.

.

 

.

Sinterklaasfeest in de Smeltkroes

De stichting Wolkentheater werd op Valentijnsdag 1993 opgericht door een aantal naar Nederland gevluchte kunstenaars, afkomstig uit verschillende delen van voormalig Joegoslavië. Het theater geeft poppenvoorstellingen voor kinderen in asielzoekerscentra gebaseerd op sprookjes uit verschillende culturen. Daarmee hoopt de stichting de kinderen die vaak samen met hun ouders gevlucht zijn voor oorlog en geweld een steuntje in de rug te geven. Dit jaar worden er uitsluitend poppenvoorstellingen gegeven met aansluitend een optreden van Sinterklaas en Zwarte Piet. In een kort tijdsbestek van ongeveer drie weken worden er maar liefst 50 voorstellingen gegeven. Eén van die voorstellingen vond op dinsdag de drieëntwintigste november plaats in De Smeltkroes, het schooltje op het asielzoekerscentrum in Aalden.

De directeur van de school vertelde, dat de school 55 leerlingen telt, waaronder ook kinderen uit Coevorden, Hardenberg en Midden-Drenthe, die de Nederlandse taal nog niet beheersen.

Vol verwachting klopten de hartjes van de kindertjes van het schooltje op het asielzoekerscentrum in Aalden op de desbetreffende middag. Medewerkers van het theater waren alvast begonnen met het zingen van het coole Pietenliedje, onder begeleiding van een piepkleine zwarte Piet op een eveneens piepklein pianootje. Later kwam er een andere pianist voor in de plek, maar die bleek niet zo slim, want in plaats van ”Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht”, speelde hij het ”O, dennenboom”. Dom, dom, dom !!!!

Een aantal kindertjes mocht bij Sinterklaas komen en natuurlijk stond er van alles over hen in het grote boek. Eerst kwamen zij aan de beurt, die prachtige tekeningen hadden gemaakt. Natuurlijk waren alle tekeningen even mooi, maar Zwarte Piet zocht er schijnbaar willekeurig een paar uit. Er was een klein jongetje bij, die helemaal gek was van Spiderman, een meisje dat binnenkort aan haar ogen geopereerd moest worden, een meisje dat een sjaal aan het breien was en...een klein guitig jongetje met een prachtig, voor Nederlandse begrippen niet alledaags kapsel. Het ventje zat op voetbal en was een paar dagen geleden uitgeroepen tot ”Pupil van de week”!

Vervolgens zongen de allerkleinsten het ”Sinterklaas Kapoentje”.

Zó ontroerend ! En al zo goed Nederlands ! Het blijkt dat kinderen de taal razendsnel oppakken. Er was een meisje met de wonderschone naam Deborah, zij liet een stukje streetdance zien en een aantal kinderen bracht een stukje Pietengym ten tonele :

Ik ken een Pietje met krullend haar
Krullend haar en een jazzgitaar
Twee bruine ogen en een leuke snoet
Dat is het Pietje, waar je wezen moet.
Armen wijd, benen wijd
Hoofd opzij en de twist erbij
Jipieehee oké !!!!

Na een klein uurtje was het voor Sint en Piet de hoogste tijd om af te reizen naar het volgende adres en met een ”Dag Sinterklaasje” zwaaiden de kinderen ze uit.

 

Blank of bruin, Sinterklaas is voor alle kinderen !!!

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel