.

.

 

.

ANWB-paddestoelen doelwit vandalisme

Zweeloo – ANWB-paddestoelen worden steeds vaker het doelwit van vandalisme. Dat constateert Geert Kwant, die samen met nog twee collega's in de gemeente Coevorden actief is als ANWB-consul Recreatie en Toerisme. 'Soms is het gewoon pure vernielzucht. Bij de recreatieplas Kibbelkoele is een paddestoel zelfs volledig vernield en in andere gevallen is er zodanig schade toegebracht dat het object alsnog compleet vervangen moet worden.' Kwant is verbolgen over deze zinloze vernielzucht. 'De paddestoel geldt als een leuk en bovenal nuttig stukje landschapstoffering. Het heeft al meer dan negentig jaar op tal van fronten waarde bewezen. Daar moeten we zuinig op zijn en met onze handen van afblijven.' Soms zijn de paddestoelen een beetje verscholen in het lange gras, maar als nuttige bewegwijzering voor fietsers altijd paraat. Het ontwerp dateert uit 1919. Ondanks enkele vernieuwingen is de karakteristieke vorm altijd behouden gebleven. In Coevorden controleren de drie ANWB-consuls in totaal 154 paddestoelen. 'Elk jaar maken we de bewegwijzering schoon en controleren we of de leesbaarheid in orde is. De leesbaarheid is het voornaamste criterium.' Kwant neemt ons mee voor een rondje langs een aantal beschadigde paddestoelen. Op sommige panelen zijn scheuren en krassen aangebracht, zoals in zijn woonplaats Aalden het geval is. 'Kijk, hier is met een mes op ingehakt. Dit is natuurlijk bepaald geen visitekaartje meer. Dat geldt ook voor een paddestoel waarvan de bewegwijzering met graffiti onleesbaar is geworden. Met speciaal schoonmaakmateriaal proberen we de schade te herstellen, maar deze baldadigheid steekt mij enorm.' De paddestoelen worden volgens de ANWB-consul vooral toegepast in toeristische gebieden waar de rijsnelheid gering is en waar stilstaand fietsverkeer, dat bezig is met het lezen van de opschriften op de paddestoel, geen gevaar oplevert voor het overige verkeer. De provincie Drenthe telt 1.000 ANWB-paddestoelen en daarvan staan er 154 in de gemeente Coevorden. Over heel Nederland ligt dat aantal op ruim 5.500. Als het aan de consuls van de ANWB ligt moet dat de komende jaren zo blijven en moeten onverlaten de paddestoelen met rust laten. (Bron: Coevorden HuisAanHuis / Kon. Boom Uitgevers) Bijschrift foto: Geert Kwant toont de fikse beschadiging van een ANWB-paddestoel aan De Gelpenberg in Aalden. Het object is met een mes danig toegetakeld. (Foto: Jan Hooge)
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel