.

.

 

.

Wie gunt een paard geen oude dag?

Allemaal kennen we de afschuwelijke beelden van sterk verwaarloosde paarden waar de hoeven van omkrullen. De televisieopnames van paarden die een veewagen opgeslagen worden, kreupele beesten die opeengepakt richting Zuid-Europa vervoerd worden voor in de salami of andere delicatessen. Vreselijk. Geen dierenliefhebber die kan toekijken. Daar hebben we geen goed woord voor over.

Maar kennen we nog wel het beeld van een paard op leeftijd? Een paard dat na jaren haar plicht te hebben vervuld in fokkerij of sport, mag genieten van een vrije oude dag? Nee! Er zijn mensen die menen dat de 26 jaar oude merrie Celetha, lopend aan de Brinklanden, tegenover het busstation in Zweeloo, het slecht heeft. Het paard staat er maar alleen en wordt zienderogen magerder. Reden om de Gezondheidsdienst voor Dieren in te schakelen, die niet anders kan constateren dat het dier tevreden is. Gewoon oud is en haar oude dag 24/7 mag slijten in de wei. Met haar 26 jaren ziet ze wat minder, hoort ze wat minder en worden ribben zichtbaar. Omgerekend naar mensenleeftijd is ze wel tussen de 80 en 104 jaar oud! Wie gunt haar geen oude dag?

Ze is een paard waar de eigenaar geen afstand van kan doen, omdat ze zoveel voor hem en zijn familie heeft betekend. De donkerbruine merrie staat aan de basis van een fokkerij met zeker vijftig kinderen, klein- en achterkleinkinderen, die prima presteren in de spring- en dressuursport. Celetha heeft vanaf haar vierde levensjaar tot op hoge leeftijd vrijwel ieder jaar een veulen aan de voet gehad en zelf alle predikaten behaald die mogelijk zijn.

Celetha mag haar laatste dagen slijten in een wei met voldoende gras en voldoende water. Ze kan kiezen of ze in de zon of juist onder de bomen wil staan. Geen stal voor haar omdat dat dikke benen oplevert. Geen gezelschap omdat de jeugd van haar soort, haar irriteert. Ze heeft daar geen zin meer in. Ze vindt het prima zo. Ze krijgt zolang ze niet lijdt, geen spuitje of wordt niet weggestopt in een paardenrusthuis. Dit paard verdient in haar geboorteplaats een oude dag en een aai of bemoedigend woord van een voorbijganger.

 

Bijschrift foto: De 26 jaar oude merrie Celetha geniet in het weiland aan de Brinklanden in Zweeloo van haar oude dag. Omgerekend naar mensenleeftijd is ze wel tussen de 80 en 104 jaar oud
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel