.

.

 

.

Goede opkomst bij isolatie- bijeenkomst Duurzaam Sweel

Duurzaamheid leeft in het dorp Zweeloo: zeventig procent inwoners heeft zich opgeven voor warmtescan woning.

Ongeveer zestig Sweelers bezochten vrijdagavond de isolatiebijeenkomst in dorpshuis De Spil, die door Duurzaam Sweel werd georganiseerd.
Voorzitter Sjoerd Slagter opende de bijeenkomst en gaf een update over de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen. "Er zijn nu twintig deelnemers. Tijdens de bijeenkomst hebben nog twee mensen toegezegd dat ze gaan deelnemen. Duurzaam Sweel hoopt dat er op korte termijn nog enkele deelnemers bijkomen. Bij 25 deelnemers krijgen we namelijk 10% korting van AP Solar. We zitten nu nog op 7,5% korting”, aldus de voorzitter van Duurzaam Sweel.

Warmtescans
Voorafgaand aan de bijeenkomst konden de inwoners uit Zweeloo zich opgeven voor een warmtescan van hun woning. Zeventig procent van de huishoudens hebben hieraan meegedaan. Ze kregen een rapportje met infraroodfoto’s van hun woning via de mail thuis gestuurd. De foto’s laten zien hoe goed je huis geïsoleerd is en waar eventuele warmtelekken zitten. Energiecoach Nico Vollebregt lichtte tijdens de avond toe hoe de foto’s gelezen moeten worden en gaf tips om op simpele manieren energie te besparen.

Financiële regelingen
Gerard Offringa van de Drentse Koepel Energie-Initiatieven (Drentse KEI) ging in op de wat grotere isolerende maatregelen zoals, spouw, dak en vloerisolatie en isolerend glas. Hij liet hierbij ook zien welke financiële regelingen er zijn. De belangrijkste is de ISDE-subsidie. Gerard liet zien dat het uit laten voeren van twee isolerende maatregelen, in veel gevallen financieel aantrekkelijker is dan het laten uitvoeren van 1 isolerende maatregel. Ook vertelde hij waar je zelf goede informatie kunt vinden (Drents Energieloket, Warmtefonds Drenthe en Milieu Centraal).

Bedrijvenmarkt
Na een korte koffiepauze was er gelegenheid om aanvullende vragen te stellen aan bedrijven te die isolerende maatregelen aanbieden. Aanwezig waren, Hubo Westerbork, Schuur Schilderwerker (ook voor glas) en Lubben Isolatie. De bezoekers werden in groepen langs de bedrijven geleid. Na afloop konden mensen suggesties voor vervolgacties aangeven en in een brievenbus stoppen.
Duurzaam Sweel wil de bezoekers en iedereen die heeft bijgedragen aan de bijeenkomst hartelijk bedanken. De grote belangstelling voor deze tweede bijeenkomst van de werkgroep laat zien dat duurzaamheid leeft in het dorp. Dit inspireert ons om ons werk voort te zetten.

Hartelijke groet,
Sjoerd Slagter, Anke Holman, Nico Westerhuis, Thomas Hendriksen, Margreet Schuiling

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel