.

.

 

.

Hoezo ‘Handen aan het bed?’

Meppen is unieke expositie rijker: “Wat een beeld van een verpleegkundige”.

’Handen aan het bed’, ‘billen wassen’ of ‘vrouwenberoep’. Het zijn stereotyperingen van het verpleegkundig beroep. Zij doen absoluut geen recht aan de werkelijkheid en de maatschappelijke betekenis van verpleegkundigen en verzorgenden.

Om bij te dragen aan een meer realistisch beeld toont Het Buitengasthuis aan de Mepperstraat 11 in Meppen de expositie ‘Wat een beeld van een verpleegkundige’. Deze unieke expositie heeft als thema het publieke imago én de beroepsidentiteit van verpleegkundigen. Te zien van november 2022 tot eind 2024. Het is een initiatief van Bureau Lambregts, Stichting Lof der Verpleegkunst, V&VN Historisch College FNI en Het Buitengasthuis. De opening is tevens de start van het Buitengasthuis in Meppen.

Wethouder Joop Slomp sprak zijn waardering uit en onderstreepte het grote belang van deze expositie.

Johan Lambregts
Projectleider Johan Lambregts uit Meppen is er duidelijk over: ‘Juist nu de tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden zo zichtbaar zijn, is er aandacht nodig voor beroepsidentiteit en een plek waar de beroepsgroep erkenning en herkenning vindt. Stop in ieder geval met het praten over “handen aan het bed”. Verpleegkunde is zoveel meer dan dat. Het gaat over hersens, kennis, hart voor patiënten, ontwikkeling, betrokkenheid en humaniteit.  We richten ons ook op jongeren in Drenthe die een beroepskeuze maken. En laten hen zien wat een prachtig beroep verpleegkundige is.

Covidpandemie
De covidpandemie heeft weer bevestigd hoe cruciaal verpleegkundigen en verzorgenden zijn voor een toegankelijke gezondheidszorg. Met inzet van al hun expertise en inventiviteit wisten zij het zorgsysteem in stand te houden. De expositie start dan ook met beelden van de covidpandemie, toen verpleegkundigen gezien werden als helden en engelen. De bezoekers zien hoe het imago historisch bepaald is: de verpleegkundige als zorgende moeder, als reddende engel of als sexy zuster. Het verhaal is geïllustreerd met foto’s, insignes en uniformen.

Cruciale rol in de patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek
De actuele beroepsidentiteit van verzorgenden en verpleegkundigen krijgt ruimschoots aandacht aan de hand van beelden over hun cruciale rol in de patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in de wijkverpleging, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

Expositie over verleden, heden en toekomst
De expositie leent zich bij uitstek voor een gesprek of discussie over het vak van verpleegkundigen en verzorgenden. Over verleden, heden en toekomst. De expositie helpt de beroepsgroep om zelf haar bijdrage aan de zorg beter zichtbaar maken. Want de beste imagocampagne voeren verpleegkundigen en verzorgenden zelf door hun werk! Leuk detail: Er zijn ook twee historische foto’s uit de wijkverpleging van Zweeloo te zien dankzij Fokko Kuipers.

Impressie van de expositie.

Doelgroepen
Doelgroepen zijn  (Student)-verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.
Jongeren die voor een beroepskeuze staan. Docenten, onderzoekers en managers.
Verder is iedereen van harte welkom.

Toegang
De toegangsprijs is € 10,- per persoon. Maximaal 17 personen.
Bezoek alleen op afspraak.
Wilt u een rondleiding of een workshop over imago en beroepsidentiteit? Bel of mail ons!
Tel: 06 51363970    email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Buitengasthuis, Mepperstraat 11, 7855 PH Meppen
www.lofderverpleegkunst.nl/imago

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel