.

.

 

.

Jan Blauw uit Aalden switchte en werd vrachtwagenchauffeur

Het stuur omgegooid: van adviseur in de financiële sector naar beroepschauffeur.

Jan Blauw werkte jarenlang als adviseur bij de Rabobank. Na een reorganisatie in 2016 gooide de nu 61-jarige Aaldenaar zijn loopbaankoers drastisch om; hij koos voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. Spijt van deze keuze heeft Jan nog geen dag gehad. Het oude vakgebied mist hij geen moment. 

Onrust en reorganisaties
Het verhaal van Jan Blauw begint in 2016. Bij de Rabo-organisatie is het al een tijdje onrustig en er staan reorganisatierondes op stapel. Advieswerk werd steeds meer via internet verstrekt en fysiek klantcontact steeds verder afgeschaald. Kosten bleven desondanks stijgen en de opbrengsten daalden. Voor verzekeringen en bancaire zaken werden vaste verdienmodellen geïntroduceerd, mede ingegeven door consumentenorganisaties. Studeren bleef een voorwaarde voor het behalen van de benodigde certificeringen om zo aan de gewijzigde processen en procedures te kunnen voldoen. Door de onrust en reorganisaties in de bancaire sector besloot Jan om in overleg met de bank een ander pad te bewandelen.

Bouwen van twee huizen
De periode vanaf 2016 was voor Jan Blauw een bijzondere, van vol aan het werk naar zomaar thuis. “Stilzitten is echter niets voor mij en heb daarom van de nood een deugd gemaakt. Samen met onze dochter hebben we een bouwkavel gekocht aan de Deel in Aalden en in volledig eigen beheer een huis gebouwd. Uiteraard met enige hulp en advies van  technisch onderlegde mensen uit de buurt en aannemersbedrijf Westerhof."

Jan stond plots vijf dagen per week op de steigers. Om zo zijn gedachten te verzetten en invulling te geven aan de vrije tijd. Ervaring met bouwen had Jan trouwens al eerder opgedaan. “Het in 2011 aangekochte pand naast de voormalige supermarkt van Henk Koopman hebben we gesloopt en op dezelfde plek samen met vrienden en de kennis en kunde van Bart Koekoek een volledig nieuw huis gebouwd. In 2013 was de klus geklaard en volgde de verhuizing van Westerbork naar Aalden.”

Omscholing naar vrachtwagenchauffeur
De bouw van het nieuwe huis voor zijn dochter aan de Deel in Aalden vorderde inmiddels gestaag en Jan oriënteerde zich intensief op de arbeidsmarkt. ”Toevalligerwijs kwam ik in gesprek met een loopbaanbegeleider van het UWV in Zwolle, die stelde mij de vraag of ik belangstelling had voor omscholing naar ander werk. Hij zette mij op het spoor van logistiek en transport. Een switch naar vrachtwagenchauffeur, een beroep waar een nijpend tekort aan is.”

"Hier liggen nu mijn interesses”
In het verleden had Jan al eens samen met internationaal chauffeur en oud-dorpsgenoot Martin Philips een week opgetrokken, via Nederland, richting Oostenrijk, door naar Tsjechië, naar Duitsland en weer huiswaarts. Her en der vee laden en lossen. Het was een bevestiging wat Jan al wist: “Mocht ik ooit wat anders willen dan is vrachtwagenchauffeur mijn nieuwe passie”. En zo geschiedde…..Begin 2019 is Jan gestart met de chauffeursopleiding in Zwolle. Van theorie, via praktijk op de vrachtauto. Eerst de opleiding Bakwagen bij van Buren in Zwolle en daarna Trekker met Oplegger bij Nijland in Nieuw- Dordrecht, tevens de benodigde certificaten voor het vervoer van gevaarlijk stoffen behaald en certificaat veilig werken.

Voormalig financieel adviseur Jan Blauw (61) uit Aalden gooide het roer drastisch om en is nu werkzaam als vrachtwagenchauffeur.

Vloeibare meststoffen agrarische sector
Na afronding van deze vakopleiding startte Jan met pendelritten bij Heisterkamp in Oldenzaal. “Soms met overnachting in de cabine, maar Oldenzaal is als startlocatie natuurlijk niet naast de deur en daarom heb ik het in 2020 dichterbij huis gezocht. Ik rij nu voor Gromes Plender uit IJsselmuiden en vervoer vloeibare meststoffen voor de agrarische sector. Denk hierbij aan stikstof, kali en magnesium. Gromes Plender is een ontzettend fijne werkgever. Professionele collega’s, informele sfeer en een jong, goed onderhouden wagenpark. De diversiteit maakt het interessant en afwisselend.”

Hele verandering
Switchen naar een baan als vrachtwagenchauffeur is natuurlijk een hele verandering. “Mijn vrouw Alie stond 100% achter mijn keuze en we wisten allebei waar we aan begonnen.” Jan wil het beroep echter niet volledig romantiseren en moest ook wel degelijk wennen. “Het vroege opstaan is voor mij geen enkel probleem, maar het feit dat je nooit weet of en hoe laat je ’s avonds thuis bent is best wel lastig. Het zijn voor mijn gevoel lange dagen die ik maak, maar de werkdagen ervaar ik zelf als veel minder intensief dan in mijn vorige baan.”

“Het werkplezier dat ik nu heb is onbetaalbaar”
Jan haalt dan ook vooral heel veel plezier en voldoening uit zijn werk. “Dat is onbetaalbaar! Ik kom op veel verschillende plekken in het hele land, soms in België en Duitsland. Het is gevarieerd werk en je bent je eigen baas, maar je hebt tegelijk ook een stuk verantwoordelijkheid. Ik rijd met vrachten van 50 ton. Je hebt dus een flinke wagen onder je kont”, zegt Jan, die in de spaarzame vrije tijd zich ook al jarenlang inzet voor dorpshuis De Spil

Op naar het volgende avontuur
Bij goede gezondheid blijft Jan dan ook zeker nog een tijdje als professioneel chauffeur aan het werk. “Absoluut! Het bevalt mij uitstekend en wat bovendien erg prettig is, is dat je aan het eind van de dag ook echt klaar bent met je werk. Dat had ik als financieel adviseur eigenlijk nooit, want vaak was ik ’s avonds nog bezig of dacht ik erover na. Nu trek ik de deur van de vrachtwagen achter mij dicht en de volgende dag begin ik weer meer met een nieuwe rit. Op naar het volgende avontuur.“

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel