief de inwoners van Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup, Wezuperbrug en Zweeloo weer geweest zijn met hun bogen, praalwagens en straatversiering. De redactie van OEK ging opnieuw naar de dorpen en peilde de Zuidenveldstemming bij de plaatselijke commissies.

 

 

Meppen

Eind van deze maand komt er in Meppen een avond waarop de bevolking wordt geïnformeerd over de stand van zaken. Inmiddels is het duidelijk dat er ook een

2e Mepper wagen komt. En wat de vorige keer nog niet zeker was, is inmiddels rond: er komt een jeugdwagen! Enkele jongeren uit Meppen, die bij het vorige Zuidenveld nog “toekijkers” waren, wilden eigenlijk dit keer zelf aan de slag. De Mepper commissie benaderde alle jeugd en op een informatieavond waren 14 jongeren aanwezig. Er is inmiddels een plan, dat aan de “grote commissie” voorgelegd gaat worden. En als dat is goedgekeurd staat de jongeren niets meer in de weg om aan de slag te gaan.

Of, zoals een woordvoerder zei: ‘Dan gaan we ervoor!!

Wezuperbrug

Wezuperbrug loopt nog steeds niet warm voor het komende Zuidenveld. Het is zelfs de vraag of het dorp present zal zijn met een praalwagen, ereboog en straatversiering. Er zijn vooralsnog geen concrete plannen. “Veel dorpsinwoners hebben geen behoefte om actief te participeren. Het thema leeft gewoon niet.” Dat zegt Lute Slomp, al 25 jaar woonachtig in Wezuperbrug en bij veel activiteiten in het brugdorp betrokken. Slomp zelf maakt er geen geheim van. “Ik laat het feest volledig aan mij voorbij gaan”. En hij blijkt niet de enige. “Het gaat een heel moeilijk verhaal worden. Je kunt er wel een mooi verhaal van maken, maar dit is de realiteit. Ik zie niet gebeuren dat dit in de komende maanden in positieve zin gaat veranderen. Ik denk dat we er te ver vanaf staan. In de voormalige gemeente Zweeloo was het anders. Als dorpsgemeenschap voelden we ons toen vrij sterk verbonden met Zweeloo. Na de gemeentelijke herindeling zijn we steeds meer georiënteerd op Schoonoord.”

Vorig weekend werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ons Belang en Stichting Dorpshuis Wezuperbrug met geen woord over het Zuidenveldfeest gesproken. “Het kwam niet aan de orde. Dat zegt voldoende”, zo moet Slomp erkennen. Plannen en goede voornemens passeerden de revue, maar het Zuidenveld staat in Wezuperbrug (nog) niet op de agenda.

Zweeloo

De ideeën voor het naderende Zuidenveldfeest nemen zo zachtjes aan wat vastere vormen aan in Zweeloo. Op de door Dorpsbelangen georganiseerde bijeenkomst van 9 december 2010 zijn de ontwerpen getoond van de boog, twee wagens en een wagen voor de kinderen.

Op deze avond werd Hilda Nijenbanning benoemd tot secretaris. Tjitske Jansen gaat in de toekomst verhuizen, maar ze zal Hilda voorlopig nog terzijde staan.

Wat betreft de straatversiering het volgende: de Kloosterdwarsweg en het Klooster hebben al plannen. In de Kloosterdwarsweg zijn de plannen al ver gevorderd en gaan ze binnenkort aan de slag. Ze hebben hiervoor ruimte gevonden bij Marga Kats.

Voor wagens en bogen zijn de volgende schuren beschikbaar: fam. Denen (Wheempad), fam. Enting (Klooster) en fam. Eising (naast smederij Masselink).

Deze week krijgt iedereen in het dorp een nieuwsbrief met informatie en op 29 januari zal er een tractor met wagen en boerhoorn door het dorp rijden ter aankondiging van het naderende feest. Iedereen wordt dan uitgenodigd om tussen 16.00 en 17.00 uur het glas te heffen op de aftrap van “Zuidenveld 2011.”

Onder het motto “vele handen maken licht werk” kan het grote klussen beginnen!!

Wezup

Een tevreden voorzitter Jos Grootscholten kan alleen maar concluderen dat “we in Wezup goed op stoom raken.” Er zijn drie werkgroepen geformeerd voor de twee wagens, de boog en de straatversiering. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de tekeningen en schetsen. Eind februari moeten de voorbereidingen zijn afgerond, zodat men in maart kan beginnen met het bouwen. De bouwlocaties en de wagens zijn inmiddels geregeld.

Wat betreft de benodigde financiën ligt men in Wezup op koers. Deze week wordt er een inzamelingsactie onder de inwoners gehouden. Kortom… in Wezup gaat het goed!

Benneveld

In Benneveld starten ze op 2 februari met de bouwwerkzaamheden. In de schuren van Rudolf Abbing, Harrie Spijkman en Berend Kamps gat het allemaal gebeuren. Het materiaal is al gekocht bij plaatselijke aannemers. Er komt één grote wagen en daarnaast nog een wagen voor de kinderen.

Richard Kuper heeft er zin in en volgens hem geldt dat voor vrijwel alle inwoners van Benneveld. “De animo om te helpen is hartstikke groot, we hoeven gelukkig niet achter de mensen aan. Iedereen is betrokken. We hebben voor de wagen en de boog een mooi ludiek thema. Kortom, we gaan in Benneveld voor de hoofdprijs.”

Aalden

In Aalden is men volop in voorbereiding met de boog en de wagens. Het thema voor de boog en voor één wagen ligt klaar en voor de andere wagen moet men nog aan de slag. De eerste palen zijn al aangeschaft. De plaatsen waar straks de boog en de wagens gemaakt worden, zijn bijna bekend. Binnenkort komen de vrijwilligers, die gevraagd zijn (of worden), bij elkaar om de ontwerpen te bespreken.

Voor de Volmolenstraat is nog geen contactpersoon gevonden. Gelukkig heeft men voor alle andere straten wel een contactpersoon gevonden en deze personen zijn al druk bezig met van alles te regelen (hier komt in maart een verslagje over). Op 4 februari komen de commissieleden weer bijeen om de belangrijkste punten nog even goed door te spreken.

Wilt u zich nog aanmelden om te helpen bij het maken van de wagens en de boog, dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0591-372881. Alle hulp is van harte welkom!

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel