.

.

 

.

De Dag van de Verpleging

Jetta Klijnsma gaat op "Dag van Verpleging" in Het Buitengasthuis te Meppen in gesprek met zorgmedewerkers.

“Ik ben een beetje jarig vandaag”, zei Fenny Steunenberg, verzorgende IG, afgelopen vrijdag tegen haar cliënten in Coevorden. Ze doelde op 12 mei, de Dag van de Verpleging. Ter herinnering aan de geboortedag van Florence Nightingale (12 mei 1820), icoon van de verzorging.

"Wat een beeld van een verpleegkundige”
Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma ging vrijdagmiddag met Fenny Steunenberg en andere Drentse verpleegkundigen en verzorgenden in gesprek. Het decor: de expositie “Wat een beeld van een verpleegkundige” in Het Buitengasthuis in Meppen. Ook wethouder Joop Slomp van de gemeente Coevorden was aanwezig.
De Dag van de Verpleging ontstond in tijden van grote tekorten aan verpleegkundigen. Nog steeds actueel, zo bleek vrijdagmiddag tijdens de informele bijeenkomst.

Onmisbaar
Juist in Drenthe met een vergrijzende bevolking is het werk van verpleegkundigen en verzorgenden onmisbaar voor een toegankelijke zorg. Tegelijkertijd, zo werd tijdens het gesprek met Jetta Klijnsma duidelijk, zijn er minder jongeren beschikbaar voor een baan in de verpleegkunde. Dat zorgt voor schaarste en vraagt om een andere inzet van verpleegkundigen.

Niet elke zorgvraag is een verpleegkundige vraag. Er moet daarom veel meer samengewerkt worden met burgers, welzijn, vrijwilligers en mantelzorgers. Daarnaast is er behoefte aan meer zeggenschap van verpleegkundigen op hun eigen werk.

Zorgmedewerkers gingen afgelopen vrijdag, op de Dag van de Verpleging, in gesprek met Jetta Klijnsma. (Foto: Het Buitengasthuis Meppen)

Gebrek aan stageplekken
Het is opvallend dat er in Drenthe een gebrek aan stageplekken is. Vooral voor zij-instromers kan nog veel verbeterd worden. Zij-instromers laten zich omscholen voor een baan waarvoor ze niet volledig zijn opgeleid. Een student verpleegkunde vertelde dat ze als journaliste in de zorg wilde gaan werken, maar dat ze tien keer heeft moeten solliciteren voor een stageplek. Nu is de hbo-student verpleegkunde aan NHL Stenden werkzaam bij de Zorggroep Drenthe.

Inspirerende middag vol beroepstrots
Johan Lambregts, projectleider van Het Buitengasthuis in Meppen, blikte terug op een inspirerende middag vol beroepstrots. “Ook Het Buitengasthuis wil bijdragen aan een beter imago door meer scholieren uit Noord-Nederland te bereiken die een beroepskeuze maken en hen te interesseren voor een baan in de verpleegkunde. We willen daarvoor meer samenwerken met zorg en onderwijs.”

Om bij te dragen aan een realistisch beroepsbeeld toont Het Buitengasthuis in Meppen de expositie ‘Wat een beeld van een verpleegkundige’. Deze expositie heeft als thema het publieke imago én de beroepsidentiteit van verpleegkundigen. Te zien tot eind 2024.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel