.

.

 

.

Uniek jubileum van bloeiend horecabedrijf in Wezup

Vijf generaties Hegen zorgen al 175 jaar voor kwaliteit en gastvrijheid

Bedrijven die 175 jaar bestaan zijn een zeldzaamheid. Zeker als ze ook nog altijd door één en dezelfde familie worden gerund. Eén van die zeldzaamheden is het café in Wezup van de familie Hegen. Al liefst vijf generaties lang ging dit café van vader op zoon. Een uniek gebeuren! Stichter Willem Hegen kon in 1835, toen hij een huiskamercafé begon, nooit vermoeden dat zijn nakomelingen deze zaak verder zouden uitbouwen tot een toonaangevend en klasserijk bedrijf. Afgelopen zaterdag hield het jubilerend cafébedrijf een open huis. Belangstellenden konden een kijkje nemen in het prachtig gerenoveerde etablissement.

 

Het horecabedrijf aan de Wezuperstraat is al 175 jaar het tref- en verzamelpunt van de dorpsbewoners en het verenigingsleven, maar vooral ook van de toeristen. Een groepje wandelaars, in café Hegen neergestreken voor een lunch, geniet van de sfeer en de gastvrijheid. 'Het is hier goed toeven. We komen hier regelmatig even eten. Een perfecte pleisterplaats. En Wim is een voortreffelijk gastheer!' Wim neemt met een glimlach de complimenten in ontvangst. 'Dit café is al 175 jaar een huiskamer', zegt de 46-jarige markante uitbater. Om er gelijk aan toe te voegen dat er de afgelopen jaren flink is gemoderniseerd. 'Je moet mee met de tijd. Het accent is de afgelopen jaren steeds meer verlegd naar restaurant.' Anno 2010 is het horecabedrijf van Wim Hegen een ideaal en smaakvol trefpunt voor partijen en diners. Van à la carte tot heerlijke koude en warme buffetten. Hegen was aanvankelijk, net als zijn vader Jan, naast caféhouder vooral ook boer in hart en nieren. 'Ik leefde echt voor de koeien, keuringen en de fokkerij. Ik vond het allemaal prachtig. Het aantal koeien van 25 was echter te weinig om goed te kunnen boeren. Ik moest een keuze maken. De combinatie boer/cafébaas paste niet meer bij deze tijd.' De vrijkomende ruimte in de boerderij bood Hegen in 1998 de mogelijkheid om het horecabedrijf uit te breiden met een extra zaal. Het bleek een gouden greep.

De klanten waarderen de gastvrijheid van Wim

Als 'kroegbaas' van het hotel-café-restaurant staat Wim Hegen letterlijk en figuurlijk middenin de gemeenschap. Het is een café zoals een café hoort te zijn. Een antieke houten vloer, een prachtig kabinet, gezellige bar en tijdens mooi weer kunnen de gasten terecht op het sfeervolle terras. En al sinds mensenheugenis neemt in café Hegen het biljart een centrale plaats in. Dat was al zo toen het nog een echt dorpscafé was. En het veranderde niet toen Wim in 1995 de zaak overnam. 'Ze hebben me vaak genoeg aangeraden het biljart er uit te gooien', zegt Hegen. 'Maar ik pieker er niet over. Het biljart, dat hoort er gewoon bij. Wie wil kan zo aan een partijtje beginnen.' Zelf speelt hij al vanaf zijn 15e jaar fanatiek en verdienstelijk biljart.

Toen Wim het café overnam van zijn ouders veranderde er in eerste instantie weinig. Als geen ander wist hij dat je in een goedlopend dorpscafé niet plotseling allerlei dingen moest veranderen. 'Maar je moet je ogen natuurlijk er ook niet voor sluiten, dat de wereld verandert. De functie van dorpscafé stond al behoorlijk onder druk.  In die zin, dat het aantal dorpsgenoten dat er dagelijks binnenstapte voor een borrel of een pilsje steeds minder werd. Al hebben we gelukkig nog steeds vaste klanten, die hier al jaren komen.'

Maar tegenover het afnemend aantal vaste gasten uit het dorp zelf staat een nog altijd groter wordende groep toeristen die de service, de kwaliteit en de gastvrijheid van Hegen steeds meer weten te waarderen. De door Wim en zijn medewerksters bestierde restaurantkeuken kreeg het de laatste jaren steeds drukker. 'Daarmee genereren we tegenwoordig meer omzet dan met de drankverkoop', aldus de uitbater. Desondanks is Hegen ook nog steeds het dorpscafé voor Wezup en wijde omtrek. Oké, het aantal 'hangers' aan de bar loopt terug, maar het café heeft nog altijd een belangrijke functie voor het verenigingsleven. Tal van verenigingen hebben er hun 'honk' en de grote zaal wordt veelvuldig gebruikt voor partijtjes en uitvoeringen.

Het horecabedrijf Hegen is na 175 jaar stevig verankerd in de regio. Noem Wezup en iedereen zegt tegelijk Hegen. Volgens de telg uit de vijfde generatie is het vooral te danken aan het bourgondische karakter van het cafébedrijf. De groep wandelaars, net klaar met een heerlijke lunch, luistert aandachtig mee naar het betoog van de altijd spraakzame cafébaas. In onvervalst Drents dialect, heel gewoon en dichtbij zijn gasten. De bezoekers waarderen deze gemoedelijke aanpak van Wim. 'Je voelt dat hier nog een typische dorpse sfeer hangt. Een eigen karakter, een uitgebreide menukaart en vooral de verademende hartelijkheid.'

Wim blijft ook in de nabije toekomst aan het innoveren en moderniseren. Mede ter ere van het 175-jarig jubileum werd de voorzaal van fraai eigentijds meubilair voorzien. De komende maanden worden de hotelkamers flink gemoderniseerd. 'We blijven continu bezig om de kwaliteit te waarborgen en de gasten zo optimaal mogelijk te bedienen.' (Bron: Coevorden HuisAanHuis)

Bijschrift foto: Wim Hegen (46), telg uit de vijfde generatie, zwaait sinds 1995 de scepter over het horecabedrijf aan de Wezuperstraat. Afgelopen zaterdag werd een unieke mijlpaal gevierd: Café Hegen bestaat 175 jaar! (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel