.

.

 

.

Grandcafé LiBo in Aalden sluit deuren

Hotel blijft open en ook feesten, partijen en bijeenkomsten blijven mogelijk.

Grandcafé LiBo in Aalden gaat eind deze maand dicht. De horecagelegenheid in het centrum van het dorp sluit de deuren voor dagelijks gebruik. Wel blijft het hotel open en ook feesten, partijen en bijeenkomsten blijven mogelijk.

Geen gemakkelijke keuze
Raymon Heesen (39) en Tineke Ensing (37) zitten aan één van de tafels van het horeca-etablissement aan de Aelderstraat en doen bepaald niet onbewogen hun verhaal. Het was voor het uitbatersduo zeker geen gemakkelijke keuze, het besluit om te stoppen met het grandcafé. “Dat was een lastig besluit, want het was voor ons een droom en groot avontuur. Ook voor de trouwe vaste klanten en het gemotiveerde personeel hakt het er behoorlijk in."

“We missen de wil en energie om er vol voor te gaan’’
LiBo was voor velen the place to be. Toch staat LiBo in de etalage. Niet omdat Raymon en Tineke het financieel niet meer kunnen bolwerken, het bedrijf is ondanks de lockdowns vanaf de opening gezond gebleven, maar het tweetal mist de wil en de energie om er nog vol voor te gaan. “Een reeks van factoren ligt daaraan ten grondslag. De onzekerheid rond de coronacrisis en de stijgende prijzen maken een normale bedrijfsvoering haast onmogelijk. Het is gewoon niet leuk meer, wat als droom begon is het al lang niet meer”, draaien Raymon en Tineke er niet omheen.

LiBo kwam in het najaar van 2019 op het pad
Dat ze ooit een eigen restaurant zouden beginnen lag niet direct voor de hand, maar LiBo kwam in het najaar van 2019 op hun pad. De timing was op zijn zachtst gezegd bijzonder, daar is het horecakoppel zich van bewust. Ruim drie jaar geleden zag de wereld er nog volstrekt anders uit. Ze hebben de zaak toen compleet verbouwd. "Dat was het mooiste besluit, maar tegelijk ook op het meest beroerde tijdstip. Met al die lockdowns die op ons afkwamen, zijn we meer dan de helft van de tijd dat LiBo nu bestaat, verplicht dicht geweest.’’

De kracht was het bedenken van nieuwe dingen
Raymon en Tineke lieten zich aanvankelijk niet van de wijs brengen door welke beperkende maatregelen dan ook. “Onze kracht was het bedenken van nieuwe dingen, waardoor we ook in rustige periodes LiBo goed aan de loop hielden. Deze formule kostte wel het nodige improvisatievermogen, maar leverde ook veel energie op."

Fors geïnvesteerd in nieuw terras
Een Pubquiz, een Ladies Night Bingo, Casino Las Vegas in Aalden, live muziek, sportevenementen op groot scherm. Het is slechts een greep uit de vele activiteiten die LiBo organiseerde. En het volledig nieuw aangelegde terras, waar ondanks de lockdowns, fors in geïnvesteerd kon worden. "Aanvankelijk motiveerde het om anders te gaan kijken, de bedrijfsvoering anders in te richten én nieuwe omzet te genereren. Toch bleef de onzekerheid knagen en dat deed de mentale motivatie en het enthousiasme geen goed.”

Grandcafé LiBo in Aalden gaat eind deze maand dicht. De hotelfunctie blijft en ook feesten en bijeenkomsten blijven mogelijk. (Eigen foto)

Sneller dan gepland terug in onderwijs
Het resulteerde er ook in dat Tineke haar leidinggevende werkzaamheden in het voortgezet onderwijs weer oppakte. Ze is directeur van de vestiging van De Nieuwe Veste in Hardenberg. Een job die na een paar jaar onmogelijk nog te combineren is met haar coördinerende rol bij LiBo én het gezinsleven. Ook voor Raymon heeft het horeca-avontuur een andere wending gekregen, ook al blijft hij inventief.  

Dubbel gevoel overheerst
Bij Raymon en Tineke overheerst een dubbelgevoel: de verwachtingen zijn ingelost, want ze maakten van hun passie hun bedrijf. “We hebben onze droom waargemaakt, en ondanks het feit dat we als starter geen aanspraak konden maken op de staatssteun, hebben we een gezond bedrijf neergezet en konden we door blijven investeren.” 

Dorpsfunctie en volop reuring
Toen ze najaar 2019 van start gingen was ook het doel om reuring in het dorp te brengen. “Dat is gelukt, want de dorpsfunctie heeft LiBo zeker gehad. Met een hippe horecazaak hebben we veel mensen uit het dorp en omgeving een plek geboden. Daar zijn we uiteraard ontzettend trots op, maar dat diezelfde droom nu toch anders uitpakt, laat ons niet onberoerd. De deur doen we dan ook niet in een handomdraai op slot. Maar LiBo heeft ondernemers nodig die er voor de volle 100% hun schouders onder kunnen zetten.”

Mooie nieuwe plannen voor toekomst in de maak
Wat de toekomst voor LiBo brengt? Daar gaan Raymon en Tineke de komende tijd weer nieuwe plannen voor bedenken. "Door deze keuze te maken is er ook weer nieuwe energie ontstaan." Een nieuwe uitbater is er nog niet, maar samen met Bert en Willy Jansen zetten Raymon en Tineke alles op alles om die spoedig te presenteren. "Tot die tijd blijft het hotel gewoon geopend, zijn we in maart wederom stembureau (verkiezingen Provinciale Staten/red), zullen bedrijfsuitjes, vergaderingen, feesten en partijen, groepsbijeenkomsten en overige activiteiten tot de mogelijkheden behoren.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel