.

.

 

.

'Feest voor verzamelaars en boekenverslinders'

Zaterdag 31 juli boekenmarkt op terrein bij Aelder Meul

Zaterdag 31 juli vindt aan de voet van de Jantina Helling-molen in Aalden de traditionele boekenmarkt plaats. Van 10.30 uur tot 16.00 uur is een groot scala aan antiquarische en tweedehands boeken te koop. De boekenmarkt, die georganiseerd wordt door de molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul, geldt als één van de grootste in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Boekenwurmen en liefhebbers van oude boeken komen op het molenterrein in Aalden volop aan hun trekken.
Frans Winter en Ben Kraaijenbrink zijn de afgelopen maanden intensief bezig geweest om alle ingezamelde boeken te rubriceren en aan een kwaliteitstoets te onderwerpen. 'Zeldzaam, schaars en puntgaaf, daar scoor je mee', zeggen de beide Aaldenaren.

Heel veel boeken zijn inmiddels door hun handen gegleden. Het is voor het eerst dat de boeken op genre worden gerubriceerd. De boekenmarkt in Aalden is volgens Winter en Kraaijenbrink ieder jaar weer een feest voor echte verzamelaars, boekenverslinders en literatuurliefhebbers. 'Op jacht naar bijzondere uitgaven, eerste drukken of gewoon een mooi of spannend boek? Het is er op 31 juli allemaal: boeken over bijvoorbeeld fotografie en kunst, poëzie en literatuur, techniek, geschiedenis, religie, planten en bloemen of science fiction, kinderboeken en reisboeken', zo maken Frans en Ben alvast propaganda voor de boekenmarkt. Zelfs hele bijzondere uitgaven, zoals de Bijbel in de Friese taal en It Ale Testamint, prachtige meesterwerken van Multatuli uit 1914 en bijna eeuwenoude Verkade albums compleet met plaatjes, zijn er te vinden.
Winter en Kraaijenbrink zijn ook zelf literatuurliefhebbers en ze verbazen zich over het aanbod. 'Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is over geschreven. Dat fascineert ons en het doet je iedere keer weer verwonderen: dat is er ook nog. Je raakt niet snel uitgekeken en ondanks het enorme assortiment hebben we nog lang niet alles gezien.' Ben is vooral geïnteresseerd in boeken over jazz, de Tweede Wereldoorlog en geschiedenis. Frans zoekt het meer in detectives, romans en het meer algemene genre. 'Ik ben zeker geen aartsverzamelaar, maar wel heel gefixeerd op bepaalde boeken. Puur omdat het onderwerp me interesseert: zoals jazz-muziek en geschiedenis', zegt Kraaijenbrink.
De twee Aaldenaren hebben de afgelopen maanden vele uren doorgebracht in een lokaal in hun dorp, waar ze ettelijke duizenden boeken, samengepakt in meer dan 230 bananendozen, hebben gesorteerd. Ze vinden er blindelings hun weg: 'Orde scheppen in nieuwe partijen is het lastigst. Je moet de boeken meteen in een categorie onderbrengen. Bijzondere boeken, of boeken waarvan wij denken dat ze bijzonder zijn, zetten we apart en krijgen zaterdag 31 juli een speciaal plaatsje op de boekenmarkt.' Afgelopen zaterdag kwamen er nog stapels boeken binnen. Een inwoner uit Aalden wil van een deel van zijn collectie af en schenkt het aan de molenvereniging. Frans en Ben nemen het behendig ter hand en maken razendsnel stapeltjes naar rubriek.
De klanten die jaarlijks de boekenmarkt in Aalden bezoeken, bestaan volgens Frans en Ben deels uit verzamelaars en deels uit mensen die de tweedehands boeken kopen vanwege de inhoud en om kennis te vergaren. 'We merken steeds weer dat elk denkbaar onderwerp wordt verzameld. Er zijn in Nederland oneindig veel collecties.' Dat is geen wonder, want per jaar komen er in Nederland meer dan twaalfduizend titels bij, ruim 25 miljoen boeken. Vroeg of laat beginnen ze aan een tweede leven. Echt onverkoopbaar belandt bij het oud papier. Dat is het onvermijdelijke lot van veel boeken, maar Winter en Kraaijenbrink kunnen dat niet over hun hart verkrijgen. 'Elk boek heeft waarde en dat blijkt eens te meer op de boekenmarkt van de Vrienden van de Aeldermeul.'
(Bron: Coevorden Huis Aan Huis / Kon. Boom Uitgevers)
Bijschrift foto: Frans Winter (l) en Ben Kraaijenbrink tonen bijzondere collecties, die tijdens de boekenmarkt op zaterdag 31 juli in Aalden verkrijgbaar zijn. De Bijbel en het Oude Testament in de Friese taal en meesterwerken van Multatuli uit 1914.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel