.

.

 

.

Damherten verdwijnen mogelijk uit dierenkampje Zweeloo

Als de kabinetsplannen niet worden gewijzigd, zullen op termijn de damhertjes uit het dierenkampje in Zweeloo verdwijnen.

Dit tot ongenoegen van vrijwilligers én buurtgenoten. Het dierenkamp speelt al vele jaren een sleutelrol in de Zweeler gemeenschap, als sociale ontmoetingsplek en gratis uitje voor kinderen en hun (groot)ouders. Het is een plek waar buurtgenoten en toeristen op een bankje een praatje maken. Ook het welzijn van de dieren ligt de Zweeler na aan het hart.

Geen jonge hertjes meer, maar uitsterfbeleid
Anne-Marie benadrukt dat de kabinetsplannen niet het einde van het dierenkampje zullen inluiden, “maar we mogen vanaf 1 januari geen hertenbok meer tussen de hindes te plaatsen. Vanaf volgend jaar moeten we als beheerders zorgen dat vrouwtjesherten niet meer zwanger worden. Er mogen dus geen jonge hertjes meer geboren worden, omdat er een uitsterfbeleid geldt. We moeten er nog even niet aan denken als er over vijf of tien jaar hier geen herten meer zijn. Een aderlating voor deze bekende en geliefde plek in Zweeloo.” 

Anne-Marie en Justin hopen samen met Johannes - en alle vrienden van het dierenkampje - dat het besluit om de hertenhouderij vanaf 1 januari 2024 te verbieden, zal worden teruggedraaid. “Onze hoop is erop gevestigd dat er in de Tweede Kamer nog met een motie verandering wordt aangebracht. We roepen ook de lokale en provinciale politiek op om zich sterk te maken voor het behoud van de hertenhouderij.”

Als de kabinetsplannen niet worden gewijzigd, zullen op termijn de damhertjes uit het dierenkampje in Zweeloo verdwijnen – tot ongenoegen van vrijwilligers én buurtgenoten. 

Petitie ondertekenen
Inmiddels is er een petitie opgesteld om te voorkomen dat damherten van de lijst van huisdieren verdwijnen. Het is een gezamenlijk initiatief van ruim veertig hertenkampen in Nederland. Wil je petitie  ondertekenen, scan dan onderstaande QR code en vul de gevraagde gegevens in.

Lid worden van het Dierenkampje Zweeloo? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk t.a.v. Anne-Marie Pieters-de Wolff Klooster 17, Zweeloo

 Oes Eig'n Kraantien 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel