.

.

 

.

Doorstart Hof van Axen met nieuwe eigenaren.

Ruim veertig jaar was De Hof van Axen aan de Bosweg 4 onlosmakelijk verbonden met de namen van Coby en Ton Schasfoort. Zij waren het die een onbewoonde, ietwat bouwvallige staatsboerderij uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw in de loop van de jaren omtoverden tot een bekend en vermaard educatief cursuscentrum voor Toegepaste Kinesiologie. Prachtig gelegen in de bossen tussen Aalden en Witteveen bleek de Hof van Axen een plek te zijn waar vele cursisten zich in de afgelopen jaren thuis en welkom voelden.

Als voortrekker van de Touch For Health methode kreeg Coby in al die jaren nationale en internationale erkenning. Over ruim een half jaar, in november, ontvangt zij hiervoor in Madrid een internationale onderscheiding.

 

Sinds kort kent de Hof van Axen nieuwe eigenaren. Weliswaar is Coby nog steeds actief in het centrum, maar Sonja Groenewege en Jan van Dijk mogen zich vanaf november 2011 de trotse nieuwe eigenaren van de Hof van Axen noemen. “Een groot avontuur” noemen ze het zelf. Ervaring in yoga en natuurgeneeswijzen hebben ze weliswaar ruim voldoende, maar het runnen van een eigen educatief centrum met groepsaccommodatie is wel andere koek.

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het hen echter niet. “Het gaat ons lukken”, zeggen beiden zelfbewust. “Niet alleen de kwaliteit van de activiteiten, cursussen en workshops zal ons visitekaartje zijn, maar ook de warmte en gezelligheid van het centrum zal onze bezoekers aanspreken. En wat, naast onze eigen persoonlijke inbreng, zeker ook een visitekaartje zal blijken te zijn, is….. het eten. Wij kunnen beiden namelijk goed koken. Met eigen producten uit de kruiden- en moestuin, aangevuld met biologisch geteelde producten uit de streek, zullen we onze gasten een heerlijke maaltijd kunnen voorzetten.”

 

Als we Sonja en Jan op een donderdagavond opzoeken, hebben we het gevoel naar een aflevering van het televisieprogramma “Ik Vertrek” te kijken. De eerste groepen komen al binnenkort en de grootscheepse verbouwing van het centrum is nog niet helemaal voltooid. We zien Jan druk bezig met het stuccen van muren in de groepsaccommodatie. Stuccen met leem, wel te verstaan en daarmee noemen we direct één van de paradepaardjes van de verbouwing: de warmtewanden of, zoals ze ook wel genoemd worden, de ‘knuffelmuren”.

Uw verslaggever mocht zelf die avond ervaren dat de afgegeven warmte inderdaad weldadig en knuffelig aanvoelt. Met zonnecollectoren, zonnepalen en een aardwarmtepomp wordt het centrum trouwens behoorlijk energievriendelijk toegerust. Het streven is om in de nabije toekomst helemaal onafhankelijk te worden van het energiebedrijf.

 

Kort samengevat is de Hof van Axen een cursuscentrum voor alternatieve geneeswijzen en creatieve cursussen. Wekelijks worden door Sonja nu al yoga- en meditatielessen gegeven en binnenkort staan er een combinatieweekend Yoga & Mindfulness en reinigingsweken op het programma. “Een reinigingsweek is een week met ruimte voor bezinning”, legt Sonja uit.

“Zo’n week omvat naast dagelijkse yoga- en meditatielessen, lever- en galblaasreinigingen, reinigende ademoefeningen en sapvasten ook heerlijke massages, wandelingen in onze heerlijke omgeving en een saunabezoek aan de Brug in Oosterhesselen. Door al deze activiteiten zullen de deelnemers zich aan het eind van de week schoon, fit en “opgeruimd” voelen. Niet alleen fysiek maar ook mentaal.”

Daarnaast worden er in het centrum beeldhouwworkshops door Karen Andre gegeven. En, zoals in het begin vermeld, geeft Coby Schasfoort nog steeds cursussen op het gebied van Kinesiologie (Touch For Health), samen met mensen die zij heeft opgeleid.

 

Niet alleen Sonja en Jan geven cursussen en workshops, ook andere mensen en instellingen kunnen ruimte huren in het centrum huren om activiteiten te ontplooien. De nieuwe eigenaren willen De Hof als een “Tuin van Mogelijkheden” beschikbaar stellen en beheren. Zo staan er onder andere een weekend Tai Chi, een workshop werken met je stem en intuïtief schilderen op het programma. Ook worden er zweethutten- en andere sjamanistische ceremonies gehouden. Voor meer leuke cursussen en informatie kunt u de website www.hofvanaxen.com  raadplegen. Daarnaast  is iedereen op de open dag, 25 augustus, welkom om kennis te komen maken met de vernieuwde Hof van Axen.

Bijschrift foto: Sonja Groenewege en Jan van Dijk, de nieuwe eigenaren van de Hof van Axen met op de achtergrond het mooie meertje achter hun centrum (foto Monique Jonkman-Koolen)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel