.

.

 

.

Derkje de Groot spreekt én schrijft uitmuntend Drents

Derkje de Groot spreekt en schrijft het Drents dialect op vloeiende wijze. In 2009 wist de inwoonster van Zweeloo zelfs het fameuze Drents Dictee op haar naam te schrijven. De nummer twee van 2008 maakte vorig jaar in het dictee in het Sliener dialect slechts acht fouten. Daarmee stak Derkje met kop en schouders uit boven het gemiddelde van 33 fouten. Dicteeschrijver en voorlezer Harm Dijkstra gebruikte de rijmvorm en veel oud-Drentse woorden in zijn tekst 'Aandere wereld'.

Het Drents Dictee is een jaarlijks terugkerend evenement in het kader van 'Meertmaond Streektaolmaond' en wordt jaarlijks georganiseerd door RTV Drenthe en het 'Huus van de Taol'. 'Verleg oen grèens, schrief ook ien't drèents', zo zegt Derkje met een glimlach. Zelf maakte ze in de afgelopen jaren deze slogan op een voortreffelijke manier waar. In dorpskrant Oes Eig'n Kraantien (OEK) liet ze de lezers via de populaire rubriek Binkie kennismaken met de Drentse taal. Derkje heeft nooit een cursus Drents gevolgd, maar ze heeft iets met taal. Met slechts een bescheiden Drents woordenboekje binnen handbereik ontwikkelde De Groot in korte tijd een grote woordenschat. Lezers van Oes Eig'n Kraantien kregen in vloeiende Drentse zinnen de spraakmakende rubriek Binkie voorgeschoteld. 'Dankzij deze rubriek ben ik de taal inmiddels redelijk machtig. Fantastisch dat dit tot twee keer toe in een podiumprijs heeft geresulteerd. Helaas mag ik dit jaar niet meer deelnemen aan het Drents Dictee. Dat schrijven de reglementen nu eenmaal voor. Jammer!'

Derkje hoopt dat de drempel om Drentstalig te schrijven en te spreken in de komende periode verder verlaagd kan worden. 'Het Drents is een mooie warme taal, met een eigen identiteit. Dat moeten we koesteren!' Voor de trouwe bezoekers van deze website en de lezers van OEK heeft Derkje goed nieuws. Ze blijft en aantal bijdragen aan deze website en het dorpskrantje leveren. Uiteraard in het Drents.......!

 Bijschrift foto: Derkje de Groot was de concurrentie tijdens het Drents Dictee in de studio van RTV Drenthe in 2009 duidelijk de baas. De inwoonster van Zweeloo leverde en uitmuntende prestatie. (Foto: RTV Drenthe)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel