.

.

 

.

Onderlinge Paardenfonds Zweeloo: “Met elkaar voor elkaar” en dat al 111 jaar

Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw werden er overal op het platteland verenigingen, coöperaties en onderlinge verzekeringen opgericht. Veelal onder het motto “met elkaar, voor elkaar”. Zo kwam er ook in 1899 een Onderling Paardenfonds in Zweeloo. Om precies te zijn op 13 mei 1899. Over enkele weken bestaat het Onderlinge Paardenfonds te Zweeloo, zoals de volledige officiële naam van de vereniging luidt, derhalve 111 jaar en is hiermee wellicht de oudste vereniging van de voormalige gemeente Zweeloo.

Een onderlinge verzekering speciaal voor paarden. Zo is het Paardenfonds het gemakkelijkst te omschrijven. Het systeem is eenvoudig. De leden verzekeren hun paard bij het fonds, betalen daarvoor een premie en kunnen bij tegenspoed, als ze hun paard verliezen door dood, ziekte of ongeval, een beroep doen op hun gezamenlijke pot. Met elkaar, voor elkaar. Simpel maar toch o zo doeltreffend.

 

Eigenlijk is er in al die jaren niet zo gek veel veranderd. Het doel van het Paardenfonds, zoals omschreven in het eerste reglement van 1899, geldt nog steeds: het onderling dragen van geldelijke schade, die veroorzaakt wordt door het sterven van een paard of pony, als dit het gevolg is van ziekte of van een ongeluk.

En nog steeds zijn er de schatters, tegenwoordig Jans Askes uit Zweeloo en Jan Tienstra uit Meppen. Nog niet zo lang geleden gebeurde het schatten op centraal vastgestelde plaatsen, meestal op de openbare weg en in de buurt van het café en werd de premie ter plekke geïncasseerd. Nu gebeurt dit bij de leden thuis en kan er giraal betaald worden. Wat dat betreft is er toch wel een stukje romantiek verloren, moet secretaris/penningmeester Roelof Mulder uit Benneveld, zelf eigenaar van 4 mooie welsh pony's, beamen.

De leden van het Paardenfonds komen in principe uit de dorpen van de voormalige gemeente Zweeloo. In 1899 waren dat er 66, die 98 paarden hadden verzekerd. In 1943, de oorlogsjaren, waren 402 paarden door hun 222 eigenaren verzekerd, een ongekend aantal. In 1999, bij het 100-jarig bestaan, was dat al beduidend minder:

62 leden met 234 paarden. Anno 2010 zijn er nog maar 38 leden en 127 paarden en ponies over. De tendens is duidelijk. Vroeger had je een paard voor het werk, tegenwoordig voor de hobby.

Twee keer per jaar gaan de schatters op pad, in het voorjaar en in het najaar. Bepalend voor de waarde zijn onder meer de leeftijd, conditie en marktwaarde van het paard. Maar het kan nooit meer zijn dan € 2.750, het maximumbedrag waarvoor verzekerd kan worden. Roelof Mulder: “Het risico om dure paarden voor het volle pond te verzekeren is te groot. Bij sterfte of afkeuring door de veearts betalen we namelijk 80% van de verzekerde waarde uit. Dat kunnen bij die dure paarden behoorlijke bedragen zijn en dat kunnen we als fonds gewoonweg niet behappen. Tenzij we de premie fors verhogen en dat willen we niet. Door niet hoger te gaan dan € 2.750 kunnen we de premie voor de leden redelijk laag houden. Per schatting is die premie momenteel 1% van de verzekerde waarde, op jaarbasis dus 2%. Maar het zal ongetwijfeld een onderwerp van discussie op de ledenvergadering blijven.

Over de toekomst van het Paardenfonds durft hij nu geen voorspellingen te doen. Roelof Mulder: “het Paardenfonds is financieel redelijk gezond en voorziet nog steeds in een behoefte. Maar het blijft een gegeven dat steeds minder leden de premies moeten opbrengen (in 2009 ca. € 4.500). Hoe lang dat nog vol te houden is? We zullen zien….Wie meer wil weten over de geschiedenis van het Paardenfonds, kan terecht bij het september-nummer 2006 van Oet ’t Carspel Sweel (Historische Vereniging Zweeloo). Maar natuurlijk ook bij voorzitter Jans Manting uit Meppen en secretaris Roelof Mulder.

Bijschrift foto: Secretaris/penningmeester Roelof Mulder uit Benneveld van het Onderlinge Paardenfondis Zweeloo is zelf eigenaar van vier mooie Welsh pony's. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel