.

.

 

.

Gerrit Stuive: “In zo'n gebied zit je op goud”

Een dorp met amper 50 woningen en 160 mensen. Het zijn geen indrukwekkende cijfers, maar Wezuperbrug geldt in het uitgestrekte buitengebied van de gemeente Coevorden als een geborgen haven. “In zo'n gebied zit je op goud”, zegt Gerrit Stuive. De opgewekte en betrokken brugdorper doelt op de ruimte, de schitterende vergezichten en de ultieme rust. In het interview laat Stuive zijn licht schijnen over het heden en verleden van Wezuperbrug. Over de toekomst van het dorp én ook over de participatie van de bevolking bij de naderende Zuidenveld-tentoonstelling. Haken de brugdorpers af of is er nog voldoende belangstelling en spirit om de eer van Wezuperbrug in juni 2011 hoog te houden?

 

Gerrit en Gerda Stuive wonen inmiddels al weer heel wat jaren in Wezuperbrug, Ze zagen het dorp stilaan veranderen. “We hebben in deze kleine gemeenschap ~ net als in andere kernen overigens ~ gezien hoe de oude waarden verloren zijn gegaan. Onderlinge betrokkenheid is niet meer vanzelfsprekend. De gemeenschapszin werd jarenlang sterk bevorderd door het bloeiende verenigingsleven: er waren talrijke verenigingen. Nieuwkomers werden niet met brochures voorgelicht, want «vraag het maar aan uw buurman». Maar dat is verleden tijd. Inmiddels probeert Ons Belang, waar Gerrit Stuive sinds 2004 de voorzittershamer hanteert, de gemeenschapszin levend te houden. Geen sinecure!

De 59-jarige Stuive is in het dagelijks leven een gerenommeerd projectontwikkelaar, een succesvol paardenfokker én een gepassioneerd levensgenieter. Aan de Albert Oostingweg geniet hij samen met zijn vrouw Gerda met volle teugen van het leven. Dierenliefhebbers zijn het, dat is wel duidelijk. De vijf honden zorgen voor een gastvrij onthaal en paraderen vrolijk door de huiskamer.

Het zijn echter toch vooral paarden die als een rode draad door het leven van Gerrit, Gerda én dochter Emma lopen. Een kwart eeuw geleden kochten ze het eerste paard en sindsdien is de familie in de greep van het paardenvirus. Liefst tien jaar lang waren ze succesvol tijdens landelijke menwedstrijden. Anno 2010 bezit de familie een bloeiende fokkerij. Dochter Emma volgt de hippische ontwikkelingen voorlopig vanuit warmere oorden. Ze woont samen met oud-Aaldenaar Daan Hoogendijk op Curaçao. 'We vinden het geweldig dat Emma en Daan, oud-collega's, elkaar weer hebben gevonden. Oude liefde roest niet. Ze zijn echt dolgelukkig met elkaar. Voor ons blijft het echter wennen als je elkaar niet binnen handbereik hebt. Gelukkig maken de telefonische contactmomenten veel goed”, zo zeggen Gerrit en Gerda.

Gerrit Stuive steekt zijn belangstelling voor het dorpsgebeuren niet onder stoelen of banken. Al jarenlang toont hij zijn betrokkenheid bij Ons Belang, de plaatselijke belangenvereniging. In 2004 dreigde de belangenorganisatie door een bestuurscrisis stuurloos te worden. “Ik heb toen samen met een aantal inwoners het voortouw genomen en de zaak bijelkaar gehouden.” Gerrit toont zich kritisch en tegelijk realistisch: “Met name de laatste jaren heb ik gemerkt dat de medewerking en betrokkenheid van burgers met hun eigen naaste leefomgeving minder en minder wordt. Het dorpsgevoel wordt hiermee zeker niet versterkt. Je merkt dat je steeds op een kleine groep actieve inwoners een beroep moet doen. De hechtheid is niet meer vanzelfsprekend. Ik ben echter wel enorm trots op het feit dat we in staat zijn geweest om als kleine gemeenschap het dorpshuis te moderniseren en daarmee in stand te houden. De vrijwilligers verdienen een geweldig compliment.”

Veel plattelandsbewoners kunnen maar moeilijk accepteren dat de voorzieningen in het dorp verdwijnen. Dat lot heeft ook Wezuperbrug getroffen. De dorpsschool is opgeheven, de winkel is verdwenen, de schietclub, de biljartclub en de kaartclub hebben moeite om hun hoofd boven water te houden en sociale voorzieningen zijn niet meer op loop- of fietsafstand voor handen. En tot overmaat van ramp gaat waarschijnlijk ook het stembureau niet meer open. Gelukkig is een (beperkte) busverbinding voor de dorpelingen behouden gebleven en blijft Ons Belang hameren op het doortrekken van het fietspad Schoonoord-Wezuperbrug. “Heel veel items hebben we niet, maar we blijven strijdbaar. Juist nu speelt de dorpsorganisatie een belangrijke rol, want we moeten de zaak bijelkaar houden. Daarom zijn evenementen als het Zuidenveldfeest ook van groot belang. Organiseer samen dit feest en je voelt de gemeenschapszin. Dit dorpsgebeuren is het sociale goud van onze samenleving en dat moeten we koesteren. Geloof mij: Wezuperbrug is in 2011 paraat bij het Zuidenveld.” De komende nieuwjaarsreceptie in het compleet gemoderniseerde dorpshuis zou volgens Gerrit Stuive een ideale gelegenheid zijn om het sein op groen te zetten. Bron : Coevorden HuisAanHuis / Kon. Boom Uitgevers

Bijschrift foto: Voorzitter Gerrit Stuive van Ons Belang in Wezuperbrug hamert op de participatie van de bevolking bij het nadere Zuidenveldfeest. "Organiseer samen dit feest en je voelt de gemeenschapszin."

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel