.

.

 

.

Tonny en Agnes gooien het roer om

Zij verruilen Wezup voor Tirol: “Als we het nu niet doen, dan doen we het nooit meer.” 

Tonny van de Wetering (56) en Agnes van der Molen (52) besloten dit voorjaar om het roer definitief om te gooien. Vanaf half april runnen de twee oud-inwoners van Wezup het appartementencomplex Haus Resswald in Berwang, in hartje Tirol. 

Tonny en Agnes zijn beide dol op Oostenrijk. "De wens was er al langere tijd om ooit deze stap naar onze favoriete bestemming te zetten. Hierin trok niet alleen het avontuur, maar zeker ook een andere manier van leven: zelfstandig zijn en gasten een fijne tijd bezorgen. Daarnaast samen werken aan een mooi toekomstbestendig appartementencomplex." 
Andere opties dan Oostenrijk waren er eigenlijk niet. “Enige vereiste was dat het huis in ons tweede thuisland in een twee seizoenen gebied moest liggen. In de zomer veel wandelaars en mountainbikers en in de winter skiërs. Onze woonplaats Berwang ligt op ruim 1300 meter hoogte, wat sneeuwzekerheid vrijwel garandeert. Aan alle voorwaarden is dus voldaan."

Stuk relaxter
Tirol heeft volgens de twee avonturiers veel moois te bieden. “Het leven is hier bovendien ook een stuk relaxter. Een bank met balies. Met personeel, waar je een kop koffie krijgt als je een rekening opent. Een gemeentehuis waar je zonder afspraak binnenloopt en zaken direct regelt. Gewoon mooi om te ervaren dat deze persoonlijke benadering kennelijk nog gewoon bestaat."

Zeven fijne jaren aan de Brugstraat in Wezup
Tonny en Agnes woonden zeven jaar aan de Brugstraat in Wezup en daar werd al de nodige kluservaring opgedaan. De voorbije jaren werd de boerderij helemaal naar eigen wensen omgebouwd en ingericht. “We hadden dan ook de overtuiging dat dit ook in Oostenrijk zou lukken en dat is de afgelopen maanden in ieder geval ook bewaarheid.” 

Missen
Agnes is geboren in Orvelte en heeft daar tot 2016 gewoond. Tonny zag het levenslicht in het Overijsselse Borne en Ootmarsum was tot 2015 zijn domicilie. Zeven jaar geleden hebben ze samen de boerderij aan de Brugstraat in Wezup gekocht. "Het is een heerlijk dorp om te wonen. Met een heel actieve dorpsvereniging, waardoor er veel contact was met de medebewoners.  Dat gaan we zeker missen. We woonden bovendien ook in een geweldige buurt. Onze ‘Oostenrijk-wens’ met de buurtgenoten delen was dan ook een zware taak. Ook het feit dat de kinderen in Nederland blijven - gelukkig allemaal wel zelfstandig - is toch lastig."

Opzeggen van vaste banen
Hun vaste banen opzeggen - na 20 en bijna 25 jaar - was eveneens een bijzondere stap. “De gedachte plots geen vaste baan meer te hebben met een vast inkomen was best uitdagend.” Agnes werkte bij De Noorderbrug in Assen. Daarnaast had ze met De Ummekeer een eigen praktijk aan huis. “Mijn hele leven heb ik paarden gehouden en doordat we een andere toekomst tegemoet zouden gaan, moest ik de dieren van de hand doen. Dit zijn weliswaar bewuste keuzes, maar het was en is nog best moeilijk. Paarden zijn toch altijd mijn leven en houvast geweest. Dat mis ik wel.”

Tonny werkte als service engineer bij Trumpf Nederland in Hengelo. Altijd onderweg door heel Nederland. Veel kilometers en lange werkdagen. Inmiddels zitten ze in een volstrek andere leef- en werkomgeving. “Dit andere leven is eigenlijk veel meer wennen dan de hele verhuizing naar Oostenrijk ...”

Zomer- en winterseizoen
Tonny en Agnes mikken in Haus Resswald op zowel het zomer- als winterseizoen. “Onze gasten kiezen in de zomer voor wandelen en mountainbiken en de vele activiteiten die hier georganiseerd worden. De Zugspitze-arena is een actief gebied in Tirol. Voor vakantiegangers is er veel te ondernemen, maar ook lekker genieten van de uitzichten en de vele liften is al een vakantiedoel. In de winter komen de gasten om te skiën.

Terugkom huis staat aan de Baander
In het najaar (oktober en november) en voorjaar (april en mei) wonen ze in een recentelijk aangekocht huis aan de Baander in Aalden. “In die periodes gaan in Berwang alle liften en horecabedrijven met “betriebsruhe”. Dus in deze periode ook geen gasten. Wellicht kunnen we dan nog iets aan het huis doen, maar anders gaan we in die periodes naar ons eigen huis in Aalden. Dit zal voor een ons een terugkomhuis zijn. Mocht het avontuur uiteindelijk toch tegenvallen of als heimwee onverhoopt toeslaat, hebben we gewoon weer een thuis in de voormalige gemeente Zweeloo. Dat is wel een fijne gedachte.”

Informatie en boekingen
De boekingen lopen al mooi binnen. Maar voor wensen en vragen mail Tonny en Agnes gerust via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website www.resswald-berwang.com staat veel relevante informatie. Ook op Facebook te volgen: www.facebook.com/hausresswald

Bron : Dagblad van het Noorden

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel