.

.

 

.

Postbodenpad in ere hersteld

In het beekdal tussen Oosterhesselen en Aalden, de Kerkhorsten, is woensdagochtend het oude bodenpad in ere hersteld. Dat vroeger een postbode door weer en wind tussen de dorpen over dit pad liep, was voor de historische vereniging Klenckerheugte de aanleiding om het traject aan te merken als cultuur-historisch erfgoed.Het pad wordt geopend door gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe en beheerder Ruud Kreetz van Natuurmonumenten. Daarbij zijn ook kinderen van de plaatselijke basisschool De Woert aanwezig, evenals van De Anwende en De Schutse uit Aalden. Een 'postbode' met een oude tas, afkomstig uit het depot van Klenckerheugte, luidt het pad ceremonieel in. Harm Jan Lesschen heeft de tekst voor het informatiebordje geschreven.

'De tocht is zuiver voor wandelaars geschikt', zegt Henk Schepers, voorzitter van Klenckerheugte. Het bodenpad loopt slingerend door de beekdalgraslanden langs de vele elzensingels. Twee keer steken wandelaars de Aalderstroom over via een bruggetje. 'Sinds 2005, bij een vergadering in Zweeloo van het waterschap, hebben wij hier aan gewerkt en daarvoor een werkgroep opgestart. Wij boden dijkgraaf Wim Wolthuis een plan aan met onze ideeën. Daarna besloot Natuurmonumenten, eigenaar van de grond, het pad daadwerkelijk aan te leggen, omdat het naast een historische ook een toeristische waarde heeft. Wij zijn erg tevreden met het resultaat. Dit pad is aangepast aan de huidige natuur en bestaat uit zowel zand als gras.'

Het pad is ongeveer 5 kilometer lang en eindigt bij de es van Aalden (Westermarsendijk/Koemarsendrift). 'Er lagen vroeger, in het begin van de 19e eeuw, verschillende bodenpaden, waarop bodes te voet de post van het ene naar het andere dorp brachten. Dit gebied was toen dun bevolkt, dus er was veel minder post dan nu. In Oosterhesselen was nog geen postkantoor en werd de post gesorteerd in een oude Saksische boerderij in Middendorp. Later, zo rond 1800, werd het eerste postkantoor gebouwd in de Burgemeester De Kockstraat.'

Schepers laat zien dat het pad via de Klenkerweg en de Vorsbomenweg te bereiken is. 'Hier rechts ligt de Loo Esch, waar vroeger het kerkenpad liep, over De Klencke en via Benneveld in de richting van Zweeloo. Hopelijk gaat Natuurmomenten dat pad nu ook aanpakken. Het zou een mooie rondwandeling opleveren in combinatie met het bodenpad. (Bron: Coevorden HuisAanHuis / Kon. Boom Uitgevers)
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel