.

.

 

.

Jannick ten Hoor geniet met volle teugen van een betoverend China

 

Betoverend China. Dat is voor ons Hongkong. Of Beijing. En natuurlijk de indrukwekkende Grote Muur. Maar voor de Chinezen zelf én voor onze eigen Jannick ten Hoor is het zonder twijfel het prachtige Hangzhou. De stad die Marco Polo al omschreef als ‘de mooiste stad op aarde’. Natuur, cultuur én bruisende smeltkroes.

Bepaald geen wonder dat globetrotter Jannick ten Hoor lyrisch en lovend is over zijn stageplaats in China. Sinds medio september loopt hij stage in het zeer chique 5-sterren Ramada Hotel Plaza. ‘De stage in China is het toetje van mijn opleiding’, zegt de 20-jarige student van het Deltion College in Zwolle, waar hij de opleiding Middelbaar Hotelmanagement volgt.

 

 

Vanuit metropool Hangzhou een verslag van Jannick ten Hoor:

“Na een mooi afscheidsfeestje, georganiseerd door mijn beste vrienden, was het dan eindelijk zover. Maandag 13 september was de dag waarop voor mij het grote Chinese avontuur begon. Om 15.00 uur vertrok ik vanaf vliegveld Schiphol naar Hangzhou voor een negen maanden durende stage. Na een vliegreis van ruim tien uur was ik op de plaats van bestemming: het schitterend gelegen Ramada Hotel Plaza in het hartje van Hangzhou.

 

Bijschrift foto: Het schitterend gesitueerde en van alle luxe voorzien vijfsterren Ramada Hotel Plaza in Hanghzou waar Jannick ten Hoor werkzaam is als stagiair.

Ik rol van het ene avontuur in het andere, maar het is vooral eindeloos genieten….! En ik ben nog bepaald niet moe van de stokjes en het gepraat met handen en voeten. Al vergde het wel de nodige aanpassing.

Hangzhou is met bijna acht miljoen inwoners een wereldstad van formaat en het inwonertal loopt nog steeds verder op……………. Hangzhou is dus niet zo maar een plaatsje. Echt een heel indrukwekkende stad met een rijk verleden. Niet alleen diegenen die voor het eerst de immense stad bezoeken kijken er hun ogen uit. Zelfs doorgewinterde westerse reizigers zijn aangenaam verrast bij het eerste zicht op het schitterende West Lake, het sprookjesachtige meer dat direct aan de stad grenst.

Met het centrum in de rug doemen aan de overkant de groene Chinese heuvels op. Zo ver het oog reikt. Daardoor is Hangzhou voor veel Chinezen en buitenlanders de mooiste stad van China! Verder buiten deze tweeduizend jaar oude stad lonken ook nog de Qiantang rivier, met haar wereldberoemde getijdegolf die bij springtij negen meter hoog kan worden en met veertig kilometer per uur het land in raast.

De sfeer in het stedelijk gedeelte van Hangzhou is relaxt. Ook al is het een drukte van jewelste, mensen zijn niet echt gehaast en over het algemeen heel vriendelijk. Met veel oudere Chinezen is het overigens lastig communiceren omdat ze de Engelse taal niet machtig zijn. Vaak spreken alleen studenten en de jongere inwoners de Engelse taal.

Het is soms even zoeken naar het traditionele China, dat in de stad bijna weggestopt lijkt. Op bijna elke straathoek een Starbucks, luxe winkels, overal Kentucky Fried Chicken en daartussen blinkende showrooms van Ferrari, Maserati en Rolls Royce. En in de verte verrijst de ‘New City’. Een gigantische nieuw zakencentrum, waar bijna continu twintig wolkenkrabbers in de steigers staan.

De gewoonten van de Chinesen zijn overigens volstrekt anders dan in Nederland. Spugen is één van die rare gewoonten. Chinezen spugen wat af op straat. Ze vinden het de normaalste zaak van de wereld. Straten liggen vol met speeksel. Ze spugen zelfs op de vloeren van winkels en restaurants. Chinezen geloven dat slijm slecht voor je gezondheid is en dat je het dus kwijt moet. De rochel en de daaropvolgende klodder blijven onprettig. Ook mag je hier in de openbare ruimten nog vrijwel overal roken en natuurlijk eten ze alleen maar met stokjes en weten zich totaal geen raad met een mes en vork!

Wat verder erg opvalt is dat veel Chinezen overal kunnen slapen en dat op elk moment van de dag. Soms zie je mensen met een matje rondlopen en dan leggen ze dat midden op de dag op een bankje en gaan ze slapen. Echt heel apart om te zien!

Ik word op straat vaak door mensen nagekeken of nagewezen omdat ik blond haar heb en blauwe ogen. Dat vinden ze hier heel bijzonder en mooi!

Voor de jongere Chinezen die uitgaan is één ding heel erg populair en dat is de KTV. Dit zijn de karaoke-bars en die tref je op veel locaties in de stad aan. Je krijgt dan een eigen kamer met een grote tv en een computer om liedjes uit te zoeken. Vervolgens sta je op de buhne en moet je het liedje zingen. Bijna alle Chinezen kunnen goed zingen en hier gaat dus veel talent schuil.

Verder is er van alles in de stad te beleven en mocht je een keer naar China gaan dan moet je zeker Hangzhou bezoeken….! Echt fantastisch!

STAGE:

Mijn stageplaats is het Ramada Hotel Plaza aan de Qing Chun Road 298. In dit vijfsterrenhotel ben ik vijf dagen per week van 07.00 tot 11.00 uur werkzaam in de ontbijtdienst en van 16.00 tot 20.30 uur in de frontdesk en lobby. Bij het ontbijt is het eigenlijk vooral massawerk, want er wordt gebruik gemaakt van een buffet. Dus moet je in feite vooral tafels afruimen. De meeste collega’s spreken amper of geen Engels. Dus is het al een hele uitdaging om met ze te communiceren. Ik probeer ze natuurlijk wat Engelse woorden bij te brengen en andersom leer ik van hun Chinese woorden.

Na verloop van tijd heb ik een meer leidinggevende en coördinerende rol gekregen. En omdat er ook veel buitenlanders in het hotel verblijven, word ik door hun ook vaak aangesproken en om toeristische tips gevraagd. Wel moet ik zeggen dat het werk gaandweg een beetje eentonig gaat worden. Ik hoop en verwacht dat ik binnenkort wat anders mag gaan doen! Bijvoorbeeld een leidinggevende rol in het westerse restaurant of leiding geven bij een bepaald evenement en dat ook organiseren, zoals grote feesten en vergaderingen.

Bij de frontdesk/lobby moet ik vooral gasten helpen met vragen of problemen. Dit kan betrekking hebben op het hotel, maar ook als ze vragen hebben over de vele bezienswaardigheden in Hanghzou probeer ik de gasten de juiste weg te wijzen. In het begin was dat natuurlijk nog een beetje lastig omdat ik natuurlijk nog niet zo heel veel wist wat Hangzhou allemaal te bieden heeft. Nu ik de stad redelijk ken is dit op zich wel leuk werk. Ook probeer ik te helpen met inchecken, maar de computers zijn allemaal in Chinese tekens ingesteld dus is het een beetje lastig om dat te doen. Met de collega’s van de frontdeskafdeling heb ik overigens een goed contact. Dat komt omdat zij de Engelse taal spreken en vaak ook wel buiten werktijd iets willen ondernemen. Dus af en toe heb ik wel eens een uitje met de collega’s. Zo leer je elkaar dus steeds beter kennen.


SPORT:

Toen ik hier kwam had ik niet echt een vooropgezet plan welke sport ik zou gaan beoefenen. Natuurlijk kon ik gaan hardlopen, maar ik wilde ook iets in clubverband gaan doen. Na de eerste week had ik direct al contact met wat Chinezen en werd ik uitgenodigd om in hun voetbalteam te spelen. In eerste instantie zou ik als doelman fungeren, maar na een tijdje werd ik als veldspeler op het middenveld geposteerd. Veel Chinezen zijn technisch en snel, maar het ontbreekt ze vaak aan tactisch inzicht en dat is soms wel grappig om te zien. Toch moet ik zeggen dat het voetbal wel van een aardig niveau is en er heel veel voetballers rondlopen die ook wel in het eerste van ZBC mee kunnen…….

Het team speelt onder de naam The 80’s. Een logische naam omdat bijna alle voetballers in de jaren tachtig zijn geboren. Ook heeft het team een eigen logo en zelfs een teambaas. Hij sponsort alle kleding en schoenen en neemt ook de huur van de velden voor zijn rekening. Na afloop van de wedstrijd gaan we met het hele team uit eten en naar een bar. Dit natuurlijk op de kosten van de teammanager. Hij vindt het maar al te mooi!

Helaas hadden ze me te laat ingeschreven voor de competitie en daardoor heb ik nog geen officiële wedstrijden kunnen spelen. Hopelijk kan dit wel in 2011!

Verder ben ik ook gevraagd voor een rugbyteam waar alleen maar buitenlanders in spelen. Ik heb één training bekeken en heb hier toch maar van afgezien want er waren gelijk al twee jongens met een gebroken arm….

Ook ontkom je hier niet aan badminton, want dat is samen met ping pong de nummer 1 sport van China. Ik dacht altijd dat ping pong niet een officiële naam was voor tafeltennis, maar dat is het dus wel. Af en toe speel ik wat badminton met Chinese of buitenlandse vrienden.

VRIJE TIJD:

In mijn vrije tijd sport ik dus vaak. Ik heb werk vijf dagen in de week dus er blijft genoeg tijd over voor andere dingen. Natuurlijk hoort de kroeg daar ook bij. Bars en clubs zijn hier meer dan genoeg…..! Wel zijn de clubs iets anders dan in Nederland. Je hebt heel veel hoge tafels en zithoeken en niet bepaald veel ruimte voor een dansvloer. Het is hier normaal dat je niet een glas drinken koopt, maar gelijk een fles drank. En dan meestal whisky, dit mixen ze dan met rode thee en gaan ze vaak een dobbelspel spelen. Heel leuk om te doen.

Wel zijn de clubs echt heel mooi en nodigen de Chinezen je vaak uit om mee te spelen en te drinken. Ze vinden het een hele eer als een buitenlander dat aanbod accepteert en meespeelt. Verder natuurlijk ook wat culturele uitstapjes gemaakt. Het hoogtepunt is toch wel het Westelijke Meer, dat op zich al voldoende bezienswaardigheden biedt om dagen rond te kijken. Paviljoenen, theehuizen en tempels sieren de oevers.

Verder volg ik sinds enkele weken Chinese les, want het is wel handig om de taal een beetje onder de knie te krijgen. Ruim 80 procent van de Chinezen spreekt geen woord Engels en de rest spreekt beperkt Engels. Het is dus vooral handen en voeten werk..! Chinees is een lastige taal, want de uitspraken van letters zijn heel anders dan in Nederland. Ik hoop aan het einde van mijn stage een aardig woordje Chinees te spreken.

De meeste tijd breng ik hier door met mijn kameraad Martijn, die hier ook op stage is en uit Emmen komt, en met de vrienden Charles en Jonathan die beide uit Frankrijk komen en in Hangzhou werken.

Ik wens iedereen een heel gelukkig en gezond 2011. Over 151 dagen ben ik terug in Zweeloo……!

Met vriendelijke groet,

Jannick ten Hoor

PS. Een bezoekje brengen aan Jannick? Sinds deze zomer vliegt KLM drie keer per week rechtstreeks op Hangzhou. De stad is daarnaast ook goed te bereiken via het slechts tweehonderd kilometer verderop gelegen Shanghai, dat ieder uur met een razendsnelle trein verbonden wordt.

De belevenissen van Jannick zijn te volgen via de site jannicktenhoor.waarbenjij.nu

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel