.

.

 

.

Roelof Oldewening : markant schrijver én vroege vogel

Roelof Oldewening is niet alleen een natuurmens. Hij is ook een vroege vogel. Vaak zit de 70-jarige Aaldenaar 's morgens in alle vroegte, soms omstreeks half zes, al op zijn stalen ros om van de natuur en vooral de rust te genieten. 'Het ontwaken van de natuur is een eindeloos mooi tafereel', zegt Roelof veelzeggend.Meer dan tien jaar maakte Oldewening de lezers van Oes Eig'n Kraantien deelgenoot van zijn fietstochten door de omgeving van Zweeloo. Afgelopen week heeft hij afscheid genomen als AHA-medewerker. 'Ik heb met ontzettend veel plezier mijn bijdragen geleverd, maar mede met het oog op mijn gezondheid neem ik nu wat gas terug.

Wel blijf ik mijn rondjes door de Zweeler dorpen fietsen. Dat is en blijft een pure vorm van ontspanning.' Roelof werd gewaardeerd om zijn mooie reportages voor O.E.K. Zijn pennenvruchten verschenen onder de naam Ik en mien Gazelle en Ik en mien Bataaf. Het waren veel gelezen rubrieken. Vooral omdat ze zo herkenbaar waren. Hij nam de lezers als het ware mee op reis langs de mooiste plekjes van de Zweeler dorpen. Vaak ook met zijn fototoestel binnen handbereik om de mooie plaatjes vast te leggen. Roelof beschreef in zijn rubrieken de schoonheid van het landschap en was soms kritisch in zijn beschouwingen. Eén aspect kan hem nog iedere dag mateloos irriteren: het zwerfvuil langs de kant van de wegen en de fiets- en wandelpaden. 'Ik heb dat in mijn stukjes voor O.E.K. regelmatig aan de orde gesteld. Helaas heeft het niet veel geholpen. Ik vind dat iedereen zijn verantwoordelijk moet nemen. Laten we Zweeloo en omgeving netjes houden en laten we gezamenlijk het goede voorbeeld geven.' In 1990 nam Roelof Oldewening afscheid als buitendienst-medewerker van Koninklijke Friesland Campina (het voormalige DOMO). Hij kreeg toen meer tijd voor hobby's als fietsen en fotograferen. Zo rolde Roelof destijds ook in het correspondentschap van Oes Eig'n Kraantien. 'Ik heb eerst foto's gemaakt voor O.E.K. en niet veel later ben ik op verzoek ook teksten gaan schrijven. Ik en mien Gazelle was afgeleid van: 'Ik en mien hond' van de vroegere Rabo-directeur Harm Hagenauw. Ik vond dat leuke verhalen en daar heb ik op voort geborduurd. Uiteraard in het Drents dialect, want dat is mijn taal. Ik heb steeds getracht om mensen ook met andere ogen naar een bepaald onderwerp of object te laten kijken.' Als kind kreeg Roelof de liefde en het respect voor de natuur met de paplepel ingegoten. Hij is opgegroeid aan het Nooitgedacht aan de dorpsrand in Aalden. 'Middenin in het veld tussen de uitgestrekte akkers. Toen nog met de heide en de korhoenders binnen handbereik. Hier is mijn interesse voor de natuur ontstaan en dat heb ik steeds verder uitgebouwd. We leven hier in een schitterende omgeving. Dat moet we blijven waarderen en zuinig op zijn. Ik heb dat iedere keer weer in mijn verhalen laten doorklinken.' Het bestuur van Oes Eig'n Kraantien wil Roelof hartelijk bedanken voor zijn inzet en enthousiasme. Bijschrift foto: Roelof Oldewening (70) heeft afgelopen week afscheid genomen van Oes Eig'n Kraantien. Meer dan tien jaar maakte Roelof tal van leuke reportages. Zijn rubrieken Ik en mien Gazelle en Ik en Mien Bataaf waren jarenlang veel gelezen en gewaardeerde rubrieken. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel