.

.

 

.

Wijkagent Hans Bonhof gaat na bijna 50-jarig dienstverband met pensioen

Deze maand levert Hans Bonhof na een loopbaan van bijna 50 jaar zijn politieuniform in. “Het politiewerk is mijn levenswerk.

Nooit heb ik spijt gehad dat ik voor dit werk heb gekozen.” 

Drijfveer
Een bijdrage leveren aan de maatschappij, van betekenis zijn; dat trok de 68-jarige inwoner van Zwinderen in alle facetten aan in het politiewerk. Scherp, alert, bevlogen en met een gezonde dosis bemoeizucht. Zijn drijfveer is in al die jaren niet gewijzigd: mensen helpen. “Er wordt gauw een oordeel gegeven en dan krijgen mensen een etiket opgeplakt. Ik zeg altijd: eerst maar eens afwachten. Er zit altijd wat goeds in mensen.” 

Lid van Mobiele Eenheid (ME)
Hans Bonhof is geboren in het Utrechtse Breukelen en opgegroeid in een gezin met elf kinderen. Zijn vader was bloemist, maar hij koos voor het politievak. Bonhof deed na afronding van zijn opleiding aan de politieschool in Roermond eerst dienst in het Utrechtse Maartensdijk, dichtbij zijn ouderlijk huis. Een jaar later volgde overplaatsing naar Leusden.
Zijn takenpakket was breed en Bonhof maakte onder meer ook deel uit van Mobiele Eenheid (ME). “Ik heb alle kroningsrellen, de twee treinkapingen, gijzelingen, krakersrellen, voetbalrellen en de anti-atoomdemonstraties meegemaakt. Dan kwam je na een week terug op de politiepost en dan moest je iemand bekeuren die fout geparkeerd stond of moest je bemiddelen bij een ordinaire burenruzie. Het contrast kon niet groter.” 

Overplaatsing naar Zuidoost-Drenthe
Op zijn 29ste verhuisde Hans Bonhof naar Zuidoost-Drenthe en werd rayoncommandant van de post Nieuwlande en Geesbrug. Inmiddels is hij al weer vele jaren werkzaam als wijkagent in de voormalige gemeenten Zweeloo en Sleen. “De problemen in onze dorpen en wijken zijn altijd beheersbaar gebleven. Dat geldt ook voor de jeugd. De meeste jongeren groeien normaal op en vinden als volwassen hun weg in de samenleving. Slechts enkelen komen met de politie in aanraking.”

Na bijna vijftig dienstjaren neemt wijkagent Hans Bonhof afscheid van de politie.
(
Foto: Gerda Looije) 

Contact met mensen mooiste onderdeel van werk
Onder de mensen zijn noemt Hans Bonhof het meest fascinerende aan zijn werk. “Ik vind het heel mooi om voorlichting te geven op scholen, geniet van de gesprekken met de jeugd op straat of drink koffie met ouderen en ben nauw betrokken bij de bewoners van het azc Aalden.” De wijkagent maakte mooie, maar ook zeker heftige gebeurtenissen mee. “In ons werk is het belangrijk om die gebeurtenissen snel te verwerken, maar ik ken in mijn hele werkgebied vrijwel alle locaties waar dodelijke aanrijdingen, reanimaties en andere calamiteiten zijn geweest. Dat grijpt je aan, maar als agent moet je ook weer snel schakelen en afstand kunnen nemen.” 

'De politie is je beste vriend'
Hans Bonhof zag zijn rol als wijkagent in de loop van de jaren veranderen. Motto's als 'de politie is je beste vriend' en 'je mond is je beste wapen' hadden al eerder hun intrede ingedaan. En vanaf de jaren tachtig veranderde de taakopvatting geleidelijk, de afstand tussen de politie en de inwoners werd kleiner en de agenten werden minder autoritair. “De wijkagent is niet langer alleen de uitvoerder, maar is meer een coördinator in de dorpen en wijken geworden.”

Lastig om afscheid te nemen
In januari 2024 zou Bonhof, die in zijn vrije tijd ook veel voor het regionale amateurvoetbal en maatschappelijke organisaties heeft gedaan, zijn 50-jarig dienstverband bij de politie vieren en afscheid nemen. Een mijlpaal om naar toe te werken, maar fysieke ongemakken staken daar helaas een stokje. Dus moet hij iets eerder dan gepland met pensioen. “Mijn betrokkenheid is groot en het is daarom lastig om het politiewerk los te laten. De acceptatie is er nu toch echt wel gekomen. Het is mooi geweest.” 

Bonhof gaat zeker niet stilzitten, want hij wil zijn tijd nuttig besteden. Met zijn vrouw Coby woont hij enkele kilometers buiten het dorp Zwinderen. Vrij gelegen op een mooie rustige locatie. Het is al weer de vijfde plek waar ze nu wonen in Zwinderen. “Deze plek blijven we trouw en gaan van het  pensioen genieten.” 

Op 17 maart a.s. neemt de wijkagent tijdens een receptie (15.00 uur - 17.00 uur) in café Deen in Oosterhesselen officieel afscheid.

Hans Bonhof zal als wijkagent van de regio Sleen en Zweeloo worden opgevolgd door Marcel de Vries uit Klazienaveen. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel