.

.

 

.

Familie Musakadic : 'Aalden is nu ons thuis'

Sifeta Musakadic en haar zoons Vedad en Faris en dochter Aida beleefden in de zomer van 2009 een onvergetelijke vakantie. Het hechte gezin uit Aalden vierde ruim een maand lang vakantie in Sarajevo. De stad waar hun leven begon en waar ze nog elke dag in gedachten aanwezig zijn. In Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië Herzegovina, sloten ze tijdens hun bezoek familieleden en vrienden na jaren weer in hun armen. Tijdens de vakantie werden herinneringen opgehaald.

Er werd gelachen, maar ook werd teruggedacht aan de gruwelijkheden tijdens de burgeroorlog. De reden waarom het gezin in 1992 Sarajevo in allerijl verliet. “Ik kan gelukkig weer genieten van de schoonheid van mijn stad, zonder aan het verleden voorbij te gaan”, zegt Sifeta. Eind juli reisde het gezin met veel tastbare herinneringen terug naar Aalden. Terug naar naar huis, “want”, zo zeggen Sifeta, Vedad, Faris en Aida eensgezind: “Aalden en omgeving is dankzij de zeer hechte en warme gemeenschap voorgoed ons thuis!”

Sifeta Musakadic zal de omstandigheden waarop ze haar geliefde land Bosnië in 1992 moest verlaten, nooit meer vergeten. De burgeroorlog waarin het land verstrikt raakte nadat Bosnië Herzegovina had besloten zich af te scheiden van Joegoslavië, heeft diepe sporen nagelaten. Ze heeft veel verloren. Sifeta leefde met haar gezin op een prachtige plek in het welvarende Sarajevo. “Ik heb nooit reden gehad nog eens rekening te moeten houden met de mogelijkheid van een oorlog. Er was welvaart en we leefden een zorgeloos bestaan. Maar van de ene dag op de andere dag spatte die droom ruw uitelkaar en werd ik met mijn gezin uit het gewone bestaan gerukt.”

Plotseling werden ze onderworpen aan een hel van terreur. Sifeta werkte in een leidinggevende functie bij een bank en haar man was eigenaar van twee florerende juwelierszaken. Toen de oorlog kwam was het gemoedelijke leven voorbij. Het water, de elektriciteit en het eten verdween en op straat werd het gevaarlijk. "Toen de omsingeling van Sarajevo en de eindeloze beschietingen door de Bosnische Serviërs steeds meer gevaar opleverden, kregen we een allerlaatste kans om uit Sarajevo te vluchten. Dat is onze redding geweest." Twee jaar verbleef de familie vervolgens bij de zus van Sifeta in Slovenië. En in 1995 kwamen ze met hulp van vrienden naar Nederland. “Eerst verbleven we zes maanden in een asielzoekerscentrum in Udenhout en daarna werd huisvesting aangeboden in Aalden, aan de Brinkmaten.” Sifeta krijgt kippenvel als ze aan dat moment terugdenkt. "We kenden Aalden helemaal niet. Maar we voelden ons hier meteen heel erg welkom. Er werd zeer goed voor ons gezorgd, mensen waren vriendelijk. Dat heeft een onvergetelijke indruk op ons gemaakt. Aalden is nu ons thuis. Bosnië is ons vakantieland!"

'Vol vertrouwen bouwen we verder aan onze toekomst'

Sinds de komst naar Aalden heeft de familie op onvoorwaardelijke hulp en steun kunnen rekenen van de bevolking en van tal van instanties. Sifeta spreekt haar grote waardering en dankbaarheid uit. Van de andere kant is er veel waardering en lof voor de wijze waarop de familie zich sindsdien heeft gemanifesteerd. Sifeta werd vrijwilliger van de Stichting Kinderopvang Oosterhesselen-Zweeloo en ging ondertussen aan de slag met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), specialisme Kinderopvang. Een paar jaar later slaagde ze glansrijk voor deze opleiding en is inmiddels al weer ten jaar actief als leidster bij Stichting Kinderdagopvang Drieluik in Oosterhesselen-Zweeloo. "Ik heb geweldige collega's en ga met enorm veel plezier naar mijn werk." Inmiddels volgt Faris de HBO-opleiding Communicatie op de Hanze Hogeschool in Groningen en is Aida met veel succes aan het Esdal College bezig met de VWO-opleiding. Ze is met het vierde studiejaar bezig. Vedad, die met goed gevolg de MBO-opleiding Sociaal-Juridisch afrondde, heeft op dit moment een mooie commerciële job bij Starglass Autoglas Specialisten in Emmen. Het plaatje kan niet mooier : het gezin straalt van geluk en heeft een voortreffelijke mentaliteit.

In de zomer van 2009 keerde de familie dus voor ruim een maand terug naar Bosnië. Voor een weerzien met familieleden en vrienden. “Door er een maand te verblijven hebben we een goed beeld van het huidige Bosnië gekregen. In Nederland zijn goede scholen en gezondheidszorg vanzelfsprekend geworden. Bosnië zit nog zo vast in het oude socialistische systeem. Er wordt te weinig gewerkt aan een nieuwe basis om het land verder op te bouwen, hervormingen in onderwijs, justitie en gezondheidszorg blijven uit. Dat is best frustrerend,” zegt Sifeta. Haar zoon Vedad merkt echter wel op dat in Sarajevo toch zeker de westerse invloeden merkbaar zijn. "De terrassen zijn goed bezet, jongeren hip gekleed en dure auto’s wringen zich door de oude straten.” Aida vult aan: “Als je de stad binnen komt zie je door onze ogen armoede, maar dan kijk je nog niet. Na een paar dagen met de mensen hier samen te zijn en samen dingen te doen zie je dankbaarheid en plezier. Je leert kijken.”

Eenmaal aangekomen in Sarajevo is de familie Musakadic vrijwel meteen naar het tunnelmuseum gegaan. Het museum staat op de plek waar tijdens de oorlog goederen en mensen via een tunnel in en uit Sarajevo werden gesmokkeld. “Tijdens de oorlog was de stad omsingeld door Servische troepen. Hierdoor werd het onmogelijk voor de inwoners om zich van levensbehoeften te voorzien. Vanuit de twee kanten zijn de Bosniërs begonnen met graven. Het is een wonder dat ze in het midden bij elkaar uitkwamen. Oversteken was trouwens levensgevaarlijk, maar toch heeft de tunnel het leven gered van duizenden mensen in de oorlog.”

De familie Musakadic mist in Nederland trouwens wel die typisch Bosnische spontaniteit en openheid. "In Bosnië nemen mensen nog de tijd voor elkaar. Soms een beetje veel tijd”, lacht Faris, als hij thuis een aantal vakantiefoto's bekijkt. Ondertussen worden aan de tafel nog weer tal van herinneringen van de recente vakantie opgehaald. Met een vleugje weemoed denken ze terug aan hun familiebezoek, maar toch is er geen heimwee naar hun geboorteland. Daarvoor is de band met Nederland en in het bijzonder Aalden inmiddels veel te hecht. De familie gaat hier vol vertrouwen verder bouwen aan een toekomst en gezien hun openheid en enthousiasme ziet dat toekomstplaatje er veelbelovend uit.

Bijschrift foto: Een prachtig plaatje van een zeer hecht en warm gezin: Sifeta, Aida, Vedad en Faris Musakadic voelen zich bijzonder gelukkig in Aalden. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel