.

.

 

.

Agrarische natuurvereniging 'De Wisper Wulp' opgericht

Wezup – In Wezup is onlangs de Agrarische Natuurvereniging 'De Wisper Wulp' opgericht. De natuurvereniging, de eerste in de gemeente Coevorden, wil in Wezup en omgeving de flora en fauna beschermen, en vooral het karakteristieke landschap in en rond het dorp instandhouden. 'We willen bijdragen aan een vitaal platteland, door boer en burger dichterbij elkaar te brengen. We gaan de komende tijd vol overtuiging werken aan een platteland waar natuur, landbouw en toerisme floreren. Het is een mooie uitdaging dat boeren, burgers en buitenlui daar gezamenlijk hun stempel op gaan drukken', zo zegt mede-initiatiefnemer Gerrit Haddering.

 

Volgens de inwoner van Wezup blijkt dat veel burgers erg betrokken zijn bij het landschap en hun woonomgeving. 'Met de oprichting van de agrarische natuurvereniging willen we als gemeenschap onze woon- en leefomgeving waarborgen en waar nog verder doorontwikkelen. Het is prachtig om te zien dat de inwoners hierin actief willen participeren.' Inmiddels hebben zich al bijna 30 inwoners aangemeld. Het begon in Wezup allemaal met het project Dorp & Landbouw, dat door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in smenwerking met de Dorpsverening Wezup en de Boermarke werd opgestart. Haddering legt het uit: 'Daarin stond ondermeer de vraag centraal: 'hoe verder met het landelijk gebied in Wezup? De samenstelling van het dorp is de afgelopen vijftig jaar snel en sterk veranderd. Het dorp was vijftig jaar geleden nog vooral een werkdorp met een bruisend agrarisch leven. Het dorp van nu is een verzameling van verschillende leefstijlen en behoeften.Ondanks de verschillende inzichten, levert dat kansen op voor nieuwe vormen van samenwerking. Daarom is besloten om het project Dorp & Landbouw een passend en structureel vervolg te geven.'

De naam De Wisper Wulp is gekozen als symbool van de vogels die al jaren niet meer in Wezup voorkomen en die initiatiefnemers graag zouden terugzien. 'De wulp zocht hulp en krijgt nu dus die hulp van onze natuurvereniging.’ De Wisper Wulp wil volgens Haddering met name de kansen benutten op het gebied van natuurbeheer, recreatie en toerisme. Inmiddels is een voorlopig bestuur gevormd van vijf personen, waaronder twee agrariërs. Daarnaast zal een projectcommissie zich ondermeer gaan bezighouden met de organisatie en uitvoering van projecten op het gebied van aanleg en beheer van bloemrijke akkerranden, herstel en aanleg van dorpsommetjes en onderhoud van houtsingels. De vereniging wil daarnaast ook lezingen, cursussen en workshops organiseren.

De eerste activiteit van 'De Wisper Wulp' staat gepland op dinsdagavond 15 februari. Dan zal Henk-Jan Ottens, bioloog en lid van de werkgroep 'De Grauwe Kiekendief' voor alle dorpsbewoners een presentatie verzorgen over akkerfaunabeheer. De presentatie zal plaatsvinden in de ontvangstruimte van de Drentse Hoeve aan de Wezuperstraat 20 in Wezup. (Bron: Coevorden HuisAanHuis / Kon. Boom Uitgevers)

Bijschrift foto: Frans Brandwagt, Laura Chorus (beide zittend), Gerrit Haddering en Seerp Ybema (r) zijn mede-initiatiefnemers van de agrarische natuurvereniging De Wisper Wulp. De onlangs opgerichte vereniging wil de flora en fauna beschermen en het karakteristieke landschap in en rond Wezup instandhouden.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel