.

.

 

.

500 kilo ijzeren doppen brengt bruto 73 euro in het laatje

Is het sop de kool nog waard? Doppenkoning Henk Bruser (73) uit Aalden laat ijzeren doppen voor wat ze zijn: “Het moet wel leuk blijven!”

Het gaat doppenverzamelaar Henk Bruser erg aan het hart, maar hij staakt het inzamelen van ijzeren bier- en frisdrankendoppen. De 73-jarige Aaldenaar is na ampel beraad tot de conclusie gekomen dat het sop de kool niet waard is.

Henk Bruser zit op een berg ijzeren doppen zijn zegeningen te tellen: voor bijna 500 kilo doppen krijgt hij welgeteld 73 euro van de schrootboer. “Dit geeft niet de echte voldoening. Het kost veel tijd en ik moet bovendien ook een beroep doen op mensen die het vervoer naar de schroothandel regelen.” Hij heeft het jarenlang met ontzettend veel plezier gedaan en bovendien voor een heel goed doel: stichting KNGF Geleidehonden.

Plastic doppen
Henk Bruser gaat zich vanaf nu vooral concentreren op het inzamelen van plastic doppen van flessen, maar ook van zuivelpakken, wasmiddelen, zeep- en shampooflessen, deksels van glazen potten (zonder karton), doppen van slagroombussen. “Al die verzamelde doppen komen op deze manier niet in het afvalsysteem en dus duurzaam”, zegt Henk, die op goede suggesties wacht om zijn werk voor de toekomst in de omgeving door te kunnen laten gaan. Bij het afvalscheidingsstation in Zweeloo blijft er nog een gelegenheid om de bier- en frisdrankendoppen in te leveren en niet meer in de krat bij Coop Aalden. 

Bakfiets
Henk liet het niet alleen bij de verzamelbak bij de plaatselijke supermarkt in Aalden. Hij breidde zijn werkveld uit in het gebied Coevorden – Emmen – Westerbork. De fanatieke doppenverzamelaar haalde de ijzeren doppen met een fietskar en elektrische fiets getrouw op, die hij in bruikleen heeft van de gemeente Coevorden. Hoeveel ijzeren doppen hij in totaal verzamelde? “Ontelbaar”, zegt Bruser met een bescheiden glimlach.

Bierdoppenronde
Henk wil nóg graag enkele namen noemen die mét hem de inzameling al die jaren mogelijk hebben gemaakt: oud-collega Ton Haan uit Emmen, die wekelijks een ‘bierdoppenronde’ deed in Emmen.  En Harry Kienecker in Oosterhesselen: daar leverde Henk de bier- en frisdrankdoppen en deze werden bij Harry opgeslagen. Van tijd tot tijd werden de doppen aangeleverd bij een metaalbedrijf in Coevorden en Emmen en de opbrengst werd overgemaakt aan KNGF Geleidehonden.

Bij Henk Bruser (73) uit Aalden blijft geen dop veilig, maar de doppenkoning staakt de inzameling van de ijzeren doppen. “Het sop is de kool niet meer waard en daarom leg ik mij nu geheel toe op plastic doppen.” (Eigen foto)

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel