.

.

 

.

Ooievaarspaar in Aalden dolgelukkig

Vogel- en natuurliefhebbers kunnen aan de dorpsrand van Aalden hun hart ophalen. In het paalnest pal nabij de wandelroute Aalden Rondomme pronkt het ooievaarspaar met vier prachtige jonge ooievaars. Een machtig tafereel om te bekijken. Het koppel heeft duidelijk eer gehad van hun noeste broedarbeid. Pa en ma staan nu meer naast het nest dan dat zij op de kroost liggen, wat betekent dat deze drie jongen een grote kans maken om het allemaal te redden. Ook gebruiken ze hun vleugeltjes al om zich in evenwicht te houden bij het waggelen door het nest. Ze zijn nu op de leeftijd waarbij ze tegen de snavel van de ouder moeten tikken om duidelijk te maken dat ze willen eten.De jongen worden niet uit de snavel gevoerd, maar de ouders braken het voedsel voor hun kroost uit in het nest, waarna de jong uitkiezen wat van hun gading is. De voedselbehoefte van een ooievaarsgezin is enorm. De ouders moeten dagelijks ongeveer 4 kilo voedsel bij elkaar zoeken om hun jongen te kunnen voeden. Dit is gemiddeld zo'n 250 kilo per broedseizoen. Dit voedsel bestaat vooral uit regenvormen, insekten, mollen, veldmuizen en kikkers. Rond de 43ste levensdag beginnen de eerste vliegoefeningen en zo'n 14 dagen later verlaten ze het nest. Na circa 10 weken zijn ze zelfstandig en kunnen ze in augustus op trek gaan naar zuidelijker streken.
(Foto's: Monique Jonkman-Koolen & Geert Kamps)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel