.

.

 

.

Van Ver naar Zweel: Cees en Frieda Loef

Frieda wil "Sport voor Senioren" in Aalden op de kaart zetten.

Cees en Frieda Loef vielen als een blok voor een klushuis in Aalden en na twee jaar noeste arbeid wonen ze in hun droomhuis aan de Stobakker. Frieda en Cees Loef zochten een huis in Drenthe en kwamen in 2020 - in hun zoektocht - terecht bij het klushuis aan de Stobakker 2 in Aalden.

Voor de twee handige klussers met bouwkundige kennis was het een buitenkansje. Frieda en Cees beseften echter wel degelijk dat ze hoe dan ook veel tijd en geld moesten spenderen om hun droom aan het rustige straatje te verwezenlijken. “We kozen voor deze opknapper vanwege de ligging aan een doodlopend straatje en de mogelijkheden die het in zich had.”

Blij met keuze voor Aalden
Het huis onderging de afgelopen twee jaar een heuse metamorfose. “We zijn heel blij dat de keuze op Aalden is gevallen. We hadden niet echt een plaats in gedachte, maar wel een regio op het oog voor onze verhuizing naar Drenthe. Het moest Midden- of Zuid-Drenthe worden. Dit in verband met de reisafstand naar familie en vrienden. Onze zoon Peter, schoondochter en kleinzoon Timo wonen in Assen en die kunnen we nu regelmatig bezoeken. Dochter Esther woont in Utrecht.”

Woning duurzamer gemaakt
Frieda en Cees zijn nog dagelijks bezig om in en rondom de woning de puntjes op de i te zetten. “Het is duurzamer gemaakt en wat meer van deze tijd." Het echtpaar heeft jarenlang in Wilp gewoond, een klein dorpje onder de rook van Deventer. “We zijn in Wilp (Gelderland) gaan wonen vanwege het werk van Cees. Voorafgaande aan deze periode hebben we met heel veel plezier in België gewoond.”

Van klushuis naar droomhuis … Cees en Frieda Loef voelen zich thuis aan de Stobakker in Aalden. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

'Noaberschap' is goud waard
Frieda en Cees voelen zich echt welkom in het mooie Aalden. “Iedereen zegt elkaar gedag of is bereid tot een praatje. Dat is zo'n warme deken. Ik hoop dat dit de komende generaties zo zal blijven. Het is echt bijzonder! Dat is iets wat we nog niet eerder zo hebben meegemaakt in andere woonplaatsen. Noaberschap ook buiten de jaarlijkse straat barbeque om.”

Praktijk 'Terug in Balans' en sporten bij gym club Aalden
Cees en Frieda moeten eerlijk bekennen dat ze geen echte verenigingsmensen zijn, maar voelen zich zeker betrokken bij de dorpsgemeenschap. Frieda heeft  naast het werk in de ouderenzorg en haar praktijk Terug in Balans ook veel vrijwilligerswerk gedaan. “Daarnaast vinden we een (moes)tuin en het huis onderhouden een fijne bezigheid. Ik was in Wilp lid van de Vrouwen van Nu en ging naar het Sporten voor Senioren (MBVO). Door het coronavirus kwam alles helaas stil te liggen, maar nu ben ik weer actief lid van de gymclub in Aalden.”

Coördinator dagopvang en activiteitenbegeleider in de ouderenzorg
Frieda kwam er destijds in Wilp mee in aanraking als coördinator van een dagopvang en later als activiteitenbegeleider in de ouderenzorg. “Ik heb zelf de lessen gegeven als de docent eens niet kon komen. Dat was meestal stoelgymnastiek. Wat we deden in Wilp en nu doen in hier in Aalden is meer voor de nog actieve senior, die zo lang mogelijk fit wil blijven.”

Sporten voor Senioren: samen, maar toch ook alleen
Voor Frieda is geen vraag maar een weet ..."Het leuke aan het Sporten voor Senioren is dat je het samen doet en toch ook alleen. Het aanbod kan je namelijk doen op je eigen niveau en je eigen kunnen. Dat moet ook wel, want er zijn leden van 68 jaar, maar ook van in de 90 jaar. Mannen en vrouwen. Alle spieren worden getraind, het geheugen, de balans en het uithoudingsvermogen. Het is een complete work-out. Je voelt echt dat je wat hebt gedaan en dat is super. Het is jammer dat er zo weinig senioren gebruik van maken. Het MBVO wordt gesubsidieerd en heeft nog bestaansrecht, maar ik vraag me wel eens af ... hoelang nog …?

Weinig animo eigenlijk onbegrijpelijk
Frieda begrijpt niet waarom is er zo weinig animo voor is. “Is het schaamte? Niet in een groep willen sporten? Denken dat het alleen voor de heel oudere bewoners is? Ik weet het niet. Jammer, want het is echt fijn om te doen. Naast het sporten en de tuin heb ik nog een grote passie en dat is mijn praktijk aan huis. Ik heb twintig jaar ervaring opgedaan in alternatieve geestelijke en lichamelijke zorg en kan dat nog niet loslaten. Het is te fijn om te doen en om mensen te kunnen helpen. Mijn praktijk heb ik nu meer hobbymatig.

Sta even stil bij spirituele ontwikkeling, gezonde voeding en bewegen
In haar praktijk Terug in Balans geeft Frieda onder meer oor-acupunctuur, bioresonantie en magneet therapie, voetreflex, opstellingen en kijkt ze of mensen nood hebben aan supplementen en dergelijke. “Het is best breed en holistisch wat ik doe. Op deze manier probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de gezondheid van mezelf en anderen. Ik heb door het werken in de ouderenzorg genoeg gezien en zou iedereen willen aanraden om even stil te staan bij de eigen spirituele ontwikkeling, gezonde voeding en bewegen.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel