Kunst en cultuur
Terug naar 1944

Al van jongs af heeft Jans Oldengarm (46) uit Zweeloo een grote belangstelling voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Urenlang kon hij als kind luisteren naar al die geweldige verhalen over de oorlog. En later en iets ouder ging hij samen met vriend Henk Pauw op zoek naar herinneringen uit die periode. Naar het staatsbos achter Meppen waarvan ze uit de verhalen wisten dat daar een vliegtuig was neergestort. In de nog zichtbare krater zochten ze naar overblijfselen van het vliegtuig. Wat aluminium strookjes was het schamele resultaat. Nu weet Jans dat het een P-51 Mustang is geweest.

 
Scheldnaam 'Het Cockse Meppen'
Het begon allemaal met de hervormde predikant Jan Meijer Lich (1821-1836), die zich nogal misdroeg en regelmatig vrijzinnige opvattingen bij zijn uitleg van de Bijbel ventileerde. Dat wekte het misnoegen van verschillende gemeenteleden en een van hen, Hendrik Kremers, voelde zich zo gekrenkt dat hij in navolging van dominee Hendrik de Cock in Ulrum in 1836 een 'acte van afscheiding' bij de hervormde kerkenraad in Zweeloo indiende.
Dominee Lich, die datzelfde jaar uit zijn ambt werd ontzet, was hiermee uiteraard niet gelukkig. Zijn opvolger Regnerus Petrus Reddingus, die ook vrijzinnige opvattingen verkondigde en niet bepaald tegenstellingen kon verzoenen, maakte de ontevredenheid onder bepaalde gemeenteleden alleen maar groter.
 
22e editie Zweeler Palet

Zweeloo - Tijdens de 22ste tentoonstelling in het kader van het Zweeler Palet, die van 15 oktober tot en met 7 november in het kerkje van Zweeloo wordt georganiseerd, is werk te bewonderen van Ineke Peek–Kerssen uit Aalden en Miny van Enckevort-Vermeeren uit Valthe. Ineke Peek maakt schilderijen in gemengde techniek en monoprints. Ze is opgeleid in Utrecht op de Academie Artibus, heeft lessen modelschilderen gevolgd bij Paul Butselaar en experimentele techniek in atelier Edith Stoel. Ineke is lid van de schildersgroep SOUZA en docent-begeleider bij schildercursussen en workshops.
Miny van Enckevort is sinds 1995 werkzaam als keramist. Ze heeft cursussen gevolgd bij onder meer Joop Cromvoets, Eric Stok, Jan Broekema, Gerard van Dam en Mike Pritchard. Van Enckevort maakt gedraaide en handgevormde gebruiksvoorwerpen, siervormen en objecten, versierd met zelfgemaakte asglazuur. Vrijdagavond 15 oktober wordt de tentoonstelling om 19.30 uur geopend. Openingstijden: Woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
 
Voor meer info : 0591 - 37 2554

 
Sweel Cultureel presenteert adembenemend optreden van “IVAK jeugd Vocaal Ensemble”

Op een zonnige najaarsmiddag verkiezen velen een wandeling of fietstochtje door onze mooie omgeving. Degenen echter die er voor hadden gekozen, ongeveer 50 belangstellenden, om het concert van het “IVAK Jeugd Vocaal Ensemble” in de Ned. Herv. Kerk bij te wonen zijn niet bedrogen uit gekomen. Voor de pauze een programma met liederen van verschillende componisten (van Thomas Morley tot Andrew Lloyd Webber) en na de pauze een wervelend overzicht van delen uit de opera “Carmen”van Georges Bizet.

De jeugdige heldere stemmen van de zangers met toch al zo veel volume en kracht imponeerden alle aanwezigen. Dit kwam tot uiting bij de koorzang en nog eens extra bij de optredens van de diverse solisten. Wat een talent is er bij dit ensemble aanwezig! Juist in deze setting komt nog weer eens de bijzondere akoestiek van deze Kerk naar voren. We mogen er met elkaar trots op zijn om deze Kerk in onze woonplaats te hebben. Hopelijk zullen er in de toekomst nog veel meer belangstellenden van komen genieten; het is de moeite meer dan waard.

 

 
IVAK Jeugd Vocaal Ensemble naar Zweeloo

Komende zondag geeft het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble onder leiding van Nanny ter Wiel een concert in het kerkje van Zweeloo. Op het programma staat onder meer muziek van Cornelis Dopper en fragmenten uit de opera Carmen van Georges Bizet. Ook folksongs, popsongs, muziek uit films zoals ‘Lion King’ en ‘The Wizard of Oz’ zijn geliefd bij het koor.

Het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble bestaat uit een twintigtal enthousiaste jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Zingen is hun grote passie. Zij zijn allen leerlingen van Nanny ter Wiel, zangdocente aan het IVAK. Een groot aantal van hen heeft individueel zangles. Het gaat erg goed met het ensemble.

 
Programma Open Monumentendag 11 september a.s.

Zaterdag 11 september 2010: de smaak van de 19e eeuw

Pruverij in Het Frensenhoes in Meppen
m.m.v. de bekende RTV Drenthe-kok Roelof Kruithof met ouderwetse lekkernijen! Snert, stip in de pan, …. mmmm!
Ook bezichtiging van Het Frensenhoes, timmerwerkplaats en houtzagerij.

Bakkerij Kuijer in Aalden
”Schieten en Sjoelen” in de bakkerij; pruverij van “de in hiel Zweel wereldberoemde” plassies!

De Smederij in Zweeloo
De beroemde Zweeler smid Lucas Masselink (van o.a. het boek
“De Laatste Smid”) is aan het werk in zijn smederij en geeft uitleg.

De Jantina Hellingmolen in Aalden
draait en de “mulder” (de molenaar) geeft uitleg en een rondleiding.

De prachtige oude N.H. kerk in Zweeloo
uit de 13 eeuw, is beslist de moeite waard; u kunt mee met rondleidingen en is op zaterdag 11 èn zondag 12 september geopend voor het publiek.


 

Een fietsroute langs al deze en andere bezienswaardig­heden is gratis beschikbaar op de boven­staande locaties en bij het T.I.P. in Zweeloo.

Een boekje in het Drents en met
20 bijzondere recepten is te koop
à € 2,00 in de kerk in Zweeloo en in Het Frensenhoes in Meppen.

Een leuk kadootje!

 
Recensie Openluchtspel van 2010

Veurige week wonsdagaovend bin’k met mien ”deur dik en dun” vriendin hen ’t open luchtspel van 2010 west. Het stuk hiette: ”Vrömd volk op ’t arf”. Het was schreven deur Herman van der A.

Het spektakel speulde zuk of op ’t terras van boer Veltman en zien gezin. Ze hadden nogal wat kopzörgen, want zoas ’t vandaag en de dag bij veul boeren giet, zie bint boer en wult dat ok geern blieven. Mar ’t is bij langenao gien vetpot. En dus möt er wat gebeuren. Maar wat ? Gaot ze wieder met ’t kweken van asperges, of wordt ’t een camping.

 
Een bijzonder huis aan Klooster 3 - 5 in Zweeloo

Het is een bijzonder huis aan Klooster 3-5 in Zweeloo. Zou het een armwerkhuisof een schooltje uit de negentiende eeuw geweest zijn? Of twee woningen voor rentenierende middenstanders of gezeten boeren, die hun bedrijf aan het nageslacht hadden overgedragen? Geen van deze veronderstellingen is waar. Het was het huis van de Zweeler schoolmeester Roelof Lubbers en zijn vrouw Jantien Boetting, die de woning rond 1880 lieten bouwen.

 
Actrice Aaltje Bos een verhaal apart

Drukke tijden voor creatieve doener uit Meppen

Woensdagavond gaat in het openluchttheater van Aalden het blijspel 'Vrömd volk op 't arf' in première. En dus zijn het drukke tijden voor Aaltje Bos uit Meppen. Bij het Openluchtspel Zweeloo is ze na ruim 25 jaar niet meer weg te denken. Als actrice een verhaal apart. Reden om met de toneelcoryfee in gesprek te gaan.

Herman van der A schreef het ingestudeerde blijspel 'Vrömd volk op 't arf', dat is doorspekt met humor, onverwachte wendingen en misverstanden. Willem Veldman is boer en om het hoofd boven water te kunnen houden is hij asperges gaan verbouwen. Opa, zijn schoonvader, vindt dit niets voor een echte boer.

 
Tweede lustrum Artelier Aelder Hooghe

Artelier Aelder Hooghe vierde in juni het tweede lustrumfeest. Voor de redactie van Zweeloo Digitaal alle reden om een kijkje te nemen in het sfeervolle atelier.

Joke Holwarda, edelsmid / beeldend kunstenaar van beroep, heeft aan de Koemarsendrift in Oud-Aalden de beschikking over een fraai atelier annex kunstwinkel. Met uitzicht op de brink en de es van Oud-Aalden. Een domein vol inspiratiebronnen.

 
<< Start < Vorige 91 92 93 94 95 96 97 98 99 Volgende > Einde >>

Pagina 93 van 99

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’

In 2020/2021 viert Theater Hofpoort (Coevorden) haar 10e seizoen. N.a.v. dit jubileum organiseert Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’. De tentoonstelling is een ode aan Cultureel Coevorden. De ...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Première Ede Staal Anders

Muziek Ede Staal in mix van orgelimprovisatie, zang en tekst. Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld is erin geslaagd de muziek van Ede Staal naar Emmen te halen en wel op Zondag 25 ...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder

Oud-Aalden en molen geliefkoosd domein 'Plein Air’ Schildersdag

De jaarlijkse 'Plein Air' Schildersdag' van Tourist Info Punt alden (TIP) vond dit jaar plaats op en rond de Brink in Oud Aalden en bij de Jantina Helling...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto