.

.

 

.

Boerin Jantje viert vakantie in eigen achtertuin

Jantje Mulder (39) uit Wezup is verknocht aan het boerenleven. Wat voor Jantje vooral telt is de liefde voor dieren en het buiten zijn. 'Het liefst zou ik de hele dag met de koeien bezig zijn, maar helaas is dit financieel niet haalbaar en laat mijn gezondheid dat ook niet altijd toe.' De juridisch medewerkster bij de Dienst Regelingen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij in Assen runt in maatschapverband met haar man Johan een melkveehouderij met 130 melkkoeien en 69 hectare grond. Inmiddels leveren zoon Jan-Roelof (13) en dochter Iris (10) met dezelfde gedrevenheid als moeder Jantje hand- en spandiensten op het bedrijf.

 

Op de melkveehouderij aan de Brugstraat gonst het van de activiteiten. De koeien van Johan en Jantje laten zich automatisch melken door een melkrobot. 'Als alles gesmeerd loopt, heb je er geen omkijken naar.' Een dankbare hulp dus voor het echtpaar Mulder. Niettemin vraagt de verzorging van de veestapel veel tijd en aandacht. 'Je moet goed plannen en zorgvuldig met je tijd omgaan', zegt Jantje.

Border Collie Siep loopt op het erf onafscheidelijk aan haar zijde. 'Zes jaar geleden heb ik Siep gekocht als drijver om de koeien uit het land te halen. Dat ging mij namelijk niet meer zo makkelijk af vanwege de fibromyalgie. Om de hond goed op te leiden ben ik eerst gaan schapendrijven. Inmiddels heb ik een tweede Border Collie, Demi. Om de fijne kneepjes van het schapendrijven in de vingers te krijgen, volg ik één keer per week een training in Bovensmilde. Cruciaal is de zelfbeheersing van de hond en het overwicht dat hij op de schapen heeft.' Net als paardrijden is het voor Jantje een pure vorm van ontspanning.

Met 130 melkkoeien is een vakantie ver van huis voor het gezin Mulder een utopie. Tot volle tevredenheid vieren ze al jarenlang vakantie in hun eigen achtertuin. Hun favoriete plekje. 'We huren dit jaar voor de vierde keer op rij een stacaravan op recreatieoord 't Kuierpadtien in Wezuperbrug. Voor ons is dit ideaal, want zo kunnen we op de boerderij een oogje in het zeil houden. Toch heb je op de camping, amper twee kilometer van huis, wel degelijk het gevoel dat je er even helemaal uit bent. Ook de kinderen hebben het er geweldig naar hun zin.' Dit jaar neemt Jantje samen met dochter Iris weer deel aan de GPS-rijwielvierdaagse. 'Dit jaar starten we vanuit Dwingeloo. We hopen dan wel op iets beter weer.' (Bron: Magisch Drenthe / Kon. Boom Uitgevers)

Bijschrift foto: Jantje Mulder (39) uit Wezup is verknocht aan het boerenleven.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel