.

.

 

.

Gertjan gaat fluitend naar zijn werk

'Op De Drentse Hoeve in Wezup is alles nog puur natuur'

WEZUP - Met het hoofd in de wolken, maar wel met beide benen op de grond. Op deze wijze verricht Gertjan Stolte met veel passie en plichtsbesef zijn dagelijkse werkzaamheden op de biologische kaas- en kijkboerderij De Drentse Hoeve in Wezup. De 37-jarige Gertjan voelt zich inmiddels sterk verbonden met het bedrijf van Albert en Geja Hilbrands. Medio 2007 verhuisde Gertjan samen met zijn ouders Gert en Els Stolte vanuit Huizen naar Aalden. Meer dan zeven jaar had hij in Noord-Holland in een supermarkt gewerkt. In alle opzichten was het tijd voor iets anders. In Drenthe wilde hij graag in de agrarische sector aan de slag. Albert en Geja boden hem in de zomer van 2008 een niet te missen kans. Inmiddels is Gertjan in zijn nopjes als assistent-koeienboer annex kaasmaker op De Drentse Hoeve. Het contact met de koeien en de kalfjes en het opsnuiven van de lucht van vers gemaaid gras is voor hem een verademing. 'Het is iedere dag een feest om hier te zijn. Er valt zoveel te beleven. Op deze biologische boerderij blijft alles nog zo puur natuur.' Voor Gertjan is het belangrijk dat hij ondanks zijn beperking een zo normaal mogelijk leven kan leiden, waar vooral het dagelijks werk een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Hij woont in het gezinsvervangend-tehuis De Holtstee in Angelslo en komt in de weekends met grote regelmaat naar zijn ouders in Aalden. Maar zijn thuis is toch ook vooral De Drentse Hoeve in Wezup, waar hij vier dagen in de week werkzaam is.

Naast het schoonmaken van de stallen, verricht Gertjan een scala aan werkzaamheden. In de ontvangstruimte van de Drentse Hoeve doet hij zijn verhaal. 'In de ochtenduren ben ik voornamelijk bezig met het verzorgen van de koeien en het schoonmaken van de stallen. In de middaguren ben ik samen met Albert aan het werk in de kaasmakerij. Ik hou me dan vooral bezig met het coaten van kazen. Deze coating beschermt de kaas tegen uitdroging en schimmel-aantasting.' Het werk op de boerderij bevalt Gertjan uitstekend. Hij wijst met een brede glimlach in de richting van Albert en Geja. 'Ik voel me hier echt thuis. Albert en Geja betrekken me bij het werk en dat geeft veel waardering. Voor mij is het bijzonder prettig dat ik bepaalde verantwoordelijkheden krijg." Gertjan speelt ook een rol bij de rondleiding van de bezoekers. Als een ware ambassadeur vertelt hij de gasten over de charme van het boerenleven en over zijn respect voor de koeien. 'De koeien hebben kwaliteiten waar niemand weet van heeft.' Gertjan ziet mensen genieten als ze met de koeien en kalfjes knuffelen. 'Trouwens: de koeien genieten zelf ook van de aandacht, want ze geven van de pret meer melk door al het knuffelen. Sommige koeien en kalveren rennen zelfs naar het hek als er een groep mensen binnenkomt. Het is een mooi samenspel.'

Gertjan drukt het ons nog maar eens op het hart: zijn hoofdtak blijft de verzorging van de veestapel van 90 zwartbonte melkkoeien. 'Op termijn willen we zelfs doorgroeien naar 120 koeien. Ook dat kunnen we aan! Verder lopen in het weiland nog circa 60 stuks jongvee.' De koers van het bedrijf van Albert en Geja Hilbrands is gericht op blijvend duurzaam ondernemen; een puike verzorging van de veestapel en goed gewonnen gras. Dankzij de innovatieve ondernemingslust wordt op hun biologische boerderij een perfecte harmonie bereikt tussen bodem, plant en dier. En uiteraard krijgen belangstellenden op De Drentse Hoeve alle gelegenheid om uitgebreid kennis te maken met de koeien, de melkrobot en de kaasmakerij. Voor meer info : www.drentsehoeve.nl

Workshop ‘maak uw eigen kaas’

Vanaf oktober 2008 biedt de kaas-kijkboerderij ‘De Drentse Hoeve’ een workshop ‘maak uw eigen kaas’ aan. In deze drie uur durende workshop worden de deelnemers stap voor stap geïnformeerd over het proces van het kaas maken. Gestart wordt met biologische melk, vers van de eigen boerderij. Aan het einde van de workshop is het resultaat een eigengemaakte biologische babykaas van ongeveer 500 gram. Na afloop van de workshop krijgen de deelnemers de eigengemaakte babykaas met instructies ‘hoe verder te handelen’ mee naar huis. Na een rustperiode van ongeveer drie weken, kan men genieten van een overheerlijk ‘eigengemaakt’ stukje biologische boerenkaas.

Bijschrift foto : Vol overgave en met ontzettend veel plezier werkt Gertjan Stolte (37) op de kaas- en kijkboerderij De Drentse Hoeve in Wezup. (Eigen foto) {jcomments on}
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel