Artikel
Tussenbalans Kunst Schrijft Geschiedenis
Kunstwerken uit Aalden maken verre reizen : van Heerenveen tot Litouwen
Op 7 september 2007 ging in Oud-Aalden het project Kunst Schrijft Geschiedenis van start. Negen beelden trokken de wijde wereld in en het grote moederbeeld bleef achter op de brink. Sommige beelden bleven vlakbij huis, anderen maakten een verre reis. Eén beeld is nu in Heerenveen, terwijl een ander beeld in het Litouwse Moletai ver van huis is. De beelden zijn dus volop in beweging en roepen reacties op. Op deze website een tussenstand van het internationaal project Kunst Schrijft Geschiedenis.
Het grote beeld, het moederbeeld, staat nog steeds eenzaam op de brink in Aalden. Vandalen hebben het beeld beschadigd. Op het eerste gezicht valt de schade mee, maar de glazen platen, die de scherven op zijn plek houden, zijn gebarsten. 'Er komt een moment, dat de platen scheuren en de scherven op de grond vallen. Dat is onafwendbaar. Reparatie is onmogelijk, want te kostbaar', zo constateren de initiatiefnemers van het kunstproject.
Het blauw getinte beeld reisde vanuit Aalden naar Beesterzwaag en staat nu in Heerenveen. Eerst stond het bijna een jaar in het nieuwe gemeentehuis, daarna ging het naar de bibliotheek in Heerenveen. Een ander beeld heeft een tijd in het streekmuseum De Oude Wolden in Bellingwedde doorgebracht en staat nu in Museum Wierdenland in Ezinge. De meest indrukwekkende reis maakte tot dusverre het beeld in de kleur flessegroen. Het beeld arriveerde op 15 april j.l., de Dag van de Cultuur, in Moletai. Een plaats van circa 7000 inwoners in het noordoosten van Litouwen, op ruim 1600 kilometer van het moederbeeld op de brink in Aalden. Het beeld werd geïntroduceerd tijdens de raadsvergadering en vond daarna een plek in de gemeentebibliotheek. De burgemeester gaat de reacties van zijn inwoners verzamelen.
Het geelgroene beeld kreeg aanvankelijk een plaatsje in het gemeentehuis van het Duitse Meppen, maar via Haselüne verhuisde het beeld naar Westerbork. En het maisgeel gekleurde beeld stond aanvankelijk te pronken in het gemeentehuis in Bad Bederkesa, een plaats van 5000 inwoners in Nedersaksen, vlak bij de Waddenkust. Van hier verhuisde het kunstwerk naar Tagungshaus Bred Beck in Osterholz-Scharmbeck.
Het zilvergrijze beeld maakte een reis via Coevorden, Emlichheim naar het Duitse Uelsen. Bij de ontvangst van het beeld in het raadhuis van Uelsen zei de burgemeester: ‘Wie freuen uns, dass wir nun ein Teil dieses Kunstprojekts sind.’ De verwachting is dat het beeld in Uelsen zal dienen als katalysator voor plaatselijke kunstprojecten. Vermoedelijk zal het beeld na een half jaar worden overgedragen aan Tubbergen, een partnergemeente van Uelsen.
Het kunstproject loopt nu twee jaar. Eén les die de initiatiefnemers hebben geleerd is dat het een behoorlijke inspanning vergt om de beelden daadwerkelijk te laten reizen. 'Naarmate de beelden verder reizen zal die inspanning waarschijnlijk alleen maar groter worden. Een andere les die we hebben geleerd is dat het project soms ‘geschiedenis schrijft’ op een manier die we niet hadden voorzien en ook extreme reacties oproept. Dat is het duidelijkst te zien aan het moederbeeld, dat door vandalen is vernield. Misschien dat we er niet in geslaagd zijn de bedoeling van het project over te brengen op het publiek? Misschien dat het een uiting is van angst voor het andere? Misschien domweg verveling? Maar we hopen in ieder geval dat de beelden blijven reizen en op een mooie wijze geschiedenis schrijven. In 2012 komen de beelden terug naar Aalden.'
Bijschrift foto: Het grote beeld, het moederbeeld, staat nog steeds eenzaam op de brink in Aalden. Vandalen hebben het beeld beschadigd.

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’

In 2020/2021 viert Theater Hofpoort (Coevorden) haar 10e seizoen. N.a.v. dit jubileum organiseert Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’. De tentoonstelling is een ode aan Cultureel Coevorden. De ...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Première Ede Staal Anders

Muziek Ede Staal in mix van orgelimprovisatie, zang en tekst. Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld is erin geslaagd de muziek van Ede Staal naar Emmen te halen en wel op Zondag 25 ...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder

Oud-Aalden en molen geliefkoosd domein 'Plein Air’ Schildersdag

De jaarlijkse 'Plein Air' Schildersdag' van Tourist Info Punt alden (TIP) vond dit jaar plaats op en rond de Brink in Oud Aalden en bij de Jantina Helling...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto