.

.

 

.

Loes Mulder nog net niet stemgerechtigd, maar brengt toch haar stem uit

Loes Mulder uit Aalden is nog net niet stemgerechtigd, maar afgelopen maandag bracht de 17-jarige leerlinge van het gymnasium aan het Esdal College in Emmen tijdens de Scholierenverkiezingen toch haar stem uit.

“De Provinciale Statenverkiezingen kwamen voor mij helaas iets te vroeg, want ik ben nog net geen 18 jaar. Gelukkig kregen we op school wel de gelegenheid”, zegt Loes, die zich aan het voorbereiden is op het examen.

Publieke zaak
Loes Mulder is van mening dat je altijd gebruik moet maken van het stemrecht. “Dat moet eigenlijk wel de norm zijn, want het gaat om betrokkenheid bij de publieke zaak. Dat raakt ons allemaal."

Stemwijzer
Vorige week maandag kon Loes - samen met mede-leerlingen van het Esdal College locatie Oosterstraat - haar stem uitbrengen in een speciaal daarvoor ingericht stemlokaal. Loes had ook serieus een stemwijzer ingevuld om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Leerlingen uit de leerlingenraad namen de bemensing van het stemlokaal voor hun rekening en hielden toezicht op de stemprocedure.

Redelijke voorspeller echte verkiezingen
De uitkomsten van deze landelijk georganiseerde scholierenverkiezingen worden doorgaans gezien als een redelijke voorspeller voor de echte verkiezingen. Dat was deels ook terug te zien op de school van Loes. “BBB was de grote winnaar, maar de landelijke overwinning van GroenLinks en de PvdA was bij de uitslag van onze schoolverkiezing niet terug te zien. Bij ons werd PVV tweede en D66 eindigde als derde.”


Landelijk en lokaal
Loes neemt zelf niet actief deel aan politieke jongerenorganisaties en heeft vooralsnog geen verwantschap met een politieke partij. “Maar ik voel me wel heel betrokken en blijf altijd op de hoogte van de gebeurtenissen, zowel landelijk als lokaal. Politiek is van iedereen en niet alleen van Den Haag.”

Klimaatcrisis en opvang vluchtelingen
De klimaatcrisis noemt Loes een ‘erkend probleem’. “Ik maak me zorgen om de klimaatverandering en wat dit betekent voor onze toekomst. Ik vind dat de politiek zich er meer voor moet inzetten. Ook ben ik van mening dat er rond de opvang van vluchtelingen nog heel wat verbeterd kan worden.“

Geen ambitie om de politiek in te gaan
Zien we Loes nog eens terug in politieke arena en treedt ze in de voetsporen van vader Gilbert? “Ik vind het heel interessant hoe mijn vader zich inzet voor de publieke zaak, maar ik heb zelf niet de ambitie om de politiek in te gaan. Wel is het zo dat de politieke belangstelling mij van huis uit is bijgebracht, maar ik ben er zeker nog niet mee besmet geraakt”, lacht Loes.

Geneeskunde of Biomedical Engineering
Na afronding van het gymnasium hoopt Loes na de zomer met de vervolgopleiding Geneeskunde of Biomedical Engineering te kunnen starten. “Daarvoor heb ik mij aangemeld en toetsen voor gemaakt, CV moeten inleveren en een motivatiebrief geschreven. Ik hoor 15 april a.s.  het resultaat. Als ik toegelaten wordt tot beide studies dan gaat mijn voorkeur toch uit naar Geneeskunde. Ik wil heel graag andere mensen kunnen helpen.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel