.

.

 

.

Helemaal verknocht aan Fiatjes 500

Rugzakjes worden de nostalgische voertuigen liefkozend door de bezitters genoemd en veel meer dan een rugzak kun je in deze vehikeltjes ook niet meenemen. Geen schrijntje luxe, maar door de charme van deze minuscule vierzitter zijn Tienus en Dinie Westerhof uit Aalden wel finaal verknocht geraakt aan 'hun' Fiat 500.

In 1996 sloeg bij Tienus Westerhof de vonk over en sindsdien koestert hij de wonderlijke Italiaanse auto's met veel zorg en aandacht. 'We waren destijds te gast bij het Openluchtspel in Zweeloo en daar stond de Fiat 500 van Piet en Grietje Hollander uit Aalden op het podium. Vanaf dat moment zijn de ontwikkelingen elkaar snel opgevolgd.

Ik was echt in de ban van de Fiat 500 en ben zeer fervent liefhebber geworden. Ik heb trouwens altijd al iets met oldtimers gehad. Ben ook actief met oude tractoren.' Tienus heeft inmiddels al flink wat gesleuteld aan zijn Fiat-500 voertuigjes.  En verder veel ervaringen uitgewisseld met andere eigenaren elders in Nederland.

 

Wat automobielen betreft gaat er voor Westerhof niets boven deze Italiaanse dwerg op vier wielen. 'Al jaren maken we deel uit van de Fiat 500-Vriendenclub. Het is één grote familie. Onderling zijn er goede contacten. We helpen elkaar aan onderdelen en geven elkaar technische tips. Voor de sociale contacten worden er jaarlijks in Nederland diverse evenementen georganiseerd. De Fiat 500 Vriendenclub telt inmiddels 4.000 leden. Volgens Westerhof zijn de clubleden pure hobbyisten. 'Ze zijn trots op hun bezit en men besteedt veel aandacht om de wagens in optimale conditie te houden. Men wil een fraai stukje nostalgie op de Nederlandse wegen graag waarborgen.'

Westerhof zegt vooral onder de indruk te zijn van het onverwoestbare karakter van de auto. 'Tenminste, als je er zuinig op bent. Want gedegen onderhoud is voor het welzijn van deze oldtimers een voorwaarde', zo vertelt Tienus Westerhof. Ondertussen showt hij even het motorblok, dat een bescheiden plaatsje achterin de auto inneemt. 'Een krachtbron van nauwelijks 500 cc (19 pk), maar met een verbluffend rendement. De auto's ogen heel sympathiek, ze laten je nooit in de steek.' Vervolgens start hij de motor en wijst tevreden op het ritmisch ronken die de soms even naar lucht happende krachtbron ten beste geeft. ‘Hoezo onbetrouwbare Italiaanse techniek?’, zegt Westerhof met een glimlach. ‘Dit loopt écht altijd. Bovendien kan er eigenlijk niets aan kapot. De techniek is eenvoudig en zonder franje. De auto is wars van elektronische snufjes, het is de ultieme eenvoud die deze auto zo speciaal maakt.' Samen met zijn vrouw Dinie maakt hij in de zomermaanden menig tochtje met de Fiat 500. De afgelopen jaren hebben ze mede dankzij hun Fiat-500 hobby een speciale band opgebouwd met Henk, Anneke en Wouter Horsting uit Oosterhesselen. Sinds 2004 ook uitgegroeid tot ware liefhebbers van de Fiat 500. 'Hoewel het comfort beperkt is maakt het lage brandstofverbruik veel goed. Bovendien zijn de vaste kosten heel gering. De auto is vrij van belasting en de verzekering bedraagt amper 60 euro per jaar. Dat is nog eens een prettige bijkomstigheid', aldus Henk Horsting.

De Fiat 500 is sinds vorig jaar in een volledig nieuw jasje te koop. Want vijftig jaar na zijn geboorte, lanceerde Fiat de langverwachte opvolger van deze mythische microbe van de weg. Sinds 1957 zijn er meer dan 3.500.000 exemplaren van de productieband gerold. De Fiat 500 van de 21ste eeuw is qua uiterlijk trouw gebleven aan de vormen van het originele model en ook binnenin wordt de traditie gerespecteerd met een dashboard en stuur dat herinneringen aan de fifties oproept. Ook wat de afmetingen betreft blijft de Fiat 500 trouw aan zijn roots: het nieuwe model heeft drie deuren, is 355 cm lang, 165 cm breed, 149 cm hoog en heeft een wielbasis van 230 cm. Op het vlak van de motoren heeft Fiat wel een update gedaan. Dat kon ook moeilijk anders want met de 13 tot 22 pk van de originele modellen zou je een mal figuur slaan in het huidige verkeersbeeld.

Bijschrift foto : Henk en Anneke Horsting uit Oosterhesselen (l) en Tienus en Dinie Westerhof uit Aalden zijn fervente liefhebbers van de Fiat 500.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel