.

.

 

.

Daan Hoogendijk en Emma Stuive hebben hart verpand aan Curaçao

Maar na negen jaar zijn ze even terug op vertrouwde bodem.

Het gezin koestert het 'Drentse leven' en gemoedelijkheid op tropisch Curaçao; in een woning op twee hectare middenin de natuur, met parelwit strand binnen bereik.
Daan Hoogendijk (43) en Emma Stuive (43) hebben samen met dochter Jaeda (10) en de achtjarige tweeling Fàrah en Nylah alles opgebouwd op Curaçao en zouden ook niet meer terug willen verhuizen naar Nederland. Na negen jaar voelt een vakantiebezoek aan Aalden en Wezuperbrug echter wel als thuiskomen. Afgelopen week waren ze even weer op vertrouwde bodem aan de Valsakker en recreatieoord ‘t Kuierpad.

Hoewel de voormalige gemeente Zweeloo natuurlijk bovenaan de lijst staat, moeten we toegeven dat de wereld groter is dan onze dorpen. En dus pakken sommige inwoners hun koffers en vertrekken naar een exotisch oord of het Wilde Westen. Daan en Emma verruilden Aalden en Wezuperbrug al weer jaren geleden voor Curaçao. Het gezin van Daan en Emma woont op een plek die voelt als een stukje Drenthe op Curaçao. Geen rietgedekte boerderijen, maar wel natuur, zandwegen, landleven en een adembenemend uitzicht. Voor de ware pionier valt er in dit gebied nog veel te ontdekken. Hun dorp Seru Bientu is dan ook geen toeristische attractie met hordes mensen.

Gerrit en Gerda Stuive konden verleiding niet weerstaan
Door alle coronaperikelen heeft het langer geduurd voordat het gezin de oversteek naar Nederland kon maken. Vlak daarvoor waren Kees en Hedica Hoogendijk in 2019 nog op bezoek geweest. De ouders van Emma, Gerrit en Gerda Stuive, konden vijf jaar geleden de verleiding niet weerstaan en emigreerden naar Curaçao. Ook zij hebben inmiddels hun hart verpand aan het eiland en wonen op loopafstand van het huis van Daan en Emma en de drie kleinkinderen.

Woning- en resortbouw in Caribisch gebied
Daan Hoogendijk timmerde de afgelopen vijftien jaar op Curaçao letterlijk en figuurlijk flink aan de weg. In de woning- en resortbouw in het Caribisch gebied wordt de Aaldenaar geroemd en gerespecteerd. Gelukkig blijft hij de Drentse nuchterheid én de band met zijn ouders Kees en Hedica, zus Fleur en jongste broer Jan Pieter koesteren.

Avonturier
Hoogendijk is met recht een avonturier. De toenmalig HTS-student hoefde in 2003 niet lang na te denken toen hij een land moest kiezen voor zijn internationale studieprogramma. “Toen ik destijds hoorde over de Nederlandse Antillen, leek mij een stage daar een geweldige ervaring. En dat was het ook!” Sindsdien is het eiland zijn thuis en runt Daan er een aannemers- en ontwikkelingsbedrijf.

Buiten leven
Wonen op Curaçao betekent volgens Daan en Emma vooral buiten leven. Ze genieten van zon, schaduw, wind en water. Geen wonder dat het gezin inmiddels helemaal gewend is aan het leven op Curaçao. Een terugkeer naar Zuidoost-Drenthe sluiten ze dan ook compleet uit. "Dit prachtige eiland voelt als een zonnig stukje Nederland, met misschien wel het meest fantastische klimaat op aarde. De ruim 130.000 inwoners van Curacao komen van over de hele wereld. Je hoort vele talen door elkaar, vooral Engels, Papiaments, Nederlands en Spaans. Eén ding dat de lokale mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze vriendelijk en beleefd zijn, ze zijn daarbij ook erg trots op hun eiland."

Bonte mengeling
Iedere vergelijking met de bouwomstandigheden in Nederland gaan volgens Daan volledig mank. "Het werktempo ligt hier echt lager dan wij in Nederland gewend zijn. Dat is wel logisch te verklaren: het is hier dag in dag uit erg warm en zware lichamelijke arbeid in de warmte valt niet mee."

Stukje Drenthe op Curaçao
De architectuur op Curaçao karakteriseert Daan als een bonte mengeling van het koloniale Nederlandse verleden met overduidelijke tropische invloeden. "Het blijft een wat onwezenlijk gezicht om 9.000 kilometer van huis de Nederlandse architectuur terug te zien. En wij doen ons best om een stukje Drenthe op Curaçao levend te houden.”

Blijft wennen
Kees en Hedica zijn al een aantal keren bij het gezin op bezoek geweest. Toch blijft het wennen dat ze hun zoon, schoondochter en de drie kleinkinderen niet binnen handbereik hebben. "Gelukkig is er veel contact via de videobeldienst Face Time en andere sociale media." Kijk voor meer info ook op www.nab-bv.com

Oes Eig'n Kraantien 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel