.

.

 

.

Kelvin Zwiers (20) over studeren in Canada:

"Een mooie kans waar je ontzettend veel van kan leren". Steeds meer studenten kiezen ervoor om een half jaar te studeren aan een buitenlandse universiteit.

Een mooie kans waar je ontzettend veel van kan leren. Wonen en studeren op een andere plek, je onderdompelen in een andere cultuur en veel nieuwe mensen leren kennen. Superleuk, maar ook reuze spannend!
Kelvin Zwiers heeft deze kans met beide handen aangegrepen en deelt vanuit het Canadese Toronto zijn ervaringen van deze uitdagende periode.

Buitenlandse studie interessant en leerzaam
De 20-jarige Aaldenaar studeert Economie en Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Voor mijn studie kreeg ik de optie om een buitenlandse minor te doen. Dit betekent dat ik voor één semester aan een buitenlandse universiteit mag studeren. Dat leek me interessant en heb mij aangemeld bij de Toronto Metropolitan University in Toronto. Op 29 augustus j.l. ben ik naar Canada gevlogen en ik volg hier nu al bijna drie maanden economisch en business gerelateerde vakken.”

Eerste weken behoorlijk intensief
Samen met een hoop andere Canadese studenten en uitwisselingsstudenten uit heel Europa woont Kelvin op de campus van de universiteit. “Een leuke sfeer en heel gaaf om een keer het echte campusleven te ervaren. De eerste twee weken waren sociaal heel intensief, maar daarna had iedereen een fijn groepje mensen om zich heen verzameld. Met mijn internationale vrienden heb ik inmiddels allerlei leuke weekendtrips gemaakt, natuurparken en de Niagara Watervallen bezocht, Vancouver verkend en goede feestjes bezocht. Het studeren in het buitenland kan je zo sociaal maken als je zelf wilt en heel mooi dat je de avonturen kan delen met andere mensen”, aldus Kelvin.

Pittig om concentratie vast te houden
Tot dusverre bevalt zijn studie hem in Canada prima. “Professoren zijn erg betrokken en brengen de theorie en hun eigen ervaringen heel enthousiast over. De colleges in Canada duren echter wel twee keer zo lang als in Nederland en is het wel pittig om de concentratie vast te houden. Verder moest ik even wennen aan de andere manier van studeren. In Noord-Amerika is de werkwijze op de universiteit wat praktischer en het niveau wat lager dan in ons land. Ik heb echter al ontzettend veel waardevolle en interessante kennis opgedaan en daarnaast mijn Engels ook sterk verbeterd.”

Support en bewondering voor sporters
Saamhorigheid is iets wat volgens Kelvin sterk naar voren komt op universiteiten in Canada. “Het is opvallend hoe iedereen in kleding loopt met de universiteitsnaam erop. Dit is ook terug te zien in de sportteams van de universiteit. Er is veel support en bewondering voor de individuen die én op niveau sporten en studeren. Helaas kan ik door een blessure niet actief deelnemen aan sportactiviteiteten, maar als toeschouwer kan ik er zeker van genieten.”

Veel avonturen met vrienden
Kelvin zegt dan ook blij te zijn dat hij de sprong heeft genomen om te gaan studeren in Canada. “Ik sta sterker in mijn schoenen, denk nu ook meer oplossingsgericht en ben ook veel avonturen en vrienden rijker. Ondanks dat ik het natuurlijk ontzettend naar mijn zin heb in Canada, moet ik toegeven dat ik het thuisfront wel een beetje mis. Met name de gezelligheid van familie, vrienden en uiteraard ook het voetbal bij vv Sweel. Vanwege het tijdsverschil is het soms lastig om even snel contact te leggen, maar via videobellen blijf ik toch op de hoogte van de ontwikkelingen in Aalden en omgeving. Ook stuur ik regelmatig een berichtje om op de hoogte te blijven van uitslagen en tussenstanden van vv Sweel. Gezien de goede prestaties levert dat vaak juichmomenten op.”

Zijn terugkeer naar Nederland is gepland vlak voor de jaarwisseling. Kerst viert Kelvin samen met zijn broer Patrick in New York en samen vliegen ze op 30 december terug naar ons land.
Kelvin Zwiers geniet met volle teugen van zijn studietijd in Canada. Inmiddels heeft de 20-jarige Aaldenaar ook al diverse natuurparken en de Niagara Watervallen bezocht.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel