.

.

 

.

Echtpaar Van der Spoel-Eijsing 65 jaar in het huwelijksbootje !

Op 7 september 2010 waren Hendrik van der Spoel en Aaltje van der Spoel-Eijsing maar liefst 65 jaar getrouwd. Twee dagen later, op de negende van de negende maand was mevrouw Van der Spoel ook nog eens eenennegentig jaar geworden en was niemand minder dan de burgemeester op bezoek geweest om ze te feliciteren met hun briljanten bruiloft en met de verjaardag van Aaltje.

Hendrik zag het levenslicht op 27-10-1919 in het huis aan het Wheempad, waar toen de familie Seubers woonde. Z’n vader en moeder woonden daar toen ”in de kamer”. Zo werd dat altijd gezegd, als je bij gebrek aan beter bij iemand inwoonde, aldus Hendrik. Aaltje is geboren in Aalden in het huis naast restaurant Adema en Hendrik kwam daar als kind al over de vloer omdat hij bevriend was met de broers van Aaltje.

 

In 1939 kregen ze vaste verkering en direct na de oorlog zijn ze getrouwd. Nee verloven was er niet bij, want er was overal schaarste, dus verlovingsringen waren een te grote luxe. Maar bij het huwelijk was er wel een prachtig bruidsboeket, door Aaltje zelf gemaakt.

Hendrik kreeg werk als fietsenmakersknecht bij Marinus Houwen, die indertijd z’n bedrijfje had gevestigd in een soort van keet aan het begin van de Kerkstraat. Marinus Houwen is op een tragische manier om het leven gekomen, volgens Hendrik heeft Berend Jan Koopman hem dood gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd. Hendrik had nog wel meer dingen in z’n mars dan alleen fietsen repareren, zo vertelde hij ook wel eens een veeritje met een vrachtwagen te hebben gedaan voor een plaatselijke transportondernemer. Reinder Pepping, die nu niet meer leeft en veehandelaar was in die tijd vergezelde hem daar bij.

In 1950 hebben ze het huis laten bouwen aan de Aelderstraat, daar waar nu de familie Mekkes woont. Naast de verkoop en reparatie van fietsen en brommers kon men er ook benzine tanken. Het echtpaar kreeg 7 kinderen, 6 jongens en een meisje. De dochter woont momenteel in Zwitserland en is onlangs weer vertrokken na een vakantie in Nederland van 14 dagen.

In 1984 sloeg het noodlot toe, de middelste zoon Alex kwam plotseling te overlijden op vierendertig jarige leeftijd en liet een vrouw en drie kindertjes achter. Het was een zware periode in het leven van deze lieve mensen, maar gesterkt door hun geloof hebben ze het een plekje kunnen geven. In september 2003 gingen ze in De Korenhof wonen, maar helaas, dat was niet van lange duur, want Aaltje kreeg een hersenbloeding en had veel zorg nodig. Die zorg kreeg ze in eerste instantie in De Horst in Emmen. Aaltje benadrukt dat ze aan die zorginstelling heel veel goeds te danken heeft.

Hendrik en Aaltje vinden het leven nog zeer de moeite waard. De prima verzorging in het Ellertsveld, waar ze beiden sinds 2004 wonen, want ook Hendrik kreeg met gezondheidsproblemen te kampen, staat buiten kijf.  Ze genieten nog elke dag van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

 

foto (bron: de Zuidoorsthoeker)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel