.

.

 

.

Bertil Abbing verhuisde voor werk en zijn grote liefde naar Schotland

 “Ik heb alles opgebouwd hier en zou ook niet meer terug willen verhuizen naar Nederland, maar ik keer nog regelmatig terug voor familiebezoek”

Hoewel de voormalige gemeente Zweeloo natuurlijk bovenaan de lijst staat, moeten we toegeven dat de wereld groter is dan onze dorpen. En dus pakken sommige inwoners hun koffers en vertrekken naar een exotisch oord of het Wilde Westen. Bertil Abbing verruilde in 2013 Aalden voor Schotland.

Bertil samen zijn vrouw Jennifer en dochter Bethany

"Het duurde drie jaar voor we de oversteek konden maken"
Bertil woont met zijn vrouw Jennifer en de twee dochters Bethany en Freya in de Schotse hoofdstad Edinburgh, op ruim 1.400 kilometer van Aalden. Bertil is inmiddels gewend geraakt dat hij op grote afstand van moeder, zus en vrienden woont. “Ik heb vanaf 2013 alles opgebouwd hier en zou ook niet meer terug willen verhuizen naar Nederland, maar ik keer uiteraard nog regelmatig terug voor familiebezoek.”

Door alle coronaperikelen heeft het ruim drie jaar geduurd voordat het gezin de oversteek naar Nederland kon maken. Onlangs waren Bertil, Jennifer en de twee dochters een weekje op bezoek bij moeder en oma Trijn.

Via sociale media toch bij moeder
Op het terras van Landal Aelderholt doet Bertil zijn verhaal. “Ik heb in Schotland een mooi leven opgebouwd met mijn vrouw Jennifer, maar ook door mijn werk, schoonfamilie en vrienden voelt Edinburgh echt wel als thuis. Het is wel heel mooi dat je via de sociale media (whatsApp/video bellen/red) contact met de familie in Aalden kunt houden, want zo zijn ze toch heel dichtbij. Gelukkig zijn alle coronarestricties nu opgeheven en kunnen we weer regelmatig de oversteek naar Nederland maken.” De afstand van Schotland naar Nederland is overigens niet zo groot. Je zit langer in de trein van Schiphol naar Dalen dan dat je in het vliegtuig zit.”

Vlak voor de lockdown werd Freya geboren
Vlak voor het begin van de lockdown werd de tweede dochter Freya geboren. “Dit hield in dat het geplande bezoek van mijn moeder en zus in het water viel. Later toen alles weer wat meer openging kon de familie van Jennifer ons wel bezoeken, maar het reizen van en naar Nederland bleef lastig. We hebben onze geplande reis in 2021 zelfs twee keer uitgesteld omdat we minimaal vijf dagen moesten zelf-isoleren. Gelukkig konden we dit voorjaar de oversteek maken en eindelijk naar Drenthe afreizen.”

Aalden voelt als thuiskomen, maar dat geldt ook 'Old Reekie’
Aalden binnenrijden voelt voor Bertil nog steeds als thuiskomen. “Dat begint al als je bij Meppel het bord ‘Welkom in Drenthe’ ziet en nog meer als je de Jantina Hellingmolen in het vizier krijgt. Ik moet wel eerlijk bekennen : na negen jaar Edinburgh ervaar ik ‘Old Reekie’ (bijnaam Edinburgh/red) nu toch wel als mijn thuis en vind ik het altijd weer mooi om vanuit de verte de uitgedoofde vulkaan Arthur’s Seat te zien." 

Bertil is opgegroeid in Aalden en tijdens ons gesprek komen er spontaan vele jeugdherinneringen bovendrijven. “Er zijn veel goede herinneringen, maar ik benoem er twee die denk ik erg belangrijk zijn voor de jeugd in een betrekkelijk klein dorp als Aalden.

  • De Soos, waar je op de meeste vrijdagavonden naar toe ging om en pilsje te pakken en om een paar keer per jaar een bandje te zien. Ik heb er zelf nog een keer gespeeld met de band.
  • Sweelpop, een mooi festival dat veel volk trok en waar ik altijd een mooie avond had ondanks dat het niet altijd geheel mijn type muziek was.

Maar ik kan me ook nog goed herinneren dat Aalden destijds nog weinig nieuwbouw kende. Er is de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Het nieuwbouwplan is nu redelijk richting het Aelderholt uitgebreid. Ook de locatie van de voormalige basisschool aan het Aelder Hooghe heeft plaats gemaakt voor huizen. Het dorp is veranderd door de jaren heen, maar gelukkig blijft het nog heel herkenbaar.”

In 1999 uitgevlogen naar studentenstad Groningen
In 1999 is Bertil uitgevlogen naar de studentenstad Groningen. "Ik heb daar aan de HTS Technische Bedrijfskunde gestudeerd. Na afronding van deze studie heb ik vervolgens twee jaar in Canada gewerkt. In 2005 ben ik teruggekeerd naar Nederland en ben in 2007 aan de Universiteit Utrecht Duurzame Ontwikkeling gaan studeren."

Nieuw avontuur in buitenland ging kriebelen
In 2013 begon een nieuw avontuur in het buitenland te kriebelen. “Ik werkte op dat moment als consultant voor een bedrijf in Dordrecht, maar dat was toch niet helemaal wat ik zocht. Via een studievriendin kwam ik in contact met het in Schotland gevestigde bedrijf Ecometrica. Het bleek de juiste match en ik ging er aan de slag als analist Duurzame Ontwikkeling. Ik leid nu een team van tien analisten in Edinburgh en Montreal. Een groot gedeelte van de service die wij met mijn team leveren is gericht op het meten van CO2 emissies, maar we leveren services over de gehele breedte van het Maatschappelijk Verantwoord ondernemen."

Grote liefde Jennifer 
Bertil ontmoette in Schotland ook zijn grote liefde Jennifer. “Ja, dat ging nog op de ouderwetse manier, geen apps of datingsites, maar gewoon in de pub. Ik was daar met wat collega’s en Jennifer was daar met een vriendin. Gezien mijn gezelschap weer eens over werk begon te praten dacht ik dat het wel een goed idee was om met haar te praten. Dat klikte wel en na een jaartje daten zijn we gaan samenwonen. Niet veel later hebben we samen een huis gekocht en daarna kwamen de kinderen:  Bethany in 2017 en Freya in 2020.

Spectaculaire landschappen en vergezichten
Het leven in Schotland is niet vergelijkbaar met het Drentse platteland. “Er zijn beduidend  meer heuvels in Edinburgh, dat maakt het fietsen wel wat lastiger. Een van de meest verrassende aspecten van het Schotse klimaat is het grote verschil tussen de ene regio en de andere. In het voor- en najaar kan het best fris zijn maar het is zelden écht winters koud. Daar staat tegenover dat Schotland in alle weersomstandigheden spectaculaire landschappen en vergezichten biedt.”

Energietransitie niet op de lange baan schuiven
Ook in onze regio zijn we drukdoende met energietransitie. Hoewel het voor veel inwoners niet zo’n vaart zal lopen, moet de gemeente Coevorden in 2050 van het aardgas af. Welke boodschap heeft Bertil als specialist Duurzame ontwikkeling voor de inwoners? “Het lijkt me duidelijk dat we snel iets moeten doen!  CO2 Neutraal in 2050 is natuurlijk niet genoeg als we daar pas in 2040 mee gaan beginnen. We moeten nu al snel drastische stappen nemen willen we een opwarming van de aarde boven de 1,5 graad voorkomen.”

Vrije tijd is schaars
De vrije tijd is weliswaar schaars, maar toch heeft Bertil nog wel tijd voor hobby’s. “Motorrijden of muziek maken met vrienden zijn mijn grote hobby’s. Alhoewel dat laatste waarschijnlijk niet als muziek in ieders oren zal klinken. Daarnaast mag ik graag naar concerten gaan, een bandje en een pint en dan vermaak ik me wel! Hier in Schotland heerst nog een echte pub-cultuur. Dan komen ook vanzelf weer jeugdherinneringen naar boven.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel